x

Petar Lončar postavio svetski rekord u paraglajdingu

Petar Lončar postavio svetski rekord u paraglajdingu Autor fotografije: Predrag Vučković / Red Bull Content Pool

Kapadokija, Turska – Najbolji srpski akro paraglajderista Petar Lončar još jednom se upisao u istoriju paraglajdinga. On je sa svojim timskim kolegama Veselinom Ovčarovim iz Bugarske i Ondrejom Pročazkom iz Češke u oblasti Kapadokija u Turskoj, pred najbrojnijom publikom u vazduhu, postavio svetski rekord sa 126 triple sinhro lupinga (triple synchro infinity tumbling) postižući sile do čak 7G.


Meka svetskog letenja Kapadokija u Turskoj proteklog vikenda je ugostila najbolje svetske paraglajderiste Petra Lončara iz Srbije, Vesa Ovčarova iz Bugarske i Ondreja Pročazku iz Češke. U oblasti poznatoj po najidealnijim uslovima za letenje balonima, gde se leti preko 300 dana godišnje, za razliku od ostalih oblasti u svetu gde se 60 dana letenja smatra velikim dostignućem, svakog jutra pre izlaska sunca za poletanje je spremno preko 150 balona sa oko 2.000 turista. Jednostavno rečeno, za ljude kojima je letenje način života ovo je idealno mesto za vrhunska dostignuća.

Prošle godine tokom proputovanja po Turskoj, dvojica Red Bullovih sportista Petar i Veso obišli su Kapadokiju i nacionalni park Goreme koji je pod zaštitom UNESCO-a, a tamo su prepoznali nešto posebno. „Kada sam 2014. godine prvi put došao u Kapadokiju okruženje me je odmah fasciniralo. Za sport kojim se bavimo jednostavno ne postoji bolje mesto na svetu za vrhunske poduhvate i znao sam da moramo da se vratimo ovde i uradimo nešto posebno.“ rekao je Petar.

Osam meseci napornog rada i planiranja bilo je potrebno za pripremu za postavljanje svetskog rekorda u triple sinhro lupinzima, jednoj od najtežih figura u akro paraglajdingu.

„Letenje u timu je veoma zahtevno jer pored sinhronizovanog izvođenja određene figure sa ostalim članovima koncentracija mora da vam bude usmerena i na njihovu poziciju jer nema mesta ni za najmanju grešku. Na sve to dolaze i sile koje se postižu prilikom lupinga, a one idu i do 7G“ kaže Petar.

Po dolasku u Kapadokiju, ekipa je imala dva dana za test skokove kako bi se pripremila za ono najbitnije, a to je postavljanje novog svetskog rekorda. Prva dva dana su bila opipavanje terena, a iz razgovora sa pilotima balona su se prikupile poslednje neophodne informacije o vetrovima koji u ovom periodu duvaju u ovoj oblasti. Test skokovi sa visine od 1.500 metara kao i akrobatsko letenje između balona pred najbrojnijom publikom u vazduhu ikada predstavljali su dobru završnu pripremu za skok sa 3.500 metara.

„U Kapadokiji smo imali dva dana da se naviknemo na žestoki tempo. Najidealniji uslovi za letenje su rano ujutro što znači da smo u 3:45 ujutro morali da budemo spremni kako bismo već u 5 sati bili u našem balonu.“ rekao je Veselin.

I najzad, trećeg dana sportisti su bili spremni za nesvakidašnji poduhvat. Uslovi za letenje su bili idealni, a civilna avijacija je dala zelenu zastavu za poletanje nešto pre pet časova ujutro. Balon je počeo da se penje na visinu od 3.500 metara nadmorske visine (2.500 metara od tla), čak 2.000 metara više od ostalih balona, do same ivice do koje je dozvoljeno letenje.

Petar, Veselin i Ondrej su iskočili iz balona i na visini od oko 3.000 metara su krenuli u postavljanje rekorda. Tokom narednih 2.000 metara, trojica paraglajederista su uspeli da urade 126 triple sinhro lupinga, a brojna publika koja je po prvi put pratila ovakav podvig iz vazduha sa oduševljenjem ih je podržavala.

Nakon ovog poduhvata Petar je izjavio: „Leteti sa prijateljima je sjajan osećaj, a kada ovakvo iskustvo možete da podelite po prvi put sa brojnom publikom u vazduhu onda je sve to još bolje. Želeli smo da uđemo u istoriju postavljanjem novog svetskog rekorda i letenjem između balona i u tome smo uspeli. Ovo iskustvo ću pamtiti do kraja života.“


O Petru Lončaru:
Petar Lončar je rođen u Beogradu 1986. godine. Padobranstvom je počeo da se bavi sa 18 godina u 63. padobranskoj brigadi, a sa zadovoljstvom ističe da je prvi Srbin koji se profesionalno bavi akro paraglajdingom. Prvo akrobatsko letenje je imao 2007 godine, a ujedno je i prvi Srbin koji je preleteo Himalaje. Petar je vlasnik nacionalnog rekorda u najdužem paraglajding letu od čak 9 sati, sa timskim kolegom Vesom drži svetski rekord u sinhrinizovanim infiniti lupinzima (181), i ima preko 70 BASE skokova. Prvi je sportista iz Srbije koji je leteo na visini od 6.800 metara bez maske sa kiseonikom.

Datum: 27.06.2015. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...