x

Navijači Brazila stvaraju FIFA World Cup istoriju

Navijači Brazila stvaraju FIFA World Cup istoriju
Navijači Brazila ispisali su svoje poglavlje u istoriji FIFA World CupT tako što su odabrali novo ime, "Brazuca",  za zvaničnu fudbalsku loptu kojom će se igrati na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2014. godine.
adidas, koji od 1970. godine kreira oficijelnu fudbalsku loptu za svetska prvenstva, ovog puta bio je inspirisan elementima nacionalne kulture Brazila, tako da su u opciji bila tri moguća imena za loptu. Tri odabrana imena bila su Brazuca, Bossa Nova i Carnavalesca, a u protekle tri nedelje hiljade navijača fudbalske reprezentacije Brazila glasali su za omiljeno ime i prvi put u istoriji FIFA World CupT, direktno učestvovali u odabiru imena lopte.  

The FIFA World CupT zvanična fudbalska lopta uvek predstavlja simbol turnira, kao na primer, Azteca u Meksiku 1986, Fevernova u Japanu 2002. i legendarna Tango u Argentini 1978. Na svetskom kupu koji će biti održan 2014. godine, zvanična fudbalska lopta nosiće naziv adidas Brazuca - neformalni termin koji Brazilci koriste da opišu nacionalni ponos, na brazilski način života. Kao i njihov pristup fudbalu, on je uvek pun emocija, ponosa i dobre volje u odnosu na sve što im se dešava.

U saradnji sa generalnim sekretarom FIFA, Jérôme Valcke, u okviru brazilske nacionalne televizije Globo, zvanično je predstavljena nova fudbalska lopta, a tu čast je imao bivši igrač, pobednik svetskog kupa, legendarni Cafu. U okviru Esporte Espetacular, specijalnog televizijskog programa, nakon aktivacije od više od milion glasova, 70 odsto njih odlučilo je da novo ime bude Brazuca.

Imenovanje lopte predstavlja prvi korak adidasa na putu za Brazil 2014, a uzbuđenje oko turnira već raste, dok je u zemlji strast prema ovom takmičenju konstantna.  Širom zemlje , navijači su glasali za ime Brazuca, a 70 odsto ih se odlučilo baš za ovaj naziv.

Kao zvanični proizvođač lopti za FIFA World CupT, od 1970. godine adidas stalno postavlja nove standarde u inovacijama, kombinujući specijalan dizajn i postavljajući nove granice kada su u pitanju tehnologije. Brazuca će nastaviti tu tradiciju.Nova lopta je u fazi razvoja i testira se u celom svetu, u saradnji sa nekoliko fudbalskih klubova i federacija.  Povratne informacije igrača fokusiraće se upravo na igrače iz Brazila uz testiranje kroz klimatske uslove i okruženje koji postoje u zemlji, a testiranje će se nastaviti i u 2012. i 2013. godini. Dalje informacije o razvoju i testiranju lopte biće objavljene kada Brazuca bude otkrivena u okviru novog dizajna za  FIFA World Cup T 2014. godine.
Datum: 04.09.2012. Autor: Bojana Tošić

PROČITAJTE JOŠ...