x

Pozitivni efekti sporta

Sport i fizičko obrazovanje mogu imati veoma veliki uticaj na pojedinca, zajednicu, na nacionalnom i globalnom nivou. Za pojedinca sport može da dovede do poboljšanja ličnih sposobnosti i opšteg zdravlja. Na nacionalnom nivou, sport doprinosi ekonomiji i socijalnom napredku, poboljšava javno zdravlje i zbližava različite zajednice. Na globalnom nivou, ukoliko se "koristi" dosledno sport može imati dugotrajan pozitivan efekat na razvoj javnog zdravlja, i mira u okruženju.

Mnogi spotovi (sportsko-fizičke aktivnosti) zamišljenji su između ostalog da pomognu i poboljšaju zdravstveno stanje svojim učesnicima. Fizičko vežbanje koje se zahteva u  skoro svim sportskim aktivnostima (izuzimaju se misaoni sportovi kao što su Go, Šah, itd.)  je dobro i pozitivno deluje na učesnike tih aktivnosti. Vežbanje poboljšava kordinaciju, izdržljivost, snagu, jača kosti, povećava fleksibilnost, kapacitet srca i pluća, itd.

Sport i fizičko vežbanje poboljšavaju zdravlje i opšte blagostanje umanjuje efekte bolesti, kao što je na primer dijabetes ili bolest srca,  smanjuju hipertenziju (visok krvni pritisak), snižava loš holesterol,  ima veoma važnu ulogu u kontrolisanju težine.   Redovne telesne aktivnosti pozitivno deluju na fizički, mentalni, psihički i socijalni razvoj.  Sport takođe igra važnu ulogu kod emocionalnog zdravlja, omogućava socijalnu povezanost i pruža šansu svim učesnicima da se samo-iskažu (izraze svoju ličnost).

U pogledu integracije sporta i širenja programa fizičke aktivnosti potrebna je zajednička politika razvoja i saradnja Ministarstva omladine i sporta, sportskih saveza (granskih, pokrajinskih, opštinskih), školskog sporta, sportskih klubova, itd. Pozitivni efekti bavljenja fizičkim aktivnostima nemogu i nesmeju ostati nezapaženi. Navedeni pozitivni efekti su sasvim dovoljan motiv za dalju popularizaciju i razvoj sporta i fizičkog vežbanja.
 
Autor: N/A Objavljeno: 06.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ