x

Profesor Nikolić i Vojko Pavlović za katedrom u Politehničkoj školi

Profesor Nikolić i Vojko Pavlović za katedrom u Politehničkoj školi

Kuglanje je sport koji se voli celog života i kada prestanete, iz raznoraznih razloga, da se njime bavite.

Potvrdio je ovo i profesor Branislav Nikolić, nekadašnji kuglaš Mladenovca i kuglaški sudija (položio 1995) sada profesor u  Politehničkoj srednjoj školi u Novom Beogradu (odeljenje u Ulici Milutina Milankovića 148). Zbog povrede kolena rano je prestao da igra, ali kuglanje nije prestao da voli. Organizovao je u školi „čas iz kuglanje“ i pozvao u goste Vojka Pavlovića generalnog sekretara Kuglaškog saveza Srbije i selektora juniorske reprezentacije Srbije, trostrukih šampiona sveta i svetskih rekordera!

O času je profesor Nikolić  obavestio učenike lepim plakatom na kome su  bila i tri pitanja: „Koji je najuspešniji srpski sport od 2006“, „Ko je trostruki šampion sveta“ i „Ko je najbolji svetski igrač“?

Okupilo se preko 20 učenika, a profesor Nikolić je pripremio i video zapise sa nekoliko poslednjih velikih kuglaških šampionata.

Vojko Pavlović je, veoma nadahnuto i emotivno,  govorio o istoriji kuglaškog sporta, koji je drvena disciplina jer su još u starom Egiptu  faraoni kuglali. U pojedinim regionima Srbije, kuglanje ima vekovnu tradiciju, kao, na primer, u Senti gde postoji više od 120 godina. Jugoslavija je 1953. bila domaćin prvog seniorskog ekipnog Šampionata sveta, muška reprezentacija  Jugoslavije postala je prvi šampion sveta, a kuglašice su bile druge. Jugoslavije ja  bila je i jedan od osnivača Međunarodne kuglaške federacije. Kuglaški savez Srbije je osnovan 1953.  Đake je Pavlović upoznao i sa pravilima kuglanja, dimenzijama kuglana, (doneo je jedan čunj i kuglu da učenici vide  kao izgledaju), kao  i, naravno, o uspesima.

- Srpsko kuglanje, što uvek sa ponosom ističem, spada u najtrofejnije neolimpijske sportove i na „večitoj listi“ po broju medalja smo uz rame Nemačkoj koja ima deset hiljada klubova, a mi oko 90 – rekao je Pavlović.-  Na poslednja četiri šampionata sveta, seniori Srbije osvojili su tri zlata i bronzu, a juniori su trostruki uzastopni svetski prvaci i sa poslednjeg Prvenstva sveta imaju i ekipni svetski rekord! I kadeti su nam u poslednjem četvorogodišnjem ciklusu bili šampioni sveta. Malo je nacija koje mogu da se pohvale da su im muške selekcije u sve tri kategorije u jednom trenutku bile prvaci sveta!

Đacima je otkrio i odgovor na pitanje sa plakata profesora Nikolića ko je najbolji kuglaš sveta: to je Vilmoš Zavarko reprezentativac Srbije! U njegovoj sportskoj biografiji blista 17 titula šampiona sveta, pojedinačnih ili sa reprezentacijama, juniorskom i seniorskom.  Na kraju je kroz razred krenuo i spisak  i đaci, koji su bili zanteresovani da probaju kako izgdleda kuglanje na kuglani, su se upisivali...

Profesor Nikolić, koji je u Stručnom veću nastavnika prirodne grupe predmeta, je objašnjavajući dimenzije kugle, spojio lepo sa korisnim, pa je govorio i o  materijalu od koga se one prave, kao i o materijalu  „ploča“ koje se koriste za staze. Đaci su sa velikom  pažnjom pratili projekcije finala Šammpionata sveta ove godine u Nemačkoj kada su seniori Srbije postali prvaci, kao i izlaganja Pavlovića. Vrlo brzo se osetilo da nisu došli samo da „odremaju“ čas i dobiju „plus“ za bolju ocenu, već da ih je lepa priča o kuglaškom sportu iskreno zainteresovala...

- Već imamo dve škole čiji su se profesori iskreno zainteresovani za kuglanje i to me, kao kuglaškog radnika, raduje i bodri da istrajem i kada je teško, jer su škole  nepresušna vrela talenata za svaki sport , naravno, i kuglanje- dodao je Pavlović.- Profesor Ljubomir Mosirović i OŠ „Svetozar Miletić“ u Zemunu se javio savezu pre nekoliko meseci i zamolio da mu donesemo kugle i čunjeve da u sali imrovizuje stazu da deca vide šta je kuglanje. Od velikog mecene kuglaškog sporta Paje Markovića, poznatog pančevačkog privrednika, dobili smo devet starih čunjeva i dve kugle i odneli profesoru Mosiroviću. Uskoro planiramo da obiđemo i ovu školu i vidimo šta đaci znaju i umeju...

KSS je Politehničkoj školi ostavio nekoliko plakata sa fotografijom Zavarka  na kojima su pobrojani i uspesi srpskih kuglašica i kuglaša.


Datum: 21.12.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...