Ciljevi i zadaci sportskog treninga
Sportski trening je kompleksan pedagoški proces, koji se konkretizuje u organizovanom vežbanju - radu, koje se ponavlja sa takvim opterećenjem da aktivira fiziološke procese superkompenzacije i adaptacije organizma. Time se postiže poboljšanje fizičkih, psihičkih, intelektualnih, tehničkih i taktičkih kvaliteta sportiste, koji se manifestuju u postizanju takmičarskih rezultata. Sportski trening ima za cilj postizanje sportskog rezultata, preko razvoja i usavršavanja sportske forme.

Sportski trening bi se tagođe mogao definisati kao: specifičan dugotrajan intenzivan proces adaptacije organizma, ostvaren primenom optimalnih trenažnih stimulusa u planiranom vremenu, a u cilju transformacije onih antropoloških karakteristika od kojih zavisi postizanje vrhunskih sportskih rezultata. Sportski trening je ciljani kontinuirani proces prilagođavanja organizma na specifične i sve veće napore, koji će obezbediti super-adapcione procese, a samim tim i visok sportski rezultat.

Cilj ovakvog procesa je optimalni nivo prilagođenosti svih osobina, sposobnosti i karakteristika od kojih zavisi željeni, ali realno moguć, unapred planirani sportski rezultat. Suština sportskog treninga je da: Izaziva adaptacione promene; Predstavlja specifičnu vrstu mentalnog i fizičkog rada; Sprovodi se sistematično; Planiran je i programiran; Predstavlja dugoročan proces sportske specijalizacije; Predstavlja delatnost, kojom se upravlja pomoću specifičnih sredstava, metoda i opterećenja; Sprovodi se i iznad graničnih opterećenja, pri kojima se savladavaju maksimalni fizički i umni napori; Usmeren je na maksimiziranje sposobnosti u skladu sa dispozicijama i uslovima u kojima se izvodi.

Osnovni zadatak sportskog treninga je da sportistu kroz organizovane sisteme dijagnostike, kontrole i praćenja dominantnih osobina sposobnosti i karakteristika uz stalno optimalno planiranje i programiranje njihovog razvoja, dovede do željenog cilja. To znači da je trenažni proces usmeren na razvoj i održavanje svih važnih komponenata treniranosti i sportske forme, koji će sportisti osigurati nastup na takmičenjima i postizanje visokih sportskih rezultata.

Osnovni i najvažniji zadaci sportskog treninga: Formiranje i usavršavanje specifičnih sposobnosti i znanja za izvođenje tipičnih struktura kretanja, koje čine tehniku sportske grane; Formiranje i usavršavanje specfičnih sposobnosti i znanja za izvođenje tipičnih struktura situacija, koje čine taktiku sportske grane; Razvoj i stabilizacija primarnih i specifičnih funkcionalnih i motoričkih sposobnosti, koje čine kondicionu pripremljenost sportista; Podizanje nivoa efikasnosti mentalno-kognitivnih sposobnosti specifičnih za konkretnu sportsku aktivnost; Pozitivno usmeravanje i stimulisanje vrednosnog sistema i motivacije sportista; Poboljšanje zdravstvenog statusa sportista; Razvoj i održavanje pozitivnih osobina ličnosti u skladu sa karakterom sportske grane; Podizanje sposobnosti mikrosocijalne adaptacije; Formiranje integralne efikasnosti sportista, imajući u vidu odnos pojedinih determinanti sportskog uspeha.
 
Autor: N/A
Objavljeno: 08.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Princip individualizacije u sportu
> Dijagnostika treniranosti sportista
> Teorija sportskog treninga
> Osnovni principi treninga
> Trenažna tehnologija
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...