x

Održan alpinistički seminar Tehnički dani 2015

Održan alpinistički seminar Tehnički dani 2015 Autor fotografije: Jovan Jarić

Alpinistički seminar "Tehnički dani 2015." održan je od 13. do 16.novembra na Popovici na Fruškoj gori. Domaćin događaja je bila Alpnistička sekcija "Novi Sad".


Tema Tehničkih dana je bilo spasavanje povređenog iz stene. Nastava i predavanja sa prezentacijama, izvodila su se u zatvorenom prostoru doma PSD Železničar na Popovici. Rađene su tematske jedinice  faktor pada kod penjanja na stenu, teorija padova, oprema, čvorovi i sistemi koji se koriste u alpinizmu, improvizovana trasportna sredstva...


Praktični nastava sa izradom i demonstracijama izvodila se na vežbalištu Orlovo bojište na Fruškoj gori, gde su učesnici imali priliku da obnove stara znanja i nauče nove alpinističke veštine. Rađena je pravilna izrada osiguravališta i izvlačenje i spuštanje palog partnera raznim tehnikama. Na seminaru je bilo 54 učesnika iz Alpinističkih odseka Avala, Beograd, Šabac i Požarevac i Alpinističkih sekcija Subotica, Kruševac, Niš, Sombor i domaćina Alpinističke sekcije Novi Sad.


Zbog prevelikog broja prijavljenih ljudi, planirana vežba Gorske službe spašavanja, odložena je za neki naredni skup. Predavači na seminaru su bili instruktori alpinizma Obrad Kuzeljević, Slobodan Žarković, Nenad Tripković, Vojislav Škrbić.



Šta je alpinizam?

Alpinizam predstavlja najveći stepen dostignuća u planinarstvu. Bavljenje alpinizmom zahteva stalnu, odličnu fizičku kondiciju, psihičku stabilnost, veliko iskustvo. Poznavanje različitih tehnika penjanja sa težim elementima u suvoj steni i ledu i drugih faktora neophodnih za sigurno i uspešno izvođenje penjačkog uspona.


Alpinista se obučava i osposobljava da u planini boravi, bez obzira na lokaciju, na najnepristupačnijim terenima, u bilo kojem delu sveta, u svako godišnje doba i u najsurovijim vremenskim uslovima (izuzetno niske temperature, velika nadmorska visina i sl.). Po međunarodnim kriterijumima alpinizam i formula 1 svrstani su u XII kategoriju (sportovi sa najvećim faktorom rizika).

Datum: 17.11.2015. Autor: Jovan Jarić

PROČITAJTE JOŠ...