x

Punom parom ka Riju uz snažan vetar u leđa od države i MOS-a

Punom parom ka Riju uz snažan vetar u leđa od države i MOS-a

Kandidati za sastav srpske veslačke reprezentacije punom parom se pripremaju za predstojeću, olimpijsku sezonu. Predvođeni članovima selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojšom Ilićem i Dejanom Guslovim i trenerom reprezentacije Aleksandrom Ivkovićem na pripremama u turskom Kojdžegizu se od 11. januara nalaze Miloš Vasić, Nenad Beđik, Radoje Đerić, Igor Lucić, Andrija Šljukić, Dušan Bogičević, Veselin Savić, Jovan Popović i Nikola Stojić, a tamo će vredno raditi do 8. februara. Iva Obradović i Ljiljana Jošić su pod dirigentskom palicom trenera reprezentacije Saše Mimića od 14. januara treniraju u Kotoru u kojem ostaju do kraja ovog meseca, dok će se laki veslači Miloš Stanojević, Petar Jovanović, Marko Jošić i Nikola Cvijetić, pod patronatom trenera Sedrika Tublana, odraditi krajem januara desetodnevne pripreme.

– Pripremni period za novu sezonu ide u najboljem smeru. Gotovo svi reprezentativci su na ergometarskom testu na 6 km početkom godine postavili svoje lične rekorde što je odličan nagoveštaj za sve ogromne izazove u 2016. Cilj svih ciljeva u ovoj godini su naravno Olimpijske igre u Riju. Za sada srpsko veslanje ima jednu „vizu“ za ovo takmičenje, a to je dvojac bez kormilara koji su lane činili Miloš Vasić i Nenad Beđik i koji su bronzom na Svetskom prvenstvu za seniore u Ožibeleu osvarili olimpijsku normu. Međutim, svi u veslačkoj organizaciji čvrsto verujemo da će pored dvojca još neki čamac braniti boje Srbije na 31. letnjim olimpijskim igrama. Krajem maja u Lucernu će biti održana Kvalifikaciona regata na kojoj ćemo nastupiti u najjačem mogućem sastavu i s pravom se nadamo da će posle nje srpski veslački olimpijski tim brojati više od dva člana, koliko, za sada broji – kazao je generalni sekretar VSS Nebojša Jevremović.

Prvi operativac našeg veslačkog sporta ističe ogromnu ulogu države u obezbeđivanju vrhunskih uslova za pripreme reprezentativaca.

– Ugovor sa Ministarstvom omladine i sporta o finansiranju redovnog programa potpisali smo 11. januara, a samo četiri dana kasnije smo dobili prvu tranšu sredstava. Uprkos velikoj krizi u zemlji prvi put nam je uplata od države legla ovako rano i omogućila da od samog početka godine ne razmišljamo o finansiranju programa priprema. Ovu priliku koristim da se najsrdačnije zahvalim na tome Vladi Republike Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem i Ministarstvu omladine i sporta na čelu sa Vanjom Udovičićem koji su i na ovaj način prepoznali značaj sporta i dali mu na važnosti. Inače, godinama unazad srpsko veslanje ima jak vetar u leđa od Ministarstva omladine i sporta i celokupne države. Mi se trudimo, ai nadam se da uspevamo u tome, da se odužimo na jedini način koji znamo – velikim rezultatima na najvećim svetskim veslačkim događajima. Lane smo osvojili dve medalje na evropskim prvenstvima i čak pet na svetskim šampionatima što uz jednu „vizu“ za Rio čini 2015. jednu od najuspešnijih u istoriji srpskog veslanja – „podvlači“ Jevremović.

Iako su Olimpijske igre u Riju cilj svih ciljeva u 2016. Jevremović ističe i mnoga ostala takmičenjana kojima će srpsko veslanje pokušati da se prikaže u naboljem svetlu.

– Olimpijska medaja se nameće kao jedan od prioriteta u ovoj godini i siguran sam da imamo kvalitet za to. Bili smo učesnici poslenjih četiri olimpijskih igara, međutim još čekamo medalju od 1984. kada su Srbi Zoran Pančić i Mile Stanulov, braneći boje tadašnje Jugoslavije, osvojili bronzu u dubl skulu na Igrama u Los Anđelesu. Ove godine smo, siguran sam, biti izuzetno blizu da se posle 32 godine, a pri put kao Srbija, popnemo na postolje na olimpijskim igrama. Inače, pre ali i posle Igara u Riju očekuju nas brojni veslački događaji, kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Prvi veliki međunarodni izazov seniorska reprezentacija će imati na Evropskom prvenstvu za seniore u nemačkom Brandenburgu koje će biti održano od 6. do 8. maja. Sastav za ovo takmičenje biće određen na osnovu tri planirane izborne regate. Najbolji dvojac će veslati na šampionatu u Nemačkoj, a nakon toga će nastaviti s pripremama za Igre u Riju, dok će ostale posade početi završne pripreme za Kvalifikacionu regatu u Lucernu. Od 9. do 10. jula nas očekuje Evropsko prvenstvo za juniore čiji će domaćin biti Litvanija, dok će Svetsko prvenstvo za juniore, seniore do 23 godine i seniore u neolimpijskim disciplinama biti održano od 21. do 28. avgusta u Holandiji, samo sedam dana nakon olimpijske regate u Riju – rekao je Jevremović i dodao – Veslačka sezona u Srbiji zvanično počinje 28. februara kada će u Novom Sadu biti održano Prvenstvon Srbije na ergometrima. Pored ovog takmičenja u našoj zemlji u 2016. biće održano čak osam regata, od toga dve sa međunarodnim karakterom – Beogradska Internacionalna Regata „Trofej Beograda“ i Internacionalna regata "Vojvodina Open" na Paliću.


Datum: 22.01.2016. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...