Struktura sportskog treninga
Struktura sportskog treninga je cikličan proces, koji se sprovodi u različitim vremenski zaokruženim celinama (ciklusima) koji se prema određenom redu nadovezuju. Kada kažemo struktura sportskog treninga, onda mislimo na ciklus i periode trenažnog procesa. Praktičnim iskustvom i istraživanjima  utvrđeni su sledeći delovi strukture sportskog treninga: 

Mikrostruktura se odnosi na jedan pojedinačni trening ili strukturu malog trenažnog ciklusa koji uglavnom traje 7 dana, sastavljen je od trenažnih celina sa jednim ili više treninga u toku dana.  Postoji više tipova mikrociklusa, njih određuje karakter, veličina i usmerenost trenažnih opterećenja, sredstava i metode treninga. Tip mikrociklusa zavisi od cilja i zadataka sportskog treninga u određenom periodu makrociklusa.

Mezociklusi uglavnom traju mesec dana. Više mezociklusa čini strukturu perioda. Periodi su: pripremni, takmičarski i prelazni. Sva tri perioda čine strukturu makrociklusa (polugodišnjeg ili godišnjeg). Svaki makrociklus u višegodišnjoj sportskoj karijeri jednog sportiste, predstavlja jedan segment, koji ima svoje ciljeve, zadatke i određeni sadržaj koji se ostvaruje kroz periodizaciju, mezo i mikrocikluse.

Optimalan dinamika kretanja obima i intenziteta u trenažnom procesu regulisana je tipovima mikro i mezociklusa, odnosno adekvatnom strukturom treninga, koja se neprekidno menja u zavisnosti od aktuelnog stanja sportiste, kalendara takmičenja, ciljeva i zadataka treninga.  Osnovni oblik organizacije treninga je svakako pojedinčeni trening. Svaki trening mora imati jasan cilj, koji uvažava faze i periode pripreme, uzrast, nivo treniranosti sportista, broj treninga u jednom danu ili mikrociklusu, spoljašnje uslove u kojima se trening sprovodi...  Svaki trening ima svoju strukturu koju čine tri dela treninga: uvodni - pripremni deo, glavni deo, završni deo.

U vrhunskom sportu se obavljaju kompleksni treninzi i pri određivanju redosleda rešavanja zadataka treba poštovati neka osnovna pravila: na početku glavnog dela treninga rešavaju se zadaci, koji u većoj meri zavise od centralnog nervnog sistema, a na kraju treninga zadaci koji zahtevaju veliko angažovanje vegetativnih funkcija, vežbe za razvoj brzine treba obaviti na početku glavnog dela treninga, vrhunski sportisti mogu primeniti u određenim slučajevima vežbe za razvoj brzine na kraju glavnog dela treninga kada treba da pruže maksimum u uslovima zamora, vežbe za razvoj eksplozivne snage treba raditi na početku ili u sredini glavnog dela treninga kada sportsita još nije zamoren, kada je akcenat na razvoju izdržljivosti u snazi zadatak treba rešavati bliže kraju glavnog dela treninga,

U toku pojedinčenog treninga i mikrociklusa, stalno se smenjuju faze napora i faze odmora odnosno oporavka (katabolička i anabolička faza). Samo dobro usklađen odnos ovih faza može da dovede do željenih adaptivnih procesa u organizmu sportiste i do pozitivnih kumulativnh efekata treninga. Neki od važnijih faktora koji utiču na strukturu mikrociklusa su:  režim životne aktivnosti sportiste, dinamika fizičke radne sposobnosti, sadržaj mikrociklusa  (vrste pojedinačnih treninga i njihova usmerenost), broj treniga u mikrociklusu, ukupno opterećenje u mikrociklusu, individualne reakcije na trenažna opterećenja, bioritmički faktori, mesto mikrociklusa u mezociklusu, karakteristike perioda - faze i etape u kojoj se nalazi, cilj i zadaci u mikrociklusu.
 
Autor: N/A
Objavljeno: 07.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Dijagnostika treniranosti sportista
> Teorija sportskog treninga
> Trenažni stimulusi
> Trenažna tehnologija
> Osnovni principi treninga
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...