x

Padobranci odlični u Dubaiju

Padobranci odlični u Dubaiju
Reprezentacija Srbije u padobranstvu na putu je da od 25. novembra  u Dubaiju postavi istorijski rezultat u istoriji srpskog padobranstva. Aleksandar Cvetković iz Aerokluba "Smederevo" ušao je u polufinale najvećeg svetskog takmičenja sa postignutih 11 cm iz osam skokova, sa velikim šansama za ulazak u finale, što predstavlja najbolji rezultat u novijoj istoriji padobranstva u Srbiji. Naši takmičari su ekipno završili takmičenje na zlatnoj sredini na 24. mestu od 39 ekipa.
padobranci-odlicni-u-dubaiju

U Dubaiju se od 25. novembra održava 2. FAI Svetsko prvenstvo u padobranstvu u svim postojećim padobranskim disciplinama, uz učešće 1440 takmičara iz 58 zemalja sveta. Na ovom najmasovnijem i najvećem padobranskom takmičenju, reprezentaciju Srbije predstavljaju Slobodan Terzić i Radoslav Korać iz Padobranskog kluba "Grifon", Miroljub Janićijević iz Padobranske ekipe Vojske Srbije "Nebeske vidre", Ljubiša Naumović i Svetlana Simić iz Aerokluba "Naša Krila" iz Paraćina i Aleksandar Cvetković iz Aerokluba "Smederevo". Svi oni se proteklih dana takmiče u disciplini skokovi na cilj ekipno i pojedinačno, dok su Aleksandar Cvetković i Miroljub Janićijević uzeli učešće i u disciplini para-ski, u kojoj su zauzeli 38. i 30. mesto.

Koliko je konkurencija jaka svedoči podatak da je Aleksandar Cvetković pred ulazak u polufinale plasiran na 29. mestu sa 11 cm iz 8 skokova u okviru kojih je postigao pet nula (skok u centar prečnika 2 cm). Time je postavljen i novi državni rekord izvođenje sa postignute četiri nule za redom i postignutih 5 cm nakon toga. U polufinale ulazi prvih 48 takmičara od oko 200 takmičara koji su se nadmetali u ovoj disciplini, od kojih će zatim polovina ući u finale.

Ekipno je prvo mesto osvojila reprezentacija Slovenije, ispred drugoplasirane Rusije i trećeplasirane Mađarske. U konkurenciji 39 ekipa reprezentativci Srbije zauzeli su 24. poziciju, iako su posle prve tri serije skokova bili na 20. mestu. Nažalost, doživeli su i mali peh - povredu najiskusnijeg Ljubiše Naumovića iz AK "Naša Krila" Paraćin.

Vođa reprezentacije Miroljub Janićijević preneo nam je utiske sa ove atraktivne lokacije. "Sve u svemu, ima šta da se vidi i nauči. A gde smo mi? Pa tu smo negde tačno na sredini. Lepo je i to kada preko razglasa prozovu ekipu Srbije, pomenu srpska imena i prezimena, pomenu plasman, lepo je da se zna da i kod nas padobranstvo kao sport postoji. U svakom slučaju, lepo je biti deo ovakvog takmičenja, u okviru koga smo se potrudili da se predstavimo najbolje što možemo i da donesemo neko novo iskustvo na naše prostore," ističe Janićijević.

Članovi reprezentacije su dolaskom na ovo prestižno takmičenje i među padobransku elitu dokazali svoj kvalitet, a svim postignutim rezultatima u Dubaiju to i potvrdili. Srbija se našla na svetskoj padobranskoj mapi - zastava se vijori, Srbija se proziva i najavljuju reprezentativci. Naši padobranci su podršku i navijanje na samom takmičenju dobili i od naše istaknute teniserke Jelene Janković. Bez obzira na krajnji ishod takmičenja, ovo je odlično iskustvo za dalje planiranje razvoja i unapređenja padobranstva na našim prostorima.

Svim reprezentativcima čestitamo na uspehu i navijamo za Aleksandra Cvetkovića do finala Mundijala Dubai 2012.

Rezultati takmičenja se mogu pratiti on-line na strani
http://www.ipcwcresults.org.uk/Mondial_2012/Accuracy+Style_Senior/_Senior_Results.html
Datum: 07.12.2012. Autor: Milica Kljajić

PROČITAJTE JOŠ...