x

Domović Bulut pred All Stars turnir: Stil iz dvorišta donosi titule

Domović Bulut pred All Stars turnir: Stil iz dvorišta donosi titule Autor fotografije: Predrag Vučković / Red Bull Content Pool
Kada si najbolji, svi žele da te pobede. To je izazov koji spremno čekaju i basketaši ekipe Novi Sad Al Wahda, na završnom turniru All Stars 3x3 koji će se održati u katarskoj Dohi 11. decembra.

Novosađani će u sastavu Dušan Domović Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Marko Ždero narednog utorka (8. decembar) otputovati u Katar, gde će učiniti sve da opravdaju ulogu prvih favorita zasluženu svetskom titulom na FIBA turniru.

Lider Dušan Domović Bulut dobro je skautirao iz grupe A, ekipe Saskatun (Kanada) i Tokio (Japan). U grupi B su Ljubljana (Slovenija), Doha (Katar) i Montreal (Kanada).
- Japanci imaju jednog dominantnog igrača, uglavnom imaju problema sa visinom i težinom pa su uzeli Turčina Dinlera, dvostrukog šampion Red Bull King of the Rock turnira "1 na 1", nastupao je i za tursku reprezentaciju u Bakuu. Baš sam na poslednjem okupljanju sa ekipom komentarisao da neće biti lakog basketa, iako se u grupi već računa na jednu sigurnu pobedu. Kanađani su prošle godine bili dominantni na World Touru, nisu izgubili nijednu utakmicu i onda smo ih mi dobili u finalu. Od tog finala su se potpuno raspali. Nadam se da ćemo to iskoristiti. Iz druge grupe su nezgodne ekipe Ljubljana i Katar koji igra u malo slabijem sastavu, ali na domaćem terenu ne možeš da potceniš.

Kanađani su pretili na pretprošloj borbi za svetsku titulu, pa su poraženi. Tada je i počela novosadska dominacija na FIBA 3x3 sceni.
- Igrač koji je najviše pretio nije više u sastavu. Ali da, imali smo onaj "trash talk", konstantno je trajala prepirka i prozivka, a mi smo u fazonu polako, da vidimo na terenu. Možda smo ih zato i ubedljivo pobedili u finalu.

Godina na izmaku je istorijska za Novi Sad Al Wahda. Postali su prvi tim koji je odbranio svetsku titulu.
- Najbolja godina jeste, imali smo uspona i padova, ali smo pokazali da smo najbolja ekipa na svetu trenutno. Osvojili smo dva turnira na FIBA World Touru, jednom smo igrali četvrtfinale I jendom polufinale. Ritam je uticao na nas, ali smo bili najbolji kada je bilo najpotrebnije i to na završnom turniru u Abu Dabiju. Sad igramo bez pritiska, toliko se dobro poznajemo da svako u timo zna ko šta radi. Nemamo uigrane akcije jer se očima razumemo u igri. To je najlepša stvar kod nas. Taj stil igre iz dvorišta nam je doneo velike uspehe.

Šampionski mentalitet ne dozvoljava opuštanje Dušanu i ekipi
- Turnir na All Staru je po mom mišljenju ipak malo lakši, svaki tim dobija novčanu nagradu i ima rasterećenih. Jeste velika razlika između prve i šeste pozicije, ali znaš da si zaslužio da budeš tu, rejting će opasti ako ne pobediš, ali mi bez obzira na sve uvek težimo najboljem.

Uslovi za trening nisu najbolji zimi, što ne sprečava tim da zadrži nivo forme.
- To je stvarno problem, leti je dovoljno da izađeš i izigraš se, zovemo drugare. Zbog uslova smo svi po nekim klubovima i opterećeni tim treninzima. Prošle nedelje smo se našli u Banovcima i igrali kod Majstorovića, sad smo dobili termin u "Dugi" u Novom Sadu. Ljudi ne razumeju to, ali kad odeš sa pet stepeni tamo na 40, to je udarac za telo. Ali snalazimo se i ostajemo u formi.

Od utorka do petka neće biti mnogo vremena za pripremu na uslove u Kataru.
- Biću iskren, nisu nam dovoljna tri dana. Nemamo tamo treninge, imamo velike medicinske preglede i antidoping kontrole, to sprovodi Košarkaška federacija Katara. Dolazimo tamo u utorak, ceo dan ćemo biti pod "aparatima" da tako kažem. U četvrtak je poseta školama, promocija sporta, pa trening i gala večera sa dodelom nagradama za ovu godinu u svim kategorijama. U petak je ozbiljniji trening ujutru, pa slede izazovi. Ali ne kukam na to, kako je nama, tako je svima.

Prema sistemu takmičenja, dve ekipe iz grupne faze idu u polufinale i počinju borbu za trofej. Posle broja pobeda, računa se prosečna koš razlika. Novosađani će braniti titulu, koju su prošle godine osvojili sa 20-12 protiv ekipe Dohe u finalu.


Datum: 05.12.2015. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...