Ljudi sa posebnim potrebama u sportu
Stavovi prema invalidima, tokom istorije, prolazili su kroz razne faze krećući se od prihvatanja, preko odbacivanja, do ponovnog prihvatanja. Postojala su četiri oblika invalidnosti: prvi se sticao u ratovima, drugi je bio posledica bolesti i trauma na porođaju, treći je proisticao iz sukoba sa zakonom, dok je četvrti bio rezultat nesreća na radu.

Gotovo da ne postoji grana u sportu u kojoj bar jedna osoba sa posebnim potrema nije ostavila neizbrisiv trag. Neretko su to najbolji rezultati, rekordi koje godinama niko ne može da obori. Ravnodušnih na ovakav uspeh nema. Zadivljenih, bezbroj.

Prve paraolimpijske igre održane su 1960 godine u Rimu, a pre toga održavane su igre paraplegičara čiji osnivač je Ludvig Gutman, šef bolnice u Ejlsberiju u Engleskoj, jedan od najeminentnijih svetskih stručnjaka za oštećenje kičme. Na prvim paraolimpijskim igrama učestvovalo je 400 takmičara iz 22 zemlje. Druge paraolimpijske igre održane su u Tokiju u novembru 1964, sa 370 takmičara iz 22 zemlje,  treće u Izraelu, a četvrte u Hajdelbergu u Nemačkoj gde je učestvovalo oko 1000 takmučara iz 43 zemlje.

Odlukom generalne skupštine Međunarodne sportske organizacije invalida ISOD Paraolimpijske igre se ne održavaju više kao zasebne priredbe, nego u sklopu Olimpijskih igara multiinvalida. Prve takve olimpijske igre održane su 1976. godine u Torontu. Zbog učešća takmičara iz Južnoafričke Republike na tim igrama učestvovalo je 1000 takmičara iz 38 zemalja.

Takmičenja paraplegičara su planirana i adaptirana na osnovu pravila određene sportske grane. To su ekipne sportske igre ili pojedinačna takmičenja u disciplinama kao što su: streličartsvo, mačevanje, bacanje koplja, bacanje diska, kuglanje, košarka, odbojka, stoni tenis, plivanje itd. Broj disciplina se stalno dopunjava.

Na igrama u Stouk Mandevilu iz Jugoslavije je učestvovao samo Radomir Stamenković iz Beograda. Na igrama 1954, 1955. i 1956. godine osvojio je u plivanju tri zlatne medalje uzastopno. Prvi put je ekipa od 21. paraplegičara Jugoslavije učestvovala na četirvrtim Paraolimpijskim igrama 1976. u Hajdelbergu. Osvojili su četiri medalje i to Petar Sitar 60 m sprint u kolicima zlatnu medalju, Milka Milinković u istoj disciplini osvojila je srebrnu medalju i u bacanju koplja bronzanu i Joža Okoren u bacanju diska bronzanu medalju.

Prve zimske Paraolimpijske igre održane su 1976 u Švedskoj.

Danas je dijapazon disciplina u kojima se takmiče invalidi izuzetno širok te od streličarstva do tenisa u kolicima imamo sportiste koji postižu izvanredne rezultate koji ne samo da će ostati zabeleženi u istorji nego će zauvek biti parametar sportskog duha i uspeha svim sportistima ovoga sveta

 
Autor: Sanela Kasegi
Objavljeno: 08.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Koncepcija razvoja sporta i fizičke aktivnosti...
> Sportska diplomatija
> Žene u sportu
> Uloge u sportu
> Masovnost nije kriterijum za diferencijaciju so...
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...