Sportska etika
Sportska etika je deo etike koja se odnosi na problematiku morala u fizičkoj kulturi. Moral kao što je poznato, predstavlja formu čovekovog delovanja, formu čovekove prakse i praktično ponašanje čoveka prema okolini i prema ostalim ljudima, kao i prema samom sebi.  U sportu se najčešće razmatra manifestovanje morala sa vrednostima procene ljudske akcije u samom sportu i oko njega. Ukoliko pretpostavimo da je moral jedna od formi društvenih svesnosti čoveka, samim tim možemo doći do zaključka da je moral u svojoj osnovi istoriski uslovljen.

U svakom periodu i u svakom društvu, u svakoj zajednici grade se vrednosti koje se ističu u formi formalne ili neformalne impertivne norme sa kojim se pojedinac ili određena grupa u društvu treba rukovoditi. Otuda u sportu živi nepisani kodeks istinskih normi ponašanja koji se pre svega odnosi na sportiste, a zatim i na ostale zainteresovane strane koje direktno ili indirektno učestvuju u sportu, reč je naravno o takozvanom FER PLAY-u.

Polazeći od istoriske uslovljenosti morala mogu se utvrditi vidljive razlike u moralnom takmičenju u feudalno viteškim turnirima, kapitalističko-buržoaske i socijalističkim sportskim događajima. U buržoaskoj smislu reei, fer-play označava "Džentlmensko" ponašanje sa akcentom na lojalnosti i konkurenciji. U socijalističkom društvu čovek traži promenu sveta i prirode oko njega i u njemu samom. Sudeći po marksističkoj etici sa akcentom na moralnoj odgovornosti svakog čoveka, u istom smislu trebalo bi da deluju sami sportisti ali i oni koji direktno ili indirektno učestvuju u sportu.

Danas možemo sasvim odgovorno tvrditi da je fer-play jedan od prioritetnih delovanja u sportu u svakom pogledu, iako se fer-play u današnje vreme, sve češće susreće sa određenim teškoćama jer se ne može striktno određivati pravilama. Fer-play predstavlja unutrašnji odnos i osećaj prema igri, borbi ili takmičenju koji zavisi od cilja i ideje koijima sport služi, ali i zahteva određeni stepen kulture i određen društveni odnos. Njegova suština nalazi se u poštovanju pravila igre i poštovanju postavljenih odnosa u samom društvu.

Problem etike i moralnosti u sportu, nalazi se upravo u čovekovom egoizmu, a ne u društvenim odnosima, koji tera tog istog čoveka kao gladijatora, kao robota ili kao životinju da se otuđi od svoje bitosti. Moralni predzvuk čoveka o ponašanju u skladu sa postojećim normama koje imaju za cilj izgradnju društvenih i međuljudskih odnosa, gde se može izraziti i potvrditi čovekova stvarna suština.
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski
Objavljeno: 02.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Relacije društva, etike i profesionalnog sporta
> Sportske vrednosti u modernom društvu
> Sportska kultura i manjinske grupe
> Sport i moda
> Moralno rezonovanje u sportu
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...