Punom parom ka Riju uz snažan vetar u leđa od države i MOS-a

Kandidati za sastav srpske veslačke reprezentacije punom parom se pripremaju za predstojeću, olimpijsku sezonu. Predvođeni članovima selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojšom Ilićem i Dejanom Guslovim i trenerom reprezentacije Aleksandrom Ivkovićem na pripremama u turskom Kojdžegizu se od 11. januara nalaze Miloš Vasić, Nenad Beđik, Radoje Đerić, Igor Lucić, Andrija Šljukić, Dušan Bogičević, Veselin Savić, Jovan Popović i Nikola Stojić, a tamo će vredno raditi do 8. februara. Iva Obradović i Ljiljana Jošić su pod dirigentskom palicom trenera reprezentacije Saše Mimića od 14. januara treniraju u Kotoru u kojem ostaju do kraja ovog meseca, dok će se laki veslači Miloš Stanojević, Petar Jovanović, Marko Jošić i Nikola Cvijetić, pod patronatom trenera Sedrika Tublana, odraditi krajem januara desetodnevne pripreme.

– Pripremni period za novu sezonu ide u najboljem smeru. Gotovo svi reprezentativci su na ergometarskom testu na 6 km početkom godine postavili svoje lične rekorde što je odličan nagoveštaj za sve ogromne izazove u 2016. Cilj svih ciljeva u ovoj godini su naravno Olimpijske igre u Riju. Za sada srpsko veslanje ima jednu „vizu“ za ovo takmičenje, a to je dvojac bez kormilara koji su lane činili Miloš Vasić i Nenad Beđik i koji su bronzom na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu osvarili olimpijsku normu. Međutim, svi u veslačkoj organizaciji čvrsto verujemo da će pored dvojca još neki čamac braniti boje Srbije na 31. letnjim olimpijskim igrama. Krajem maja u Lucernu će biti održana Kvalifikaciona regata na kojoj ćemo nastupiti u najjačem mogućem sastavu i s pravom se nadamo da će posle nje srpski veslački olimpijski tim brojati više od dva člana, koliko, za sada broji – kazao je generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović.

Prvi operativac našeg veslačkog sporta ističe ogromnu ulogu države u obezbeđivanju vrhunskih uslova za pripreme reprezentativaca.

– Ugovor sa Ministarstvom omladine i sporta o finansiranju redovnog programa potpisali smo 11. januara, a samo četiri dana kasnije smo dobili prvu tranšu sredstava. Uprkos velikoj krizi u zemlji prvi put nam je uplata od države legla ovako rano i omogućila da od samog početka godine ne razmišljamo o finansiranju programa priprema. Ovu priliku koristim da se najsrdačnije zahvalim na tome Vladi Republike Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem i Ministarstvu omladine i sporta na čelu sa Vanjom Udovičićem koji su i na ovaj način prepoznali značaj sporta i dali mu na važnosti. Inače, godinama unazad srpsko veslanje ima jak vetar u leđa od Ministarstva omladine i sporta i celokupne države. Mi se trudimo, ai nadam se da uspevamo u tome, da se odužimo na jedini način koji znamo – velikim rezultatima na najvećim svetskim veslačkim događajima. Lane smo osvojili dve medalje na evropskim prvenstvima i čak pet na svetskim šampionatima što uz jednu „vizu“ za Rio čini 2015. jednu od najuspešnijih u istoriji srpskog veslanja – „podvlači“ Jevremović.

Iako su Olimpijske igre u Riju cilj svih ciljeva u 2016. Jevremović ističe i mnoga ostala takmičenjana kojima će srpsko veslanje pokušati da se prikaže u naboljem svetlu.

– Olimpijska medaja se nameće kao jedan od prioriteta u ovoj godini i siguran sam da imamo kvalitet za to. Bili smo učesnici poslenjih četiri olimpijskih igara, međutim još čekamo medalju od 1984. kada su Srbi Zoran Pančić i Mile Stanulov, braneći boje tadašnje Jugoslavije, osvojili bronzu u dubl skulu na Igrama u Los Anđelesu. Ove godine smo, siguran sam, biti izuzetno blizu da se posle 32 godine, a pri put kao Srbija, popnemo na postolje na olimpijskim igrama. Inače, pre ali i posle Igara u Riju očekuju nas brojni veslački događaji, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Prvi veliki međunarodni izazov seniorska reprezentacija će imati na Evropskom prvenstvu za seniore u nemačkom Brandenburgu koje će biti održano od 6. do 8. maja. Sastav za ovo takmičenje biće određen na osnovu tri planirane izborne regate. Najbolji dvojac će veslati na šampionatu u Nemačkoj, a nakon toga će nastaviti s pripremama za Igre u Riju, dok će ostale posade početi završne pripreme za Kvalifikacionu regatu u Lucernu. Od 9. do 10. jula nas očekuje Evropsko prvenstvo za juniore čiji će domaćin biti Litvanija, dok će Svetsko prvenstvo za juniore, seniore do 23 godine i seniore u neolimpijskim disciplinama biti održano od 21. do 28. avgusta u Holandiji, samo sedam dana nakon olimpijske regate u Riju – rekao je Jevremović i dodao – Veslačka sezona u Srbiji zvanično počinje 28. februara kada će u Novom Sadu biti održano Prvenstvon Srbije na ergometrima. Pored ovog takmičenja u našoj zemlji u 2016. biće održano čak osam regata, od toga dve sa međunarodnim karakterom – Beogradska Internacionalna Regata „Trofej Beograda“ i Internacionalna regata "Vojvodina Open" na Paliću.


Datum: 22.01.2016. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...