x

Tamara na korak do vrha

Tamara na korak do vrha
Tamara Kostić iz Vršca, ponos Srbije u ženskom paraglajdingu, ponovo je zablistala na terenu i osvojila najsjajnije odličje. Na poslednjem kolu svetskog paraglajding kupa u preciznom sletanju, koje se održalo proteklog vikenda (20-22.11) u Bugarskoj, potvrdila je odličnu ovogodišnju formu i takmičarsku sezonu završila sa zlatnom medaljom u ženskoj konkurenciji. Drugoplasirana takmičarka bila je Go Šu Fen iz Indonezije, dok je treće mesto zauzela Veronika Culkova iz Češke. 

Tamara je u generalnom plasmanu svetskog kupa koji se tokom cele godine održavao u šest zemalja (Srbija, Malezija, Filipini, Nemačka, Kina i Bugarska), sezonu završila na odličnom drugom mestu, iako nije imala finansijska sredstva za odlazak na sva takmičenja.

Ovu pobedu posvećujem mom gradu Vršcu u kojem sam saznala za paraglajding, ušla u ovaj čarobni svet i sada u njemu postala šampion. Ovaj iako mali grad, u sebi čuva velike šampione koji imaju nesreću da se za njih ne zna, jer ih mediji bezrazložo zapostavljaju. Ali polako, biće povoda koji niko neće moći ignorisati, - izjavila je Tamara Kostić, jedna od naših najboljih ženskih pilota u istoriji. 

Na takmičenju u Bugarskoj gde se nadmetalo 56 pilota, naš najbolje plasirani pilot bio je Goran Đurković iz Vršca. Nakon šest serija i napete borbe do poslednjeg sletanja, on je osvojio devetu poziciju. U generalnom plasmanu svetskog kupa i konkurenciji od ukupno 290 pilota iz celog sveta, Goran je osvojio izuzetno visoku petu poziciju, dok je odmah iza njega po plasmanu bio i njegov sugrađanin Dragan Popov, koji je osvojio šesto mesto. U prvih deset najboljih pilota iz celog sveta, umešao se i novosađanin Dejan Valek, koji je osvojio desetu poziciju. 

U ekipnoj konkurenciji na takmičenju Bugarskoj, u kojoj se takmičilo 13 ekipa, na pobedničko postolje popeo se Goran Đurković sa ekipom „Best 4 nike“ . Sa braćom Jovanoski, Martinom i Borjanom iz Makedonije i Jakom Gorencom iz Slovenije, Goran je uspeo da osvojio prvo mesto. Ekipa „U-turn“ koju su sačinjavali isključivo piloti iz Srbije, osvojila je četvrtu poziciju.
Među ostalim pilotima paraglajdera iz Srbije, koji se takmiče u ovom međunarodnom sistemu takmičenja, nalaze se i Ivan Pavlov iz Kanjiže i Slobodan Maletić iz Surčina koji su osvojili 24. i 25. poziciju na kraju sezone. Među srpskim pilotima nalazi se još jedna dama, Milica Marinković iz Beograda, koja trenutno zauzima 28. poziciju.

Datum: 24.11.2015. Autor: Dušan Arsević

PROČITAJTE JOŠ...