x

Održan IPA Padobranski kup u Beogradu

Održan IPA Padobranski kup u Beogradu
„IPA Padobranski kup“ okupio je 44 padobranca iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske na sportskom aerodromu Lisičiji Jarak. Pored više od 300 skokova, gosti su imali priliku da vide i simulaciju spasavanja i gašenja požara u koju su bili uključeni padobranci, pripadnici Gorske službe spasavanja Srbije i ultralaki avion Vazduhoplovnog saveza Srbije.

Željko Žrvnar, padobranac iz Hrvatske i padobranke ekipe „Kumulus“, pobednik je „IPA padobranskog kupa“ koji se tokom proteklog vikenda (13-15.11) održao na beogradskom sportskom aerodromu Lisičiji Jarak. On je iskačući iz aviona sa visine od 1000 metara, tokom šest takmičarskih serija, tri puta doskočio u centar prečnika od samo dva centimetra. U preostala tri pokušaja je imao zbir od ukupno četiri negativna poena, odnosno centimetara daleko od cilja. Ovako dobri doskoci su mu doneli ubedljivu prednost nad drugoplasiranom takmičarkom Svetlanom Simić iz paraćinskog AK „Naša krila“, koja je takmičenje završila sa 12 negativnih poena. Njen klupski saborac, mladi i talentovani Stevan Miletić koji je takođe imao 12 negativnih poena ali bez pogodka centra mete, takmičenje je završio osvojivši bronzanu medalju.

Najbolja od ukupno pet padobranki, bila je Svetlana Simić iz AK „Naša Krila“ Paraćin, koja je sa ovim uspehom potvrdila odličnu formu ove godine.   

U ekipnom plasmanu u konkurenciji od 11 ekipa, najsjajniji pehar i medalje, osvojili su Paraćinci u sastavu Svetlana Simić, Ljubiša Naumović, Dragan Obradović i Stevan Miletić. Oni su u vitrinu AK „Naša krila“ dodali još jedno zlatno odličje. Padobranska ekipa „Srpska 1“ ostala je daleko iza Paraćinaca sa svojih 127 centimetara i 68 centimetara zaostatka za vodećim. Padobranci-policajci iz PK „Grifon“ ekipe PTJ MUP RS, na ovom takamičenju nisu imali sportske sreće, pa im je srebrna medalja u timskom plasmanu izmakla za samo tri centimetra.

Iako nam prvog takmičarskog dana vreme nije išlo na ruku, uspeli smo da realizujemo više od tri stotine skokova. Ponosni smo na to što nismo imali čak ni jednu jedinu aktivaciju rezervnog padobrana, a kamoli neke druge komplikacije. Čestitam pobednicima i želim da nas iduće godine na padobranskim takmičenjima bude još više, kao i da se okupimo iznova na sportskom aerodromu Lisičiji Jarak koji će zahvaljujući investicijama iz IPA fondova, prvi put u svojoj istoriji biti ograđen - izjavio je Nikola Borovac, direktor takmičenja.

Padobranski Beograd IPA kup organizovao je Vazduhoplovni savez Srbije u sklopu projekta CAN (Prekogranično vazduhoplovno umrežavanje) koji se finansira iz IPA adriatik programa Evropske unije. Uz pomoć sredstva iz ovog fonda, VSS je postao vlasnik ultralakog aviona Sila 450 C, koji se proizvodi u domaćoj fabrici u Kraljevu. Takođe su obezbeđena i sredstva za nabavku vozila koji će se zajedno sa avionom koristiti u svrhe traganja i spašavanja ugroženih lica na teritoriji Republike Srbije. Pored takmičenja, na aerodromu Lisičiji Jarak izvedena je i pokazna vežba u kojoj je uz saradnju VSS i Gorske službe spasavanja simulirana situacija požara i pružanje pomoći povređenima u neurbanoj sredini. U datim okolnostima, padobranac-vatrogasac je doskočio u neposrednoj blizini ugroženog područja, dok je povređenom licu  prva pomoć pristigla takođe iz vazduha u vidu spasioca koji je doskočio sa tandem padobrancem i pružio pomoć.

Ovo takmičenje je ujedno bila i poslednja provera za naše reprezentativce, koje u decembru ove godine očekuje nezvanična olimpijada vazduhoplovnoh sportova, odnosno Svetske Vazduhoplovne igre u Dubaiju.

Datum: 17.11.2015. Autor: Dušan Arsević

PROČITAJTE JOŠ...