x

Da 2016. bude uspešnija od sjajne 2015.

Da 2016. bude uspešnija od sjajne 2015.

Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije, na redovnoj godišnjoj Skupštini KSS u amfiteatru Fakulteta za sport „Union Nikola Tesla“ poželeo je u 2106.  mnogo zdravlja, sreće i uspeha svi kuglašima, kuglaškim radnicima i stručnjacima i podvukao:

- Neka nam 2016. bude uspešnija od sjajne 2015! Seniorska muška reprezentacija, najmlađa na Prvenstvu sveta  2015.  je treći put na poslednja četiri šampionata, postala šampion, seniorke su bile odlične,  šeste, a uz malo sreće mogle su i do medalje, a što nas najviše raduje, kadeti su osvojili sedam svetskih trofeja, od toga tri zlatna, dok je na pionirskom Svetskom kupu osvojena bronza! Dogodine u maju nas čekaju kadetski Svetski kup, juniorsko ekipno i pojedinačno Prvenstvo sveta i pojedinačni seniorski Šampionat sveta u Novigradu u Hrvatskoj i nadam se de ćemo se i sa Jadrana  vratiti u Beograd na zlatnom talasu.

Dragojlović je posebno podvukao da su svi dosadašnji uspesi plod dobrog rada u klubovima i da je, na našu sreću, sačuvana, ali  i unapređena, srpska kuglaška škola:

- Kuglaški savez Srbije će izdvojiti u idućoj godini skromna sredstva, jer ne možemo više, za školovanje stručnjaka. Pokazalo se da bez nauke nema napredovanja u sportu. Apelujem na sve klubve da u svojim sredinama angažuju profesore fizičkog vaspitanja da rade sa najmlađima, jer je to obaveza i po Zakonu o sportu i da što više kuglaša i kuglašice uđe u trenerske vode jer nam već sada nedostaju kadrovi. Imamo kvalitetne stručnjake, to pokazuju i rezultati, ali  je važno da  dobiju i odgovarajuće zakonom propisane licence.

U maju 2015. u nemačkom Špajherzdorfu  osvajanju zlata učestvovali su: Vilmoš Zavarko, Daneil Tepša (obojica Sport Podbrezova, Slovačka), Robert Ernješi (Segedin), Goran Ostojić, Čongor Baranj, Miloš Simijonović, Radovan Vlajkov i Igor Kovačić (svi Beograd) i Uroš Jagličić (Metalac, Gornji Milanovac). Selektor reprezentacije bio je Miloš Ponjavić.

U Nemačkoj je u jednom danu najbolji kuglaš sveta Vilmoš Zavarko, reprezentativac Srbije  u razmaku od tri sata dva puta oborio više od 700 čunjeva – 721 u polufinalu protiv Austrije i 705 u finalu sa Nemačkom.  Protiv Austrije bio je blizu svetskog pojedinačnog rekorda (734).

Seniorke su zabeležile sve tri pobede u grupi i poražene su, nesrećno, u četvrtfinalu od, kasnije vicešampionki sveta Nemica, tako da su zauzele šesto mesto što je jedan od najboljih plasmana u istoriji. Selektor je bio Dragan Fatović, a igrale su Hermina Lukač, Livia Santo, Zorica Barać (sve Pionir „Agro Višković“), Maja Đukić, Jovana Stantić (obe Radnički Novi Sad), Jasmina Anđelković (Džambo invest, Novi Sad), Marija Kresović (Kristal, Zrenjanin) i Ksenija Milosav (SPC Vojvodina).

Pre seniorskog, u Špajherzdorfu je održan i kadetski ekipni i pojedinačni Šampionat sveta. Srpski podmladak je blistao i osvojio ukupno sedam medalja tri zlatne, dve srebrne i dve bronzane. Zlatom su se okitili Hermina Lukač (pojedinačo – klasik), Marko Antić i Sebastijan Molnar (tandem), Marko Antić i Hermina Lukač (miks tandem), srebrne medalje pripale su Kristini Ljubenković (pojedinačno za kombinaciju) i ženskoj reprezentaciji u kojoj su bile Hermina Lukač, Kristina Ljubenković, Angela Zolnai, Ana Boškov i Olivera Čikoš dok su se bronzama okitili Kristina Ljubenković (pojedinačno – klasik) i Hermina Lukač (pojedinačno -za kombinaciju). Selektori su bili Ljubomir Štetin (kadetkinje) i Mirko Čukvas (kadeti).

Na pionirskom Svetskom kupu, koji je bio uvertira kedetskom i seniorskom Šampionatu sveta u Špajherzdrofu, Tanja Petrović je osvojila bronzu.

Bilo je uspeha i  u takmičenju srpskih klubova u međunarodim kupovima. Kuglaši Beograda su u Svetskom kupu bili drugi, kuglašice Pionira „Agro Viškovića“ su šeste. U NBC kupu kuglašice zrenjaninskog Banata su bile pete. U Evropskom kupu kuglašice novosadskog Džambo investa i kuglaši Metalca iz Gornjeg Milanovca su sedmi...

Usvojen je i finansijski izveštaj i razmatran i izveštaj Nadzornog odbora.  Dragojlović se zahvalio na pomoći „Lasti“, Vodi Vrnjci i Pak prometu, članu UO KSS kuglašu i kuglaškom radniku Zoranu Stanojeviću „Šumaru“, direktoru reprezentacije, kuglašu i kuglaškom radniku Milanu Jovanoviću Cviki i kuglašu i kuglaškom radniku Radovanu Simoviću direktoru Vode Vrnjci. Takođe je istako izuzetnu  saradnju sa Sportskim savezom Srbije i Ministarstvom omladine i sporta Srbije i zahvalio se Fakultetu za sport „Union Nikola Tesla“ na gostoprimstvu.

Skupštini je prisustvovalo 20 delegata, od 25 koliko je skupštinsko telo. U radnom predsedništvu bili su, uz Dragojlovića, i Radovan Šunjka predsednik Kuglaškog saveza Vojvodine i Suzana Radosavljević generalni sekretar KS Beograda.

Učesnike je pozdravila dekan Fakulteta za sport „Union Nikola Tesla“ profesor Ivanka Gajić, poželela im sve najbolje za praznike i da se ugodno osećaju u prostorijama ove ugledne visokoškolske ustanove.

Datum: 31.12.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...