x

Borovčanin - Neophodno razviti sportsku infrastrukturu


Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin zatražio je danas tokom predavanja u Valjevu da se hitno napravi sistem sporta po ugledu na razvijeni svet kako bi se privukli investitori koji bi uložili u sportsku infrastrukturu i klubove.

Borovčanin je istakao da se u svetu godišnje obrne blizu 400 milijardi evra u sportu od prodaje tv prava, sponzorskih ugovora, sportskih događaja, transfera, prometa u fan šopovima, prodaje ulaznica, do ulaganja u sportske hale i stadione. Sve to upućuje na razmišljanje koliki je privredni potencijal neiskorišćen u ovoj oblasti u našoj zemlji, dodao je Borovčanin, podsećajući kako su najsvežiji primer Olimpijske igre u Londonu, gde je bilo oko 2,5 milijardi evra investicija, kojima se otvorilo blizu 30000 radnih mesta. 

On napominje da, da bi neko investirao u sport u Srbiji, mora imati i interes, i predlaže da se što pre uspostavi sistem sporta po ugledu na razvijeni svet.

"Neophodni su novi stadioni, hale i trenažne sale, kao preduslovi za moderan sport. Država i lokalne samouprave treba da razviju model javno-privatnog partnerstva za ulaganje u sportsku infrastrukturu", napomenuo je Borovčanin i precizirao da u našoj državi svaka postojeća hala ili stadion imaju neiskorišćeno zemljište, koje može biti pretvoreno upravo u komplekse sa sportskim, turističkim, stambenim i privrednim sadržajima, dok bi se vlasništvo određivalo na osnovu vrednosti finansijskog ulaganja od strane investitora i vrednosti zemljišta, postojećih objekata i komunalnog opremanja od strane države.

Državni sekretar je prepoznao ogroman potencijal takvih kompleksa, jer su samo oni isplativi i održivi, poput sličnih u čitavom razvijenom svetu.

"Da bi to bilo ostvarivo, potrebna je zajednička strategija ministarstva nadležnog za sport, koje bi odredilo potrebe iz ugla sporta, zatim ministarstava nadležnih za finansije, ekonomiju, turizam, urbanizam  i infrastrukturu. Već postoje zainteresovani ulagači iz Britanije za veliki stadion, ali na isti ili lakši način mogu se realizovati i projekti u svakoj opštini ili gradu u Srbiji", zaključio je Borovčanin.

Državni sekretar Ministarstva omladine i sporta Nenad Borovčanin održao je danas predavanje u Skupštini grada Valjeva na temu "Razvoj sporta i sportske infrastrukture".


Datum: 28.02.2014. Autor: Igor Bećirić

PROČITAJTE JOŠ...