x

Nastavak priprema sa ličnim rekordima

Nastavak priprema sa ličnim rekordima

Kandidati za sastav srpskog veslačkog nacionalnog tima punom parom treniraju za predstojeću sezonu. Posle decembarskog ciklusa priprema koje su odrađene u turskom Kočegizu i Parizu, usledio je period boravka u Srbiji koji je iskorišćen i za redovan test na fiksnom ergometru i to na 6 km. Sudeći prema rezultatima koji su postignuti dosadašnji plan priprema je u potpunosti ispunjen. Većina reprezentativaca je postigla svoje lične rekorde, poboljšavši svoja vremena za od jedne do dve sekunde.

– Za sada sve ide u najboljem smeru. Najbolji dokaz za to jeste nedavno testiranje na erogmetru na 6 km na kojem su gotovo svi kandidati za sastav reprezentacije premašili očekivanja i pokazali da su odradili odličan posao u prethodnom periodu. Palo je mnogo ličnih rekorda i s velikim optimizom očekujemo nastavak priprema za predstojeću sezonu u kojoj nas, između ostalog, očekuje nastup na Olimpijskim igrama u Riju – kazao je član Selektorske komisije Veslačkog saveza Srbije Nebojša Ilić.

Ilić će zajedno sa članom Selektorske komisije VSS Dejanom Guslovim i trenerom reprezentacije Aleksandrom Ivkovićem od ponedeljka, 11. januara, pa sve do 8. februara raditi sa jednom velikom grupom reprezentativnih kandidata u Kojdžegizu. U sastavu koji je u ponedeljak otputovao za Tursku su Miloš Vasić, Nenad Beđik, Radoje Đerić, Igor Lucić, Andrija Šljukić, Dušan Bogičević, Veselin Savić, Jovan Popović i Nikola Stojić. Svi oni, izuzev Lucića i Stojića, koji su bili blizu svojih najboljih rezultata, te Savića i Bogičevića, koji su propustili test zbog bolesti, na pomenutom testiranju su postigli lične rekorde. Najbolji od svih bio je Radoje Đerić koji je briljirao, i kada je u pitanju vreme (18,28,80) i kada je u pitanju koeficijent (22,4). Rezultat koji je postigao spada u red i najboljih svetskih ostvarenja na ovom tipu testa.

Iva Obradović, koja je takođe postigla lični rekord na ergometarskom testu na 6 km, od 14. januara će, sa prošlogodišnjom juniorkom Ljiljanom Jošić, boraviti na dvonedeljnim pripremama u Kotoru. Njih dve će na Crnogorskom primorju raditi pod stručnim nadzorom trenera reprezentacije Saše Mimića. Po povratku iz Crne Gore nastaviće s treningom u zemlji, a u februaru će se ponovo preseliti u Crnu Goru gde će odraditi nove dve nedelje priprema sa još dve kandidatkinje za reprezentaciju – Ivanom Filipović i Jovanom Arsić.

Laki veslači Miloš Stanojević, Petar Jovanović, Marko Jošić i Nikola Cvijetić, koji su od 4. do 13. decembra prošle godine radili na regatnoj stazi Monlažoli pod patronatom trenera Sedrika Tublana krajem januara ponovo će se obresti u glavnom gradu Francuske. Na istom mestu, takođe sa Tublanom, će odraditi desetodnevne pripreme. Inače, Izvršni odbor VSS je nedavno usvojio kalendar takmičenja za 2016. Prvo veliki izazov u Novoj godini reprezentacija će imati na Evropskom prvenstvu za seniore u nemačkom Brandenburgu koje će biti održano od 6. do 8. maja tj. tri nedelje pre uobičajenog termina. Razlog za to je ovogodišnja Kvalifikaciona regata za Olimpijske igre u Riju koja je na programu od 22. do 24. maja u Lucernu. Na njoj će naš veslački tim pokušati da obezbedi još „viza“ za Rio za koji je, za sada, svoje mesto obezbedio dvojac bez kormilara i to bronzanom medaljom na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Ožibeleu. U tom čamcu su lane veslali Miloš Vasić i Nenad Beđik.

Datum: 12.01.2016. Autor: Veslački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...