x

Odnosi s medijima

Odnosi s medijima
Današnji savremeni sport karakteriše visok stepen komercijalizacije i profesionalizacije, uz stalnu pojavu novih trendova, koji pred sportsku organizaciju (njene čelnike, rukovodioce i zaposlene) postavljaju nove izazove. Da bi ostale konkukretne, sportske organizacije moraju neprestano da istražuju nove tehnologije, zakone, odnose, da budu u korak sa njima i pre svega da nauče, kako na najbolji način iskoristiti prednosti koje im one pružaju.

U današnje vreme, skretanje pažnje na sebe, svoje aktivnosti ili upoznavanje šire javnosti sa onim što se smatra društveno vrednim (korisnim) postalo je jedan od ključnih faktora prilikom merenja "uspešnosti" sportske organizacije. S obzirom da javnost (ljudi) koriste medije kao jedan od osnovnih izvora informisanja, a da sa druge strane mediji već odavno vrše selekciju informacija po "važnosti", lako se može doći do zaključka da posebnu pažnju treba posvetiti odnosima s medijima (media relations), koji u znatnoj meri utiču na stavove i razmišljanja te iste javnosti.

Iako je nekada, ne tako davno postojao otpor od strane sportskih organizacija prema medijima (u nekim slučajevima idalje postoji), zbog ubeđenja da da će im mediji odvući zaradu i posetu, danas se došlo do toga da se mnoge sportske organizacije prilagođavaju i na sve načine umiljavaju (dodvoravaju) medijima, idući do toga da menjaju termine odigravanja pojedinih mečava, celih turnira, pa čak i menjanjaju pravila igre, sve kako bi se prilagodili njihovim "zahtevima" i zadobili medijsku pažnju a time i pažnju javnosti.

Sa druge strane, gotovo po pravilu sportske organizacije i njihovi čelnici, koji još uvek nisu svesni (nisu uvideli korisnost i neophodnost) opšteg značaja saradnje sa medijima, za unapređenje i stvaranje nove (bolje) slike o sportskoj organizaciji u javnosti, a samim tim i njenog poslovanja, i dalje funkcionišu po principu "kao da se u njima ništa  ne događa". Ova i ovakva vrsta nezainteresovanosti prema medijima veoma često se ogleda i kroz nezainteresovanost (nesposobnost) čelnika i zaposlenih da ponude bilo kakvu vrstu informacija medijima, što na kraju samu sportsku organizaciju dovodi na margine medijskog prostora.

Iako se na odnose s medijima kod nas, još uvek gleda kao na tehničku oblast rada (distribuiranje saopštenja za medije, itd.), što u velikom delu oni i jesu, ostaje činjenica da odnosi s medijima obuhvataju mnogo više od pisanja i distribuiranja informacija medijima, oni takođe zahtevaju veštine koje su daleko složenije od običnog slanja poruka, te stoga na odnose s medijima treba gledati kao na sredstvo (alat) koje sportskoj organizaciji pruža važnu tačku pristupa u komunikaciji sa širom javnošću putem medija.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="7364782146">


U suštini odnosi s medijima predstavljaju specijalizovanu oblast, koja je neizostavni deo odnosa s javnošću, kojoj je osnovni cilj da gradi i održava dobre odnose sa medijima (predstavnicima medija). U ovom kontekstu odnosi s javnošću imaju ulogu da olakšaju posao zaposlenima koji obavljaju poslove odnosa s javnošću (marketing) i podrže ih u njihovom nastojanju da sa svojom porukom dopru do šire javnosti.

Odnosi s medijima kao i druge funkcije odnosa s javnošću, u današnje vreme, zahtevaju ako ne specijalizovano znanje, onda makar osnovno razumevanje zakonitosti, procesa i pravila iz ove oblasti, kako bi mediji (zaposleni u njima) uopšte uzeli u obzir poruku (informaciju) koju sportska organizacija želi da plasira u javnost.

Jedini način da dospete do medija (da im skrenete pažnju) je da im pružite ono što im treba i kad njima treba. Morate da zastupate ideju o obostranoj potrebi i koristi u kojoj ćete vi da stvarate primamljive poruke/ ponude za njih, a ne da tražite od njih, odnosno, ko želi da u medije mora da stvori vest/ priču/ poruku na pravi način i u pravo vreme - Dr Dragan Subotić.

Sa druge strane, malo utrošenog vremena, kako bi se naučile osnove odnosa s medijima, mala su cena u odnosu na ono što sportska organizacija može dobiti, jer negovanjem (efikasnim korišćenjem) odnosa s medijima, sportska organizacija ne samo da će podići svoj ugled u očima svojih klijenata, odnosno korisnika, već će uspostaviti dobar odnos sa predstavnicima medija koji im može dobro poslužiti za promovisanje i upoznavanje šire javnosti sa aktivnostima sportske organizacije i u budućnosti.

Literatura:
Odnosi s javnošću u sportu - Momčilo Jokić
Effective media relations - Michael Bland, Alison Theaker, David W. Wragg
Relationship Marketing in Sports - André Bühler, Simon Chadwick, Gerd Nufer
Media Relations: Issues and Strategies - By Jane Johnston
 
Autor: Marko Skorić Objavljeno: 22.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ