x

Zlatni pištolj Zorane Arunović u Gabali

Zlatni pištolj Zorane Arunović u Gabali
Zorana Arunović je osvajanjem zlatne medalje vazdušnim pištoljem na poslednjem Svetskom kupu u Gabali u Azerbejdžanu zaokružila uspešnu godinu srpskog streljaštva na ovim takmičenjima, jer su na sva četiri svetska kupa srpski strelci osvajali makar jedan trofej i ukupno - šest! 

Arunovićeva je ubedljivo trijumfovala u finalu sa 199,0 kugova. Srebrna medalja pripala je Juimei Lin (Kina) sa 197,7 krugova, dok je bronzu osvojila Čia Čen Tien (Tajvan) sa 177,7 kugova. Olimpijske vize dobile su četvrtoplasirana, 46 - godišnja olimpijska šampionka iz Atlante 1996. Olga Kuznjecova (Rusija), sedmoplasirana Selin Gobervil (Francuska) i 11. Klaisuban Pim (Tajland). 

Pre finala Arunovićeva je bila sedma sa 384 kruga (po serijama 96, 98, 95, 95). Finala je vredelo visoka 384 kruga, a najuspešnija u osnovnom delu bila je Ukrajinka Kostevič sa  389 krugova. U Čangvonu i Minhenu za plasman među osam finalistkinja bilo je potrebno po 385 krugova, a u Fort Beningu 384. 

- Ova sezona je za mene bila  haotična, teška i predugačka- rekla je Zorana Arunović novinaru sajta ISSF Marku dala Dei, koji je podvukao da ovaj uspeh ima slatko gorak ukus zbog propuštene prilike da osvoji olimpijsku vizu-  Jutros sam se probudila  i rekla sebi da je vreme da sezonu završim kako valja i predahnem. Ipak, srećna sam zbog ove zlatne medalje, dala sam sve od sebe. Išlo mi je na ruku što rezultati u finalu nisu bili tako visoki. Čini mi se i da  sam na pravi način koristila greške protivnica, kad su one imale slabe pogotke,  moji su bili malo bolji i pela sam se stepenik po stepenik - do vrha.

Srbija je ispunila bonus od dve takmičarke sa vizama za Rio u disciplini vazdušni pištolj i Arunovićeva je jedinu šansu u Gabali  imala MK pištoljem gde je, međutim završila na razočaravajućem 48. mestu:
- Vredno sama trenirala, sve sam nade polagala u taj jedan meč, ali bilo je loše, jako loše. Na kraju mi nije ništa drugo preostalo nego da popravim utisak u poslednjoj discipplini i uspela sam – dodala je Arunovićeva.

Ovo je jubilarna deseta medalja Zorane Arunović sa Svetskih kupova u karijeri i treća zlatna: Gabala 2015, Maribor 2014. i Minhen 2012. Ima i četiri srebra u Čangvonu, Granadi i Fort Beningu u 2013. i  Minhenu 2011. kao i tri bronze u Fort Beningu 2014, u Granadi 2013. i  Fort Beningu 2013. Ove godine je osvojila zlato vazdušnim pištoljem na Evropskim igrama u Bakuu. Ima zlato i srebro sa seniorskog Šampionata sveta u Minhenu 2010.  Iz finala Svetskog kupa 2013. u Minhenu ima dva srebra. U Londonu na OI 2012. gađala je dva puta u finalu (četvrta  MK pištoljem i sedma vazdušnim pištoljem).

- Sjajan završetak sezone. U Gabalu smo došle sa ciljem da napadnemo kvotu MK pištoljem, ali nismo uspele. Bilo je izuzetno teško vratiti se u normalu posle gubitka poslednje šanse. Zorana je uspela da se izbori sa razočarenjem i da sve svoje snage usmeri na takmičenje vazdušnim pištoljem – kaže Jelena Arunović, trener Zorane Arunović i sa  Draganom Donevićem član stručnog štaba reprezentacije u Gabali.- Otpucala je sasvim solidan meč, dovoljno da uđe u finale. Krenula je sjajno, onda mali pad u prvoj polovini treće serije, zatim taktička pauza i siguran završetak. Finale je odradila vrlo dobro, kada se dokopala vodeće pozicije više ni jednom nije ispala iz borbe za zlatnu medalju. Imala je samo jedan kiks, i to 9,0, ali je nije puno koštao jer su ostale takmičarke grešile mnogo više. Uspela je i da se plasira u finale Sveskog kupa. Na žalost, zbog toga ćemo propustiti venčanje Jasmine Grgić, ali verujem da će imati razumevanja.

Bobana Veličković plasirala se na 27. mesto sa 379 krugova (92, 94, 98, 95), dok je Jasna Šekarić 34. u konkurenciji 102 takmičarke sa 377 krugova (94, 93, 94, 93).
U gađanju MK puškom trostav najbolji plasman imao je Nemanja Mirosavljev koji se borio za olimpijsku vizu, na 18. mestu sa 1.169 krugova (klečeći 389, ležeći 393, stojeći 387). Milutin Stefanović je bio 44. sa 1.162 kruga (390, 395, 377), dok je Milenko Sebić završio na 49. mestu sa 1.161 krugom (390, 391, 380).

Finala je vredelo 1.174 kruga. Najskuplja ulaznica ove godine bila je u Minhenu (1.175 krugova) a u Čangvonu i Fort Beningu “koštala” je po 1.174 kruga. 
U finalu, zlato je pripalo Zičeng Huiu (Kina) sa 459,8 krugova, srebrom se okitio Aleksndar Šmirl (Austrija) sa 457,9 krugova. Ćinan Žu (Kina) sa 446,8 krugova osvojio je bronzu. Olimpijske vize pripale su petoplasiranom Fedoru Vlasovu (Rusija) i osmoplasiranom Čain Singu (Indija).

Zlato Zorane Arunović je jedina medalja i jedino finale srpskih strelaca u Gabali. Dva puta je blizu finala bio Damir Mikec, MK pištoljem završio je na devetom mestu samo krug do plasmana među osam najboljih, dok je vazdušnim pištoljem bio 16. dva kruga daleko od finala.

Svetski kup u Gabali je bilo i poslednje takmičenje na kome su se strelci nadmetali  za odlazak na finale Svetskog kupa od 1. do 6. septembra u Minhenu.  Srbija će imati ukupno šestoro učesnika. Zorana Arunović se se boriti za kristalne globuse Međunarodne federacije streljačkih sportova (ISSF) sa Damirom Mikecom, Bobanom Veličković, Andreom Arsović, Ivanom Maksimović i Milutinom Stefanovićem. 

Za strelce iz Evrope poslednja šansa da osvoje olimpijske vize biće Šampionat Evrope vazdušnim oružjem u martu iduće godine u Đeru u Mađarskoj.

Srbija ima trenutno devet olimpijskih viza za Rio. Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (vazdušna puška) i Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), a po dve su ove godine na Svetskom kupu u Koreji osvojili Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj), u Fort Beningu Milutin Stefanović (vazdušna puška) i Damir Mikec (MK pištolj), u Minhenu Stevan Pletikosić (vazdušna puška) i Bobana Veličković (vazdušni pištolj) i u Mariboru na EŠ MK oružjem Milenko Sebić (MK puška trostav).

Srpski strelci su se na Svetskim kupovima ove godine okitili sa šest medalja – četiri zlatne i dve srebrne.
 Čangvon u Koreji 1 (0- 1 - 0): srebro Ivana Maksimović vazdušnom puškom.
 Fort Bening u SAD 3 (3-0-0): Srbija je bila najuspešnije nacija sa tri zlatne medalje: Andrea Arsović i Milutin Stefanović (oboje vazdušnom puškom) i Damir Mikec (vazdušni pištolj).
Minhen 1 (0 - 1 - 0): srebro Bobana Veličković vazdušnim pištoljem.
Gabala u Azerbejdžanu 1 (1 – 0- 0): zlato Zorana Arunović vazdušnim pištoljem.

Datum: 15.08.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...