x

Održano prvo međunarodno CrossFit takmičenje u Beogradu

Održano prvo međunarodno CrossFit takmičenje u Beogradu
Proteklog vikenda u "CrossFit Mašini" više od pedeset CrossFit-era iz Nemačke, Italije, Grčke, Mađarske, Bosne, Crne Gore i Srbije  učestvovalo je na prvom zvaničnom CrossFit takmičenju u Beogradu "Serbian Throwdown 2014".

Pobednici Serbian Throwdown-a osvojili su poklone u vrednosti od 2500 evra koje su obezbedili Reebok i Sport Vision, a tokom dva takmičarska dana u ovom "sportskom fitnesu" pred njima su bili vrlo zahtevni izazovi koje su morali savladati pre svega psihički, a potom i fizički.

Na međunarodnom  CrossFit takmičenju "Serbian Throwdown 2014", u muškoj konkurenciji najbolji je bio Dejan Petrović (Srbija),drugo mesto zauzeo je Tamas Pleso (Mađarska), a treće Sava Đurović (Srbija). U ženskoj konkurenciji pobedila je Isa Glauner (Nemačka), na drugom mestu nalazi se Kristina Vujanić iz Srbije, a na trećem Dana Cvjetoković (Srbija).

Specijalno za ovu priliku sa Islanda je stigla i Katrín Tanja Davídsdóttir (Ketrin Tanja Davidzdotir), takmičarka CrossFit Games-a i finalista CrossFit Games Regionals Europe. Ona je održala otvorene treninge za srednji i elitni nivo CrossFit-era, ali i za predstavnike medija, koji su imali priliku da se upoznaju sa tehnikama i treningom vrhunskih vežbača. Ona je ovom prilikom izjavila da je oduševljena dobrom energijom među takmičarima, kao i da je uverena da će se CrossFit razvijati sve više u Srbiji, jer je širom sveta veoma popularan, a ovakav tip takmičenja se u poslednje vreme održava u arenama.

Takmičari su kroz unapred zadat set dnevnih vežbi, dobro poznati WOD (workout of the day) pokazali svoju spremnost, a WOD-ovi su sadržali vežbe koje su se ocenjivale na tri načina: jedne je bilo potrebno uraditi za što kraće vreme, druge je trebalo ponoviti što više puta u zadatom vremenu, dok je za neke vežbe bilo  neophodno podići tegove težine od 70 do 135kg.

Već prvog dana takmičenja tokom tri WOD-a izdvojili su se najizdržljiviji i najuporniji učesnici koji su  bacali lopte težine od 6 do 10kg, tzv. "medicinke" čak 3 metra u vis, radili skokove na klupi, čučnjeve sa tegovima iznad glave ili neku od olimpijskih disciplina poput trzaja i izbačaja.

U polufinalnom i finalnom WOD-u težina izazova je bila ista kao prvog dana takmičenja, ali su takmičari radili vežbe koje su morali ponavljati više puta u zadatom vremenu. Finalni WOD  pod nazivom  "Daj sve od sebe" (Give it all you`ve got) pokazao je stvarnu psihičku i fizičku spremnost najboljih CrossFit-era. Oni su za 12 minuta morali da urade što je brže moguće 3 seta vežbi u kojima su neke vežbe imale čak 50 ponavljanja.

Datum: 22.12.2014. Autor: Jasmina K. Latinović

PROČITAJTE JOŠ...