x

Izveštaj - Balkanski Jet ski šampionat 2012

Izveštaj - Balkanski Jet ski šampionat 2012
Proteklog vikenda Džet Ski savez Srbije je drugu godinu za redom bio domaćin Otvorenog Balkanskog šampionata u džet ski-ju, koji se održava pod pokroviteljstvom Balkanske Džet Ski Federacije sa sedištem u Sofiji, Bugarska i Svetske Džet Ski Asocijacije.
Svečano otvaranje takmičenja pripalo je g- Velizaru Đeriću, Potpredsedniku Sportskog saveza Srbije, nakon čega je u subotu, 25. avgusta  sa početkom u 12:00 h, takmičenje zvanično i počelo.Takmičenje je održano u Zemunu na Dunavu - plaža "Lido", uz učešće takmičara iz zemalja u okruženju - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Bugarska, Italija, Ukrajina, itd.

Pored takmičenja Balkanskog šampionata, održana je treća i finalna trka Nacionalnog šampionata, kao i Prvenstvo Beograda u džet ski-ju.

Po prvi put, u saradnji sa Udruženjem paraplegičara i kvadriplegičara "Dunav" na čelu sa Sinišom Milenkovićem, Predsednikom udruženja, održano je i takmičenje paraplegičara u džet ski-ju, koji su uz pomoć instruktora Džet Ski saveza Srbije pokazali svoje umeće u vožnji skutera za vodu. Kao najbolja trojka izdvojili su se fantastični Boban Stanković, Vladan Mandić i Branimir Nikolić, dok su za nijansu iza njih kroz finiš prošli i Milan Drakula, Nenad Krišanović i Siniša Milenković.

Ono što je karakteristika i ideja Balkanske Džet Ski Federacije od samog osnivanja, jeste mnoštvo kategorija koje su zastupljene na Balkanskom šampionatu, kako bi se vozačima različitog nivoa znanja omogućilo da učestvuju u kategorijama shodno iskustvu i znanju koje poseduju i na taj način omogućilo napredovanje u takmičarskom smislu i izlazak iz svake trke sa iskustvom više, izjavio je Igor Arunjic, Podpredsednik Balkanske Džet Ski Federacije.

Organizaciju tamičenja omogućili su GO Zemun, Ministarstvo omladine i sporta RS, Skupština grada Beograda - Sekretarijat za sport i omladinu, Kapetanija pristaništa "Beograd", a značajnu podršku pružili su i pripadnici Rečne policije i OUP-a Zemun, kao i brojni volonteri. Posebno se zahvaljujemo zlatnim sponzorima Balkanskog šampionata u džet ski-ju - "Sajam tursu" i BIP-u.

U ceremoniji proglašenja pobednika i svečanoj dodeli pehara i medalja, učesnicima su priznanja dodeljena od strane predstavnika ambasade Malezije u Beogradu - g. Jubazlana Jusufa, u znak saradnje i prijateljstva između malezijskih i srpskih Džet Ski Asocijacija i takmičara.

Trenutna situacija vodostaja na Dunavu uticala je na sam tok takmičenja, tako da se u kategoriji Ranabaut - sedećih plovila koristio tzv. "leteći start", dok je u Ski - sedećoj kategoriji, korišćen  "LeMan start" (svaki vozač je po odluci direktora trke imao dva pomagača - držača plovila na startu).

Pored osnovne podele na Ranabaut - sedeću i Ski - stajaću kategoriju, ove dve kategorije se dalje dele na klase u zavisnosti od karakteristika plovila i nivoa znanja učesnika.

Karakteristika takmičenja Stok klase jeučešće sa fabričkim modelima plovila, gde su dozvoljene minimalne modifikacije serijskih plovila, a obično se sastoje iz zamene starih delova novijima od strane istog proizvođača.

Shodno pravilima Stok Ranabaut kategorije - kategorija sedećih plovila koja je konstruisana za jednu ili više osoba, održane su dve klase, a najbolje pozicije po zauzeli su:
KAVASAKI STOK

Siniša Ristović (Srbija)
Marko Tomić (Srbija)
Aleksandar Petrović (Srbija)
 

PRO RANABAUT STOK

Dragan Zarić (Srbija)
Boban Kostić (Srbija)
Aron Andreu (Grčka)
 

Ranabaut Limited klasa je karakteristična po  tome što aktivnim takmičarima dozvoljava ograničeni broj modifikacija na plovilu radi poboljšanja njegovih osnovnih perfomansi, sa relativno skromnim ulaganjima, a pozicije u ovoj kategoriji pripale su:

U RANABAUT LIMITED klasi, pozicije su osvojili:

Jasmin Bakalović (BiH)
Davor Ćurković (Hrvatska)
Igor Perazić (Srbija)
 

Open kategorija dozvoljava maksimalne modifikacije plovila, kako u sedećoj - Ranabaut kategoriji, tako i u stajaćoj  - Ski kategoriji, zbog čega i ne čudi što je to bila najbrojnija i najatraktivnija kategorija ovogodišnjeg Balkanskog šampionata u džet ski-ju.

Pozicije u RANABAUT OPEN kategoriji za muškarce, osvojili su:

Dejan Mihajlović (Srbija)
Siniša Ristović            (Srbija)
Mirko Mirković            (Srbija)
 

U Ranabaut Open kategoriji za žene na pobedničko postolje su se popele:

Jelena Maletić (Srbija)
Danijela Tutorović (Srbija)
Danijela Ignjatić (Srbija)
 

Takmičenje u Ski kategoriji - kategorija stajaćih plovila na kojima nema sedišta i na kojima
je takmičar svo vreme u stajaćem položaju, a plovilom upravlja putem pokretnog upravljača - volana, održana je u dve klase za muškarce i jednoj za žene.

SKI STOK - muškarci

Petar Avramović (Srbija)
Goran Geler (Srbija)
Aleksandar Petrović (Srbija)
 

SKI OPEN - muškarci

Dragan Zarić (Srbija)
Petar Avramović (Srbija)
Goran Geler (Srbija)
 

SKI OPEN - žene      

Volja Džiković (Srbija)
Danijela Ignjatić (Srbija)
Aleksandra Kolibar (Srbija)
U okviru otvorenog Balkanskog šampionata, ostale su nam još dve klase:

 FORMULA 1, koja je obeležena pobedom Filipa Erčića (Srbija), drugo mesto je pripalo Nikolaju Stančevu iz Bugarske, a treće ------- iz Slovenije.
FORMULA 2 - Miroslav Borković (Srbija), Radoslav Crnojački (Srbija) i Josip Ivićević (Hrvatska).
Ono što je još obeležilo ovogodišnji Balkanski šampionat, je i treća memorijalna trka "Sesare Vismara SRB #1" - "Ćezare Vizmara SRB br. 1", koja se održava u znak sećanja na prerano i tragično nastradalog člana srpskog tima na Svetskom šampionatu u Americi 2009. godine. Prvo i drugo mesto pripali su Mirku Mirkoviću i Radoslavu Crnojačkom iz Srbije, dok je treće mesto zauzeo Dmitri Griclj iz Ukrajine.
Datum: 28.08.2012. Autor: Dragana Tutorović

PROČITAJTE JOŠ...