x

Soko kombat sistem

Soko kombat sistem
SCS  - Soko kombat sistem predstavlja jedan vid umetnosti borilačkih veština zbog svoje kompleksnosti i multidisciplinarnosti kombinacije većeg broja borilačkih najpopularnijih tehnika. Za sve ljubitelje borilačkih sportova, profesionalne pripadnike vojske, policije, obezbeđenja i svakog prosečnog savremenog muškarca i ženu koji imaju želju za unapređenjem svojih odbrambenih sposobnosti, ovaj vid učenja samoodbrane može doprineti u mnogo čemu. Najpre, u povećanju kapaciteta motornih, psiho-fizičkih sposobnosti, unapređenja performansi celokupnog tela, zdravstvenog stanja i najvažnije, konstantnim i konzistentnim treningom razviti sposobnosti efikasnog i efektivnog borca.

Soko kombat sistem nastao je dugogodišnjim radom na analizi, proučavanju i objedinjavanju najkorisnijih tehnika  (o kojima će biti više reči u daljem tekstu) : Wing Chun, Ninjutsu, Krav Maga, Russian sistem, Kali Escrima,  Tai Chi Chuan, Brazillian Jiu Jitsu. Iz svega ovoga, izdvojeno je samo ono najbolje, najpotrebnije i najprimenjivije i objedinjeno u jedan kompaktan pouzdan borbeni sistem "SCS". Dakle, nije u pitanju klasična veština nego širok dijapazon izbora tehnika. Vizija rada je za najkraće moguće vreme osposobiti muškarca za snalaženje i prevazilaženje nepredviđenih i neželjenih situacija, osposobiti ga da uz savladavanje određene tehnike istu primeni u praksi, kombinujući jednu ili više tehnika, sa ili bez dodatnih pomagala u različitim uglovima napada.Tvorac ovog borbenog sistema je Igor Grujić, majstor Wing Chun-a i Ninjutsu.  Sistem izučavanja  podeljen je u 10 nivoa. Za svaki nivo, vežbači polažu test nakon 6 meseci učenja. Od dodatnih pomagala sa kojima se trenira su Ultimate Mma rukavice, bokserske rukavice,  motke, palice, nož, nunčake, lanac kao i fleksibilno oružje i ostala priručna sredstva. Simulacijom određenih nezgodnih situacija (napad pištoljem, nožem, palicom, sprejom, borba u vozilu, uskom prostoru i sl ) stiču se konkretna borbena znanja. Treninzi se održavaju kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru (u prirodi - parkovi, šume, treninzi javnog tipa) i u slabo osvetljenim prostorijama.

U uvodnom delu navedene su tehnike iz kojih su uzeti segmenti kao najbolje rešenje za učenje i primenu. Evo i zašto:
  • Wing Chun  - kineska tehnika omogućuje blokiranje napadača uz istovremeno udaranje, kombinovanje napada i sl;
  • Ninjutsu - sadrži principe upotrebe oružja različitih vrsta;
  • Krav Maga - sistem realnog borbenog preživljavanja.
  • Russian sistem - sistem savremenijeg tipa koji prevazilazi tradicionalne tehnike obazirući se na biomehaniku čoveka novom trenilačkom metodologijom i lakoćom u učenju.
  • Kali Escrima - prednost efikasnosti korišćenja noža i štapa;
  • Tai Chi - program antistres vežbi za bolji oporavak vežbača kako telesnih tako i mentalnih kapaciteta.
Sve ovo i još mnogo toga kombinacija je najboljih metoda za primenu u realnim uslovima odbrane. Svaka od navedenih veština iziskuje dugogodišnje  izučavanje i samim tim mnogo veće posvećivanje ne bi li se išta primenila u praksi. Upravo iz tih razloga je i stvoren Soko kombat sistem što bi istakla kao njegovu najveću prednost i pozitivnu karakteristiku. Uz utrošak manjeg vremena i ne prevelikog odricanja svakodnevnih obaveza, treniranjem vođeni motoom "Training hard faith easy", sistem nudi brže savladavanje pojedinih delova tradicionalnih veština i njihovu što bolju primenu.

Još jedna neizostavna prednost ogleda se svakako u primeni antistres metoda. Primenom ovog programa vežbači mogu kvalitetno oporaviti i odmoriti svoje telo i um nakon napornog treninga što doprinosi stvaranju pozitivnog i konstruktivnog balansa duha i tela. Neizostavna činjenica je i izgradnja prijateljske atmosfere u timu.

I za kraj, ono što je dakle poruka, misija i glavni cilj "SCS" i ujedno poruka njenog tvorca i trenera: "Nije mi bitno da pravim šampione tatamija, poenta cele priče je da se stvaraju šampioni života. Šampioni tatamija traju do tridesete godine, dok je život  jedna mnogo ozbiljnija priča".

Autor: Mirela Hodžić Objavljeno: 08.08.2014.

PROČITAJTE JOŠ