Indosament u sportu
Indosiranje sportista predstavlja vid marketing odnosa između vodećih svetskih sportista i krupnih kompanija. U indosiranju, kao obliku marketing odnosa ima sasvim malo ugovora, jer se ugovori zaključuju isključivo sa sportistima koji su već postali šampioni, lideri i heroji u sportskoj sredini ili sa onima od kojih se očekuje da će to postati. Indosment je transakcija uzmeđu kompanija i sportista, u kojoj sportista imenom daje "pečat odobrenja" (Stamp of approval), odnosno daje (potpisuje) podršku određenoj kompaniji ili delovima njene proizvodnje (usluga). Pečat odobrenja znači da kvalitet proizvoda odgovara potrebama tržišta i garantuje se imenom sportiste.

Indosament je suštinska saglasnost na promociju i podršku proizvoda (usluga), regulisanog ugovorom, koji definiše lične odnose između partnera. Indosament ugovori nisu jednostavno ugovori o korišćenju licencnog prava ili ugovori o sponzorstvu. U indosamentu sportista svojim potpisom na ugovor izražava odobrenje i podršku promociji, odnosno omogućava dodatni publicitet određenom proizvodu. Sa tim potpisom sportista se javlja kao remittent, odnosno vlasnik vrednosnog papira, a njegov bizniz partner smatra se izdavaocem vrednosnog papira, odnosno indosantom.

Kompanije biraju sportiste za indosament ugovor na osnovu raznih kriterijuma, ali uvek sa podrazumevajućim sportskim performansama i rezultatima, atraktivnošću, privlačnošću i popularnošću kandidata. Marketing menadžeri traže u sportistima, kandidatima za indosament da imaju visok sportski performans i prirodnu medijsku privlačnost. Pečat odobrenja na saglasnost o podršci proizvoda (usluga) daje se pre svega od strane najboljih sportista. To je specijalno, u tom smislu, pravno i ekonomsko priznanje imidža sportiste, koje se bazira na obostrano komercijalnom pristupu. Sportisti, potpisujući ugovor o indosamentu mogu postati partneri velikih kompanija u svetu.

Da bi realizovali marketing aktivnost pomoću indosamenta, kompanije su obavezne da analiziraju sopstveni imidž, odrede kvalitetni proizvod za indosiranje, utvrde marketing strategiju i formiraju pocetni budžet marketing kampanje. U praksi se pokazalo da stimulisanje proizvoda u prodaji putem indosamenta ima efekata. Treba naglasiti i da indosament može biti veoma rizičan po kompaniju. Rizik indosament ugovora se ogleda u narušavanju sportskih i drugih pravila od strane sportista koji su dali podršku (pečat odobrenja) kompaniji. Ipak kompanije predvidjaju rizik u indosament ugovorima i osiguravaju se od negativnih i nepredviđenih postupaka sportista.

Indosament u odnosu na druge marketing mogućnosti sportista, kao što su sponzorstvo, nagrade, plate, zarade, honorari od prodaje licencnih prava predstavlja značajan element marketiranja sportskog imidža. To je u praksi potvrđeno, ali u isto vreme obavezno je istaći da se takve transakcije obavljaju samo sa vodećim, istaknutim sportistima, šampionima i zvezdama svetskog sporta i ne u svim sportskim granama. 
Autor: N/A
Objavljeno: 07.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Marketing sportskog događaja
> Advertajzing u sportu
> Pablik rilejšens PR
> Marketing plan sportske organizacije
> Marketing u sportskoj organizaciji
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...