x

Arunovićeva - Zlato me je obradovalo i pokvarilo planove

Arunovićeva - Zlato me je obradovalo i pokvarilo planove
Streljačka reprezentacija Srbije doputovala je iz Gabale sa poslednjeg Svetskog kupa na kome je Zorana Arunović osvojila zlatnu medalju vazdušnim pištoljem, koja  je, kako kaže, veoma obradovala ali i pokvarila planove:

- Sada moram da treniram za finale Svetskog kupa od 1. do 6. septembra u Minhenu, a nameravala sam da odem na selo, da cepam drva, sadim cveće u bašti, pomažem mami, da se opustim i zaboravam na ovu veoma tešku godinu – rekla je Zorana Arunović na aerodromu po dolasku uz Gabale. -  Propustila sam poslednju priliku da osvojim olimpijsku vizu MK pištoljem, a trenirala sam ove godine kao nikada. Međutim, rezultati su bili kao da nisam mesecima uzela MK pištolj u ruke. Vazdušnim pištoljem sam se u Gabali trudila, dala sam maksimum jer je  bilo jako teško, ali na sreću 384 kruga je bilo dovoljno za finale. U finalu 199 krugova nije visok rezultat, bilo je grešaka, ali sam, čini mi, najmanje grešila i došla do zlatne medalje koja mi je jako draga i na neki način mi je „izvukla“ godinu, jer sam od 2011. stalno osvajala trofeje na Svetskim kupovima. Imam ove godine i zlato sa prvih Evropskih igara u Bakuu ali, šta vredi kada nedostaje ono najvažnije – olimpijska viza.

Njen trener u Crvenoj zvezdi Jelena Arunović je naglasila:
- Dve najvažnije „mete“ ove godine smo promašile – olimpijsku kvotu i pojedinačnu medalju na Evropskom prvenstvu MK oružjem u Mariboru. Jednostavno, i pored ogromnog truda, treninga, priprema i velikog zalaganje nije mogla da se stigne do rezultata potrebnog za to. U Gabali joj je finale MK pištoljem bilo – nedostižno. Sa druge strane, zlatnom medaljom vazdušnim pištoljem ne samo da je povratila samopouzdanje već se i  kvalifikovala, petu godinu za redom, u finale Svetskog kupa i sada nam je cilj da iz Minhenu donesemo kristalni globus. Naravno, volela bih da bude onaj veliki, za pobedu, jer ima već dva mala, „srebrna“, iz finala takođe u Minhenu 2013.

Dragan Donević, koji je sa Jelenom Arunović bio u stručnom štabu reprezentacije u Gabali je doneo i interesantnu vest, koju ISSF još nije objavio:
- Iduće godine neće biti, kao je planirano, Svetskog kupa u Granadi. Umesto na strelištu na kome je 2014. održan Šampionat sveta, gađaće se u Bakuu na objektu na kome smo na prvim Evropskim igrama osvojili četiri zlata i bili smo najuspešniji sport u srpskoj ekspediciji. 

Svetski kupovi puškom i pištoljem u 2016. će se održati u Bangkoku u martu, u Riju u aprilu (kao predolimpijski turnir), u Minhenu u maju i u Bakuu u junu. Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem, poslednja šansa za evropske strelce za olimpijske vize, je od 22. do 28. februara 2016. u Đeru, a Olimpijske igre su od  5. do 21. avgusta u Rio de Žaneiru.

Buketom cveća Zoranu Arunović je dočekao sportski direktor Streljačkog saveza Srbije Srećko Pejović, a dočeku su prisustvovali i članovi porodica, treneri i brojni prijatelji streljačkog sporta.

U Gabali, na poslednjem Svetskom kupu ove godine, gađali su puškom Andrea Arsović (Partizan), Milenko Sebić (C. zvezda), Milutin Stefanović („Čika Mata“) i Nemanja Mirosavljev (Novi Sad) i pištoljem Jasna Šekarić, Zorana Arunović (C. zvezda), Bobana Veličković (Bor 030), Damir Mikec (Policajac) i Andrija Zlatić („Aleksa Dejović“).

Srbija će imati ukupno šestoro učesnika u finalu Svetskog kupa od 1. do 6. septembra u Minhenu: Zorana Arunović, Damir Mikec, Bobana Veličković, Andrea Arsović, Ivana Maksimović i Milutin Stefanović. 

Srbija ima trenutno devet olimpijskih viza za Rio. Dve su u Granadi prošle godine na SP osvojile Andrea Arsović (vazdušna puška) i Jasna Šekarić (vazdušni pištolj), a po dve su ove godine na Svetskom kupu u Koreji osvojili Ivana Maksimović (vazdušna puška) i Dimitrije Grgić (vazdušni pištolj), u Fort Beningu Milutin Stefanović (vazdušna puška) i Damir Mikec (MK pištolj), u Minhenu Stevan Pletikosić (vazdušna puška) i Bobana Veličković (vazdušni pištolj) i u Mariboru na EŠ MK oružjem Milenko Sebić (MK puška trostav).

Srpski strelci su se na Svetskim kupovima ove sezone okitili sa šest medalja – četiri zlatne i dve srebrne.
Čangvon u Koreji 1 (0- 1 - 0): srebro Ivana Maksimović vazdušnom puškom.
Fort Bening u SAD 3 (3-0-0): Srbija je bila najuspešnije nacija sa tri zlatne medalje: Andrea Arsović i Milutin Stefanović (oboje vazdušnom puškom) i Damir Mikec (vazdušni pištolj).
Minhen 1 (0 - 1 - 0): srebro Bobana Veličković vazdušnim pištoljem.
Gabala u Azerbejdžanu 1 (1 – 0- 0): zlato Zorana Arunović vazdušnim pištoljem.
Na Svetskom kupu u Gabali, učestvovalo je preko 1.100 strelaca iz 90 zemalja. Podeljene su 34 olimpijske vize i oborena su, ili izjednačena, tri svetska rekorda. Srbija u u bilansu medalja na sedmom mestu u konkurenciji 16 nacija čiji su strelci osvajali trofeje:

Binals medalja u Gabali

1. Kina 6 4 2 12
2. SAD 2 2 1  5
3. Rusija 2 1 2  5
4. Koreja 1 2 1  4
5. Italija 1 0 2  3
6. Iran 1 0 1  2
7. SRBIJA 1 0 0  1
8. Japan 1 0 0  1
9. Austrija 0 2 0  2
10. Hrvatska 0 1 1  2
11. V. Britanija 0 1 1  2
12. Tajvan 0 1 1  2
13. Kazahstan 0 1 0  1
14. Češka 0 0 1  1
15. Francuska 0 0 1  1
16. Slovačka 0 0 1  1
_________________________________________
Ukupno 15 15 15 45
(Napomena: kolone znače zlatnih, srebrnih, bronzanih i ukupno medalja).

Datum: 16.08.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...