x

Zlatni orao zlatnim vazduhoplovcima

Zlatni orao zlatnim vazduhoplovcima
Najprestižnije priznanje Vazduhoplovnog saveza Srbije statua „zlatni orao“, dodeljena je danas (31. marta) paraglajderisti Dejanu Valeku kao najboljem vazduhoplovnom sportisti u letačkoj grani, i raketnom modelaru Miodragu Čipčiću u neletačkoj grani. Njima je priznanja dodelio Željko Ovuka, generalni sekretar VSS-a, na svečanosti koja je tom prilikom održana u restoranu „Aeroklub“ u Beogradu.

Dejan Valek je u toku prošle godine osvojio titulu šampiona Evrope u paraglajdingu u disciplini precizno sletanje, dok je Miodrag Čipčić godinama u nazad ostvarivao najbolje rezultate na državnim ali i svetskim i evropskim prvenstvima.

„Kada sam slušao himnu Srbije na dodeli medalja posle pobede na Evropskom prvenstvu u paraglajdingu, bio sam neopisivo ponosan na svoju zemlju. Uspeo sam da doprinesem da se za nju čuje u najpozitivnijem kontekstu. Drago mi je da je VSS prepoznao moj trud i na ovaj način mi se zahvalio,“ - rekao je nagrađeni Dejan Valek
„Na ovoj svečanosti već tradicionalno sumiramo utiske i sabiramo sportske rezultate iz prethodne godine. Imamo zaista veliki rad i rezultate iza sebe, ali ne mogu da ne pomenem one koji su nam bezgranično pomogli, a to su Ministarstvo omladine i sporta, Sportski savez Srbije, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,  SMATSA, Direktorat civilnog vazduhoplovstva i Vojska Srbije“ – izjavio je Ovuka. 

Dodela statue „zlatni orao“ sa sobom nosi težinu velike tradicije. Prvi put je dodeljena davne 1957. vazduhoplovnom jedriličaru Božidaru Komacu. 

Uz bivše i sadašnje vazduhoplovne sportiste, svečanu dodelu priznanja ulepšali su i prijatelji VSS-a, kao i brojni novinari. 

Pored najboljih vazduhoplovnih sportista, proglašeni su i najbolji takmičari po sportovima i to:

Paraglajding
Dejan Valek KVS „Košava“ Beograd

Padobranstvo
Ljubiša Naumović AK “Naša Krila“ Paraćin 

Vazduhoplovno modelarstvo
Seniori
Bojan Gostojić AK „Zrenjanin“ Zrenjanin
Juniori
Bojan Gostojić AK „Zrenjanin” Zrenjanin

Raketno modelarstvo 
Seniori
Miodrag Čipčić AK „Kikinda“
Juniori
Uroš Zorić AK “Nova Pazova“

Opšta avijacija
Aleksandar Godić AK „Naša Krila“ Parćin

Vazduhoplovno jedriličarstvo
Branko Stojković AK „Zrenjanin“ Zrenjanin

ULL
Goran Spasić AK „Smederevo“

Balonarstvo
Srđan Srdić BK „Dambos“ Beograd
Datum: 01.04.2015. Autor: Dušan Arsević

PROČITAJTE JOŠ...