x

Virtuelni sport

Virtuelni sport
Dugi niz godina zaljubljenici u sport su pokušavali da svoje interesovanje za omiljenim sportom (želju za takmičenjem, igrom, druženjem) održe i izvan stvarne igre i tu "žar" prenesu u svoje domove u nekom drugom formatu, ovaj format nestvarne sportske igre kasnije je postao poznat kao virtuelni sport ili esport (fantasy sport).

Virtuelni sport postojao je i pre više od 50 godina, čak i pre pojave računara i interneta, ovakva vrsta virtuelnog sporta bila je poznata kao "društvena igra" i razvijena je od strane ljubitelja sporta. Virtuelni sport u ovakvom obliku igrao se prema propisanim pravilima uz pomoć osnovne opreme koja je uključivala tablu za igru (tzv. game board), karte za igranje (tzv. player cards), kockice i markere.

Postoje nekoliko različitih tipova virtuelnih sportskih igara, a najzastupljenija su dva tipa: prvi tip predstavlja originalnu verziju virtuelnog sporta  poznatijeg kao društvene igre (board games) koje su zadržale svoj tradicionalni oblik i igraju se po istim pravilima, uz to što sada imaju i svoju kompijuterizovanu verziju. Drugi tip predstavlja verziju virtuelnog sporta poznatiju kao simulacione igre gde računar (softverski program) simulira stvarnu igru.

Sa razvojem računara, usledio je  razvoj tzv. društvenih igara u računarske igre (PC igre). Prve kompijuterske igre imale su minimalnu grafiku, i uglavnom su bile zasnovane na originalnim verzijama društvenih igara (board games). Tokom vremena razvijane su nove kompijuterske igre, u koje se ugrađivane nove sve sofisticiranije i naprednije funkcije, i s vremenom igre (igrice) su postajale sve realnije.


Virtuelni sport kroz virtuelno takmičenje predstavlja jedno od sredstava za ljubitelje sporta da uživaju u svojim omiljenim sportovima (klubovima) izvan stadiona i u toplini svog doma dajući im prividno jedinstvenu "moć" da svojim odlukama vode i upravljaju svoj omiljeni klub. Danas skoro svi sportovi koji se nalaze u realnom svetu, dostupni su i na platfomi virtuelnog sporta. 

Najzastupljeniji virtuelni sportovi su: fudbal, košarka, bejzbol, hokej, kuglanje, boks, golf, pecanje, ragbi, skijanje, tenis, automobilske trke, itd. Velike svetske kompanije kao što su Yahoo, ESPN, FOX,  CBS... a kod nas B92 na svojim sajtovima nude ljubiteljima sporta da kreiraju i vode sopstveni tim.

Sve su češća virtuelna takmičenja, turniri, olimpijade na kojima se nagrađuju najbolji timovi i igrači. Virtuelni sportisti i menadžeri slave se kao pravi. O popularnosti virtuelnog sporta govori ogroman broj kompjuterskih igara na temu sporta, kao i to da su najtraženije igre u CD klubovima, odmah iza erotskih, upravo sportske simulacije.

Glavni sponzori virtuelnog sporta, kao štu su VISA, COCA COLA, MC Donalds, itd. prema podacima za 2006. godinu potrošili su  oko 150 miliona dolara na oglašavanje i brendiranje putem virtuelnog sporta. Ukupna vrednost industrije virtuelnog sporta prema podacima iz 2007. godine procenjuje se na preko 1,5 milijardi dolara. Bez sumnje možemo zaključiti da virtuelni sport predstavlja još jedan veliki biznis.

Od svog skromnog početka koji je počeo kao razonoda (kućna društvena igra) uz pomoć novih tehnologija virtuelni sport se razvio u sve prisutni fenomen koji je zaljubljenicima u sport ponudio novi obrazac percepcije i doživljaja na području sporta čime je i stekao svoju ogromnu popularnost koju danas ima i koja idalje raste.

Autor: Marko Skorić Objavljeno: 02.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ