x

Kenjutsu

Kenjutsu
Mač i mačevalačka veština zaštitni su znaci japanskog borilačkog nasleđa. Od trenutka kada je mač postao statusni simbol ratničke klase samuraja, pa sve do današnjih dana, u njemu su sublimirane istorija i duh japanske nacije, kao i istorija i duh japanskih borilačkih veština.

Prve organizovane škole mačevanja pojavljuju se u Japanu tokom 15. veka. Mač je sve do uvođenja Tokugava sogunata bio oružje sekundarnog značaja, jer su na bojnom polju u sukobima velikih razmera koplja, lukovi i strele, a potom i vatreno oružje, imali presudnu ulogu. Stoga nije čudno da i mačevanje, slično veštini jujutsu, svoj tehnički procvat doživljava upravo tokom relativno mirnodopskog perioda, od početka 17. do sredine 19. veka.

U najširem značenju, izraz "kenjutsu" se upotrebljava za sve oblike japanske mačevalačke veštine. Iz izvorne "proto-veštine" tokom više vekova se izdvajaju posebni oblici upotrebe mača, među kojima su najpoznatiji Iai-jutsu (Iai-do, batto-do), veština potezanja i brzog posecanja katanom, i kendo, modernizovana sportska verzija japanskog mačevanja. Međutim, reč"kenjutsu" je i sada najprikladniji zbirni izraz za označavanje specifično japanskog metoda upotrebe mača.

Kao i u jujutsu veštini, brojne kenjutsu škole razvijene tokom feudalnog perioda nazivaju se tradicionalnim (koryu) školama, dok su one nastale posle Meidi reformacije poznate kao "moderne" (gendai) škole. Retki koryu stilovi su preživeli do današnjih dana. Neki od najpoznatijih kenjutsu stilova su:
  1. Katori Shinto Ryu, nastao početkom 15. veka (jedan od najpoznatijih praktičara ovog stila bio je legendarni Bokuden Tsukahara, najveći mačevalac u istoriji Japana)
  2. Itto Ryu, nastao sredinom 16. veka, stil koji će jedan vek kasnije najviše uticati na razvoj kendoa
  3. Shinkage Ryu, stil porodice Yagyu, koja je bila u službi Tokugawa shoguna na poziciji dvorskog - imperijalnog instruktora mačevanja
  4. Niten Ichi Ryu, stil legendarnog Miyamoto Musashi-a, razvijen pocetkom 17. veka
Kenjutsu je u mnogim slučajevima postao integralni deo složenijih borilačkih veština i sistema. Tako se mačevalačke tehnike proučavaju u brojnim jujutsu stilovima, u aikidou, u ninjutsu školama, kao i u nekim potpuno novim kompozitnim stilovima i veštinama. U Shinbukan školi kenjutsu se podučava kao deo kombinovanog SHINBUDO programa do dobijanja braon pojasa.
 
Autor: N/A Objavljeno: 08.06.2014.

PROČITAJTE JOŠ