x

Ulm zove u goste srpske gimnastičarke i rekreativce

Ulm zove u goste srpske gimnastičarke i rekreativce
Gerhard Zemler šef delegacije nemačkog grada Ulma,  rukovodilac za obrazovanje i sport  u gradskoj vladi, pozvao je srpske gimnastičare i rekreativce da učestvuju  na "Gimnastičkim igrama“ 2016. na kojima se očekuje oko 15.000 vežbača i 100.000 posetilaca.  Poziv je sa zadovoljstvom prihvatio, na sastanku delegacija u hotelu Union,  predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar. 

Ulm će primiti i pokriti  troškove desetočlane delegacije a u goste je pozvana i delegacija Sportskog saveza Srbije sa kojom će se razgovarati i uspostavljanju saradnje i u drugim sportovima.  Detalji učešća, kao i program, biće dostavljeni iz Ulma uskoro i do septembra  biće poznat i sastav srpske selekcije za ovu manifestaciju.

- Srbija je zemlja sporta, ali nam nisu cilj samo vrhunski rezultati  kojih je bilo mnogo ovih dana, već da omogućimo da se svi građani bave sportom i rekreacijom – istakao je u pozdravnoj reči Aleksandar Šoštar.- Lepo je kada pobeđujemo, ali je još lepše kada imamo mnogo dece koja se bave sportom i stasavaju u zdrave ličnosti. Iskustva Ulma, grada na Dunavu, reci koja povezuje i zbližava zemlje i narode, će nam, siguran sam, mnogo pomoći.

Ulm, grad sa oko 80.000 stanovnika će ogranizvati osme „Gimnastičke igre“ 2016. Kako je obavestio Reinhold Ajnhorn, predsednik Gimnastičkog saveza  regiona Ulm, u pokrajini Baden Vinterberg postoje dva gimnastička saveza Baden i  Švaben koja okupljaju 1.600 klubova sa preko 690.000 članova. Postoje četiri specijalne gimnastičke sale, jedna za ritmiku, dve za sportsku gimnastiku i jedna za aerobik i 

Ulm je svakog Božića domaćin  gimnastičkog festivala na kome vežbaju svi. Kristijan Bajne saradnik Semlera u sektoru za obratovanje i sport grada Ulma je, komentarišući i kratki film o ovoj manifestaciji, rekao da „Gimnastičke igre“ nisu samo sportski već i društveni, politički i kulturni događaj sa mnogo prilika da se predstave ne samo dobri vežbači već i  sama zamlja.

U ime Gimnastičkog saveza Srbije poziv je prihvatila Milena Reljin, naša proslavljena olimpijka u ritmici, članUpravnog odbora GSS, istakavši da iskustva iz Ulma, posebno u programima rada sa decim u jaslicama i predškolskim ustanovama mogu mnogo da pomognu u razvoju srpske gimnastike. Naglasila  je da Srbiji nedostju specijalizovane gimnastičke sale  i kojima bi 1.600 članova iz 56 klubova moglo da vežba. 

Velizar Đerić, potpredsednik Sportskog saveza Srbije i predsednik Asocijacije „Sport za sve“ Srbije, kao i generalni sekretar Jezdimir Marsenić, podvukli su da je prvi kontakt sa Ulmom ostvaren preko ove asocijacije pre dve godine i da su „Gimnastičke igre“ u mnogim elementima bliže programu „Sporta za sve“ koji u sportske aktivnosti uključuje sve građane.

- U saradnji sa podunavskom Opštinom Donji Milanovac već nekoliko godina nastojimo da organizujemo međunarodnu manifestaciju sportsko – rekreativnog karaktera za osobe starije od 60 godina i nadamo se podršci zemalja dunavskog regiona gde već postoje slična takmičenja.  Gimnastikom se bavi mnogo ljudi radi zdralja i naša asocijacija na tom planu beleži sjajne rezultate i sa zadovoljstvom ćemo učestovati u Ulmu na „Gimanastičkim igrama“ – obećao je Marsenić.

O značaju saradnje Beograda i Ulma govorio je i Simon Babić iz Nacionalne fondacije „Dr Laza Lazarević“.  Mogućnosti Donjeg Milanovca  grada sprta i mladosti, predstavio je Petar Jovanoviić iz Sportskog saveza Donjeg Milanovca.

Delegacija iz Ulma bila je i na utakmici odbojkaša Srbije i Italija i  obišla je Zavod za sport i medicinu sporta Srbije gde postoji gimnastička dvorana. Aleksandar Šoštar i  Gerhard Zemler su razmenili i prigodne poklone. 

Razgovorima su  prisustvovali i Vladimir Batez generalni sekretar Sportskog saveza Srbije, dr Dane Korica savetnik predsednika Aleksandra Šoštara, Mira Pavlović generalni sekretar GS Srbije, mr Nemanja Svjetličić savetnik u Sportskom savezu Srbije i drugi istaknuti stručnjaci i sportski radnici.

Datum: 30.06.2015. Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...