x

U Gabali svi hvataju poslednji voz sa mirisom baruta

U Gabali svi hvataju poslednji voz sa mirisom baruta
Poslednji Svetski kup ove sezone počeo je u Gabali u Azerbejdžanu i trajaće do 16. avgusta.  Za evropske strelce, ovo je poslednje takmičenje na kome će moći da izvade olimpijske vize za Rio  MK oružjem. Poslednja šansa je EŠ vazdušnim oružjem u Đeru u Mađarskoj marta iduće godine. 

U Gabali, devetoro srpskih strelaca nišaniće medalje i olimpijske kvote - puška: Milenko Sebić (C. zvezda), Milutin Stefanović („Čika Mata“) i Nemanja Mirosavljev (Novi Sad). Sebić i Stefanović gađaće sve tri discipline (vazdušna puška, MK puška -  trostav, MK puška - 60 metaka ležeći) dok će Mirosavljev gađati samo MK puškom. 

Žene: Andrea Arsović (Partizan) -  vazdušna puška i MK puška trostav.
Pištolj– žene: Jasna Šekarić, Zorana Arunović (C. zvezda) i Bobana Veličković (Bor 030). Sve tri će gađati MK i vazdušnim pištoljem.

Muškarci: Damir Mikec (Policajac) i Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“) – MK i vazdušni pištolj.

Treneri su Jelena Arunović i Dragan Donević.
- Dobro smo putovali, stigli smo malo ranije tako da je bilo vremena i za predah, ali i za dva dana treninga – kaže Dragan Donević.- Strelište je lepo, slično kao u Bakuu. Ovo je jedan od  najmasovnijih Svetskih kupova na kojima sam bio. Prijavljeno je 1.100 strelaca iz 90 zemalja. Došli su da pokušaju da se ukrcaju u poslednji voz sa mirisom baruta. Ne pamtim da su ikada bile po tri eliminacione grupe MK pištoljem i MK puškom 60 metaka ležeći za muškarce. Vazdušnim pištoljem za muškarce i žene kvalifikacije će se gađati u čak tri “partije”.

MK puškom trostav i 60 ležeći za muškarce i MK puškom trostav za žene u Gabali će se podeliti po dve vize, a vazdušnom puškom po tri. MK pištoljem, na “nišanu” su po dve vize, a vazdušnim pištoljem po tri.

Prvog dana, u ponedeljak 10. avgusta, Mikec i Zlatić gađaće eliminacije MK pištoljem (kvalifikacije za plasman među osam finalista su u utorak), dok će se Andrea Arsović, Milutin Stefanović i Milenko Sebić vazdušnom puškom boriti za ulazak u finale i medalje.

Srbija ima devet olimpijskih viza za Rio. Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (vazdušna puška) i Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), a po dve su ove godine na Svetskom kupu u Koreji osvojili Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj), u Fort Beningu Milutin Stefanović (vazdušna puška) i Damir Mikec (MK pištolj), u Minhenu Stevan Pletikosić (vazdušna puška) i Bobana Veličković (vazdušni pištolj) i u Mariboru na EŠ Milenko Sebić (MK puška trostav).

U Gabali će olimpijsku vizu MK puškom trostav ili MK puškom 60 metaka ležeći nišaniti Nemanja Mirosavljev, MK pištoljem 30 plus 30 metaka Zorana Arunović, a MK pištoljem i vazdušnim pištoljem Andrija Zlatić. Srbije ima po dva kvalifikovana strelca u disciplini i ne konkuriše vazdušom puškom za žene i vazdušnim pištolje za žene.
Gabala je poslednja prilika da se osvoje bodovi za plasman u finale Svetskog kupa u Minhenu od 1. do 7. septembra.

Trenutno, na listama među prvih osam, koji se u finale plasiraju na osnovu bodova osvojnih za plasman i rezultat na tri ovogodišnja Svetska kupa, je petoro srpskih strelaca.

Damir Mikec je prvi na listi za MK pištolj sa 15 bodova dobijenih za prvo mesto u Fort Beningu. Andrea Arsović je druga na listi finalista vazdušnom puškom sa 24 boda (15 za pobedu u Fort Beningu i devet za rezultat), dok je Ivana Maksimović peta sa 20 bodova (10 za srebro u Čangvonu i deset za rezultat). Milutin Stefanović je treći na listi za vazdušnu pušku sa 23 boda (15 za zlato u Fort Beningu i osam za rezultat). Bobana Veličković je treća na listi za vazdušni pištolj sa 19 bodova (deset za srebro u Minhenu u devet za rezultat).

Svi mogu da se bore da se kvalifikuju i u drugim disciplinama ili da u disciplini kojoj su na listi poprave plasman. Do sada je bronzana medalja na nekom Svetskom kupu garantovala odlazak u finale.

Srpski strelci su do Gabale na Svetskim kupovima ove godine osvojili  pet medalja – tri zlatne i dve srebrne. Na prvom Svetskom kupu u Čangvonu u Koreji srebro je osvojila Ivana Maksimović vazdušnom puškom. Na drugom u Fort Beningu u SAD Srbija je bila najuspešnije nacija sa tri zlatne medalje: Andrea Arsović i Milutin Stefanović (oboje vazdušnom puškom) i Damir Mikec (vazdušni pištolj). Na trećem u Minhenu srebro vazdušnim pištoljem osvojila je Bobana Veličković.

U finale Svetskog kupa plasiraće se osam najboljih na osnovu bodova za plasman na nekom  Svetskom kupu u sezoni (15 za prvo, 10 za drugo, osam za treće, pet za četvrto, četiri za peto, tri za šesto, dva za sedmo i jedan za osmo mesto) ali i poena za rezultat (15 za rezultat jednak ili bolji od svetskog rekorda, 14 za rezultat slabiji za krug, 13 za rezultat slabiji za dva kruga - sve do  jednog boda za  rezultat slabiji 15 krugova od svetskog rekorda). Automatski učestvuju branilac titule iz finala 2014. kao i šampion sveta iz Granade 2014. 

Datum: 10.08.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...