x

Juniorska selekcija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo u Brazilu

Juniorska selekcija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo u Brazilu
Muška juniorska selekcija Srbije izborila je plasman na Svetsko prvenstvo u Brazilu za juniore koje će biti održano od 19. jula do 02. avgusta 2015. godine. Juniori Srbije u kvalifikacijama sastali su se sa reprezentacijama Farskih Ostrva i Grčke, gde su zabeležili jednu pobedu (Farska Ostrva) i jedan remi (Grčka). Od bivših jugoslovenskih republika, jedino je reprezentacija Srbije uspela da se plasira na SP. Vršilac dužnosti selektora muške seniorske reprezentacije Dejan Perić već je na turnir u Dohu vodio šestoricu juniora, a na turnir u Norvešku povešće četvoricu mladih igrača. Koordinator muških selekcija Vladica Spasojević uveren je da će sigurno bar trojica, četvorica juniora postati standardni igrači u A selekciji.

“Ovo je peto uzastopno takmičenje ovih rukometaša, počeli su 2011. sa Evropskim festivalom mladih, zatim kadetsko prvenstvo Evrope, kadetsko prvenstvo sveta, na Evropskom prvenstvu za juniore letos u Austriji osvojili su 8.mesto, i sada su se plasirali na Svetsko prvenstvo u Brazilu. Ovo je prva generacija u rukometu koja je uspela da učestvuje na svih pet velikih takmičenja”, istakao je Vladica Spasojević, koordinator muških rukometnih selekcija Srbije, i dodao „Već njih pet, šest dobilo je priliku da nastupi za prvi tim reprezentacije Srbije, dok će se na trojicu, četvoricu sigurno računati od aprila i juna, kada seniori nastavljaju kvalifikacije za EP. Dejan Perić je šest juniora vodio na turnir u Dohu, dok će na turnir u Norvešku ići četiri juniora. Nadam se da će njih nekoliko postati standardni u reprezentaciji  u budućnosti, što je nekada važnije od rezultata, iako je i rezultat svakako bitan“, dodao je Vladica Spasojević.

„U Grčkoj je ova generacija pokazala potencijal i da ima prostora za napredak. Mi ćemo u narednom periodu napraviti plan i program kako bi ova selekcija dala veći broj seniorskih kandidata i probali da u budućnosti napravimo bolji rezultat. Sigurno da se neke finese u igri moraju nadograđivati, ali ono što je sigurno da ima potencijala u ovim momcima. Uskoro kreće novi sistem takmičenja mlađih kategorija Evropske rukometne federacije i ovaj plasman i rezultat iz Austrije omogućiće nam da budemo u prvoj diviziji“.

„Na kvalifikacionom turniru u Grčkoj proteklog vikenda bilo je mnogo iznenađenja, ali uspeli smo da budemo prvi u grupi i plasiramo se na Svetsko prvenstvo. Mi smo jedina zemlja od zemalja bivše Jugoslavije koja je uspela da se plasira, to nije pošlo za rukom selekcijama Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije. Plasman nije ostvarila ni Austrija, koja mnogo ulaže u ovu grupu momaka 1994. godišta“, zaključio je Vladica Spasojević koordinator muških rukometnih selekcija Srbij
Datum: 13.01.2015. Autor: Aleksandra Adžić

PROČITAJTE JOŠ...