x

Cliff Diving

Cliff Diving
Kratak zalet po rampi, srce ubrzava, skok, oči su zatvorene. nekoliko sekundi slobodnog pada u kombinaciji sa akrobacijama. zatim sledi snažan ulazak u vodu. potpuni mrak i borba da se ispliva na površinu. a onda na površini jarka svetlost sunca, aplauz i povici pubilike zbog još jednog uspešno izvedenog skoka. - već pretpostavljate o čemu se radi - to je Cliff Diving.


Šta je Cliff Diving?
Cliff Diving (skok u vodu sa litice) predstavlja jedan od "najjednostavnijih" ekstremnih sportova. Pod ovim "najjednostavnijim" misli se na to da za ovaj sport nije potrebna nikakva specijalna (dodatna) oprema, sve što je potrebno je hrabrost i znanje sportiste koji skokom sa litice (rampe) koja se nalazi na vrtoglavoj visini, leti kroz vazduh izvodeći komplikovane akrobacije i uskače u vodu koja se nalazi ispod trudeći se da prilikom ulaska u vodu što manje uznemiri njenu površinu.

Nastanak i razvoj Cliff Diving?
Nastanak Cliff Diving-a vezuje se za 1770. godinu, kada je Kralj Kahekili, poslednji kralj Maui-a, skočio sa litice Kaunolu, visine 19 metara i uskočio u vodu koja se nalazila ispod litice bez zapljuskivanja vodene površine. Zbog ovog neobičnog podviga Kralj je dobio nadimak "Čovek pitica" (eng. birdman). Kasnije tokom vremena ova aktiivnost postala je praksa za sve ratnike Maui-a koji su skokom sa litice dokazivali svoju hrabrost i lojalnost.

Daljem razvoju Cliff Diving-a u velikoj meri doprinela je krajem 1950-ih godina TV reklama "Timex-a" koja je koristila ekstemne sportove kao "test" za svoje satove. U jednoj od reklama bila je prikazana i Akapulko litica sa koje skakač skače sa 26,5 metara visine, i prilikom ulaska u vodu na snimku se vidi kako ispod površine vode najpre ulazi ruka sa čvrsto stegnutom pesnicom i sat marke "Timex" na ruci skakača. Nakon pomenute reklame Cliff Diving je dospeo u centar medijske pažnje, i bio je predstavljen kao novi ekstremni sport u okviru velikog broja televizijskih emisija.  
Ipak i pored velike popularnosti i medijske pažnje koju je uživao Cliff Diving se nije značajnije razvio sve do 1996. godine kada je formirana Svetska federacija za skokove u vodu sa velikih visina (World High Diving Federation) koja je donela pravila i uvela regulative u ovaj ekstremni sport.


Pravila Cliff Diving-a?
Takmičari u Cliff Diving-u imaju svega tri pokušaja (tri skoka) po nadmetanju da prikažu sve svoje akrobatske sposobnosti, izvedu kompleksan, elegantan i tehnički savršen skok kako bi impresionirali sudije i publiku. Prilikom izvođenja skoka nameću se tri najvažnija kriterijuma koja skakač treba da ispuni, a to su: pad, položaj tela u vazduhu i ulazak u vodu.

Stepen težine skokova po kojem sudije dodeljuju bodove takmičarima procenjuje se na osnovu sledećih kriterijuma: vrsta skoka, broj akrobacija (obrtaja), pozicija prilikom koje takmičar zaranja u vodu, i slično. Da bi osvojili maksimalan broj poena takmičari u Cliff Diving-u, prilikom skoka u vodu ne smeju dodirnuti platformu, ili pak uskočiti u vodu sa ne vertikalnim položajem tela. (Jedini takmičar ikada koji je dobio čistu ocenu 10 od strane svih sudija bio je Kolumbijac Orlando Duque na Svetsko prvenstvu u Cliff Divingu održanom na Havajima).

Prelepe egzotične lokacije širom sveta, od Švajcarske, preko Australije, Kanade, Havaja do Jamajke na kojima se nalaze popularne litice za skakanje, pored slobodnog pada kroz vazduh, i zaranjanja u vodu vrtoglavom brzinom samo su neki od faktora koji privlače nove ljubitelje ovog ekstremnog sporta. 
 
Autor: Marko Skorić Objavljeno: 13.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ