Soko kombat sistem
SCS  - Soko kombat sistem predstavlja jedan vid umetnosti borilačkih veština zbog svoje kompleksnosti i multidisciplinarnosti kombinacije većeg broja borilačkih najpopularnijih tehnika. Za sve ljubitelje borilačkih sportova, profesionalne pripadnike vojske, policije, obezbeđenja i svakog prosečnog savremenog muškarca i ženu koji imaju želju za unapređenjem svojih odbrambenih sposobnosti, ovaj vid učenja samoodbrane može doprineti u mnogo čemu. Najpre, u povećanju kapaciteta motornih, psiho-fizičkih sposobnosti, unapređenja performansi celokupnog tela, zdravstvenog stanja i najvažnije, konstantnim i konzistentnim treningom razviti sposobnosti efikasnog i efektivnog borca.

Soko kombat sistem nastao je dugogodišnjim radom na analizi, proučavanju i objedinjavanju najkorisnijih tehnika  (o kojima će biti više reči u daljem tekstu) : Wing Chun, Ninjutsu, Krav Maga, Russian sistem, Kali Escrima,  Tai Chi Chuan, Brazillian Jiu Jitsu. Iz svega ovoga, izdvojeno je samo ono najbolje, najpotrebnije i najprimenjivije i objedinjeno u jedan kompaktan pouzdan borbeni sistem "SCS". Dakle, nije u pitanju klasična veština nego širok dijapazon izbora tehnika. Vizija rada je za najkraće moguće vreme osposobiti muškarca za snalaženje i prevazilaženje nepredviđenih i neželjenih situacija, osposobiti ga da uz savladavanje određene tehnike istu primeni u praksi, kombinujući jednu ili više tehnika, sa ili bez dodatnih pomagala u različitim uglovima napada.Tvorac ovog borbenog sistema je Igor Grujić, majstor Wing Chun-a i Ninjutsu.  Sistem izučavanja  podeljen je u 10 nivoa. Za svaki nivo, vežbači polažu test nakon 6 meseci učenja. Od dodatnih pomagala sa kojima se trenira su Ultimate Mma rukavice, bokserske rukavice,  motke, palice, nož, nunčake, lanac kao i fleksibilno oružje i ostala priručna sredstva. Simulacijom određenih nezgodnih situacija (napad pištoljem, nožem, palicom, sprejom, borba u vozilu, uskom prostoru i sl ) stiču se konkretna borbena znanja. Treninzi se održavaju kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru (u prirodi - parkovi, šume, treninzi javnog tipa) i u slabo osvetljenim prostorijama.

U uvodnom delu navedene su tehnike iz kojih su uzeti segmenti kao najbolje rešenje za učenje i primenu. Evo i zašto:
  • Wing Chun  - kineska tehnika omogućuje blokiranje napadača uz istovremeno udaranje, kombinovanje napada i sl;
  • Ninjutsu - sadrži principe upotrebe oružja različitih vrsta;
  • Krav Maga - sistem realnog borbenog preživljavanja.
  • Russian sistem - sistem savremenijeg tipa koji prevazilazi tradicionalne tehnike obazirući se na biomehaniku čoveka novom trenilačkom metodologijom i lakoćom u učenju.
  • Kali Escrima - prednost efikasnosti korišćenja noža i štapa;
  • Tai Chi - program antistres vežbi za bolji oporavak vežbača kako telesnih tako i mentalnih kapaciteta.
Sve ovo i još mnogo toga kombinacija je najboljih metoda za primenu u realnim uslovima odbrane. Svaka od navedenih veština iziskuje dugogodišnje  izučavanje i samim tim mnogo veće posvećivanje ne bi li se išta primenila u praksi. Upravo iz tih razloga je i stvoren Soko kombat sistem što bi istakla kao njegovu najveću prednost i pozitivnu karakteristiku. Uz utrošak manjeg vremena i ne prevelikog odricanja svakodnevnih obaveza, treniranjem vođeni motoom "Training hard faith easy", sistem nudi brže savladavanje pojedinih delova tradicionalnih veština i njihovu što bolju primenu.

Još jedna neizostavna prednost ogleda se svakako u primeni antistres metoda. Primenom ovog programa vežbači mogu kvalitetno oporaviti i odmoriti svoje telo i um nakon napornog treninga što doprinosi stvaranju pozitivnog i konstruktivnog balansa duha i tela. Neizostavna činjenica je i izgradnja prijateljske atmosfere u timu.

I za kraj, ono što je dakle poruka, misija i glavni cilj "SCS" i ujedno poruka njenog tvorca i trenera: "Nije mi bitno da pravim šampione tatamija, poenta cele priče je da se stvaraju šampioni života. Šampioni tatamija traju do tridesete godine, dok je život  jedna mnogo ozbiljnija priča".

Autor: Mirela Hodžić
Objavljeno: 08.08.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Cliff Diving
> Boks
> Kenjutsu
> Jujutsu
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...