Princip individualizacije u sportu

Princip indivualizacije u sportu se odnosi na pristup pojedincu, vodeći računa o njegovim individualnim karakteristikama. Ovaj pristup se svodi na poentiranje svakog pojedinca unutar grupe, a u cilju pronalaženja njegove najbolje uloge u grupi. Kako se radi sa individuom zavisi od karaktera tog pojedinca, u smislu motivacije, mogućnosti prihvatanja informacija, pa bi kao osnovni princip naveo odvojeni pristup tj. tretiranje svakog pojedinca metodom u kojoj se on najbolje oseća i može da pruži najbolje rezultate.

U osnovi ovog principa je pomoć trenera sportisti radi postavljanja ciljeva, kako kratkoročnih, realnih, tako i dugoročnih, racionalnih ili čak iracionalnih. Sportista mora da spozna koja je svrha njegovog bavljenja sportom i da na osnovu toga postavi ciljeve. U kontekstu postojanja osobenosti svakoga, ovi ciljevi pomažu sportisti da njih prilagodi ciljevima grupe, a da pri tome ne izgubi svoju ličnu satisfakciju kroz ispunjenje kolektivnog cilja.

Kada smo došli do ciljeva, sledeći korak su metode i načini da bi se pojedinac doveo do mogućnosti da ispuni cilj. Lični metodi,  kojih sportista mora da se pridržava, tako i trenerski, koje trener mora da prati da bi svaki sportista stavljen u službu grupe, kao individua doprineo ukupnom rezultatu. Metode koje se koriste u trenerovom pristupu pojedincu su preventiva (priprema), razgovor, demonstracija, ponavljanje i valorizacija.

  • Preventiva (priprema) je prva metoda koju bi svaki trener trebao da ima u radu. Ovaj metod podrazumeva predstvaljanje plana rada sportisti i očekivanja od njega, kako u dnevnom, tako i u nedeljnom, mesečnom, tromesečnom, ili godišnjem ciklusu rada. Na ovaj način se prevenira mogućnost da u bilo kom trenutku sportista „ne zna šta treba da radi“.


  • Razgovor je metoda koja je puno olakšana ako je bazična, prva metoda ispunjena. Ona obuhvata davanje smernica u procesu rada (na treningu, van treninga, na utakmici...), radi pravilnijeg rada kako bi se predviđeno vreme iskoristilo konstruktivno i na taj način se u kraćem vremenskom periodu postigli bolji rezultati. Takođe, ovaj metod podrazumeva i davanje šanse sportisti da iznese svoja zapažanja o sebi, svom radu, i svom udelu u grupi.


  • Demonstracija (Metod koji se tiče isključivo samog terena). Svaka stvar koja ima veze sa konkretnim problemima na terenu, a iznesena sportisti kroz prvi ili drugi metod mora da se demonstrira na terenu. Da se pokaže kako se konkretna aktivnost ili pokret izvodi.


  • Ponavljanje je metod koji je neophodan i u verbalnom i u smislu demonstracije na terenu, jer se obrađivane stvari moraju sklopiti u celinu i tako ostvarivati napredak.


  • Valorizacija. Imamo postavljene ciljeve, kvalitetnu pripremu, sprovođenje plana i programa na terenu i van njega, stalno ponavljanje radi usavršavanja i napredovanja i na kraju svega toga dolazi valorizacija, odnosno procena onoga što smo sa sportistom uradili u određenom vremenskom periodu. Mogu se razlikovati dve vrste. Prva je procena trenera onoga što je igrač uradio kako bi dostigao svoje i ispunio ciljeve grupe. Druga je, možda i važnija, a to je samovrednovanje, tj. prepoznavanje da li je sportista u okviru jednog ciklusa postavio pravilno ciljeve, imao maksimalan pristup u svakom trenutku, i da li je to na kraju dovelo do lične satisfakcije, ispunjenja cilja.


Na kraju, kao zaključak se nameće da je princip individualizacije u kolektivnom sportu, ukoliko se ovom principu pravilno pristupi, i pravilno se postave stvari unutar njega izuzetno važan. Uspevanjem da se maksimizuju svi kvaliteti pojedinca i stave u funkciju ekipe, gde se pri tome neće izgubiti lična satisfakcija pojedinca je za trenera situacija koja je najbliža idelanoj i kroz koju se ostvaruju najbolji rezultati.

Autor: Dimitrije Stojiljković
Objavljeno: 13.05.2018.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Kritični momenti i mentalni trening u sportu
> Ciljevi i zadaci sportskog treninga
> Savetodavni rad trenera
> Svest o sebi i proces razvoja
> Podsticanje procesa učenja
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...