Snaga sporta
Za neka društva karakteristično je prekomerno verovanje u sport i njegove funkcije, dok je za druge sport nešto sekunardno i marginalizovano. Preterana vera u sportu u njegovoj mitologizaciji, vidi se kao neka vrsta religije koja treba da omogući ostvarenje vodećih ideala. Sa jedne strane šta više praktikuje se sport danas, u ovim opasnim vremenima, to bi značilo s druge strane, da je sport počeo da se vidi kao sposobna formula za socijalnu mobilnost.

Ukoliko pokušamo da napravimo poređenje između magije i vere čoveka u sopstvene moći i sporta koji se smatra da bi mogao biti u funkciji prvo svake individue a zatim i društvene transformacije, dolazimo do sledećeg: Sportu se ponekad pridodaje snaga barem kada je reč o društvu. Zaista, sport je samo slika i odraz jednog društva i ima tu uloga za obnavljanje društva. Sport je stabilan kada je i društvo stabilno, jer u suprotnom nastaje kriza sa samim kriziranjem društva. Ako je društvo sklono kriminalu i poroku, oni će lako naći svoj put do sporta. Zato, bilo kakva reforma u sportu zahteva prethodnu reformu samog društva.

Da bi se ovo postiglo moramo otkriti najpre "bolesti" (devijacije) od kojih strada samo društvo. Značaj istraživanja u sportu je evidentna, jer pripada našoj civilizaciji, a i sastavni je deo civilizacijskih i kulturnih dešavanja. Nakon kursa i razvoj sporta u različitim društvima, može se zaključiti sledeće: "Sport nije pod staklenim zvonom, već on deli istu sudbinu sa društvom kome pripada i gde se ispoljava svaki dan" (Anastasovski, I., Stojanoska T. 2010). Konkretno, sport je izraz društva u svim njegovim oblicima i svim svojim protivrečnostima koje on donosi. Sport je podsistem, posebna oblast u svakom segmentu društva, što znači da pripada globalnom poretku šire društvene celine.

Pitanja kulturnog sukoba i etničke tolerancije polako ali sigurno sele se u centar političke i javne debate u multietničkim Evropskim zemljama. Ova je posebno primer  u post-konfliktnim društvima koju su do nedavno patili od građanskog rata ili oružanog sukoba (Anastasovski, I.,  Aleksovska V.L. 2011).

Jedna od kulturnih praksi koja najviše obećava/ daje nadu i daje samopouzdanje za poboljšanje međuetničkih kontakata i socijalne kohezije u društvu kao sredstvo za mir i pomirenje inicijative na svim nivoima (etnički, socijalni, politički, verski, itd.), je upravo sport. Sport je često snažno indetifikovan od evropskog i nacionalnog političkog rukovodstva i kreatora politike kao polje delovanja koje poboljšavaju duh jedinstva i promoviše interkulturalno razumevanje i uzajamno poštovanje unutar zajednica i između zajednica u društvu. Evidentna društvena snaga sporta ogleda se u činjenici da je on postao veoma važan faktor u interkulturalnim odnosima i socijalnoj stabilnosti u okviru Evropske sportske politike.

Možemo sa sigurnošću reći da je od 2004. godine, do danas kod nas i u Evropi proaktivno i na najvišem nivou organizuju razne konferencije u cilju unapređenja mira uz aktivnu pomoć sporta. Kao najpoznatiji u ovom kontekstu su Savet Evrope, Ujedinjene nacije i Kraljevina Monako.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski
Objavljeno: 08.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Globalizacija i modernizacija sporta
> Sport i emotivna stabilnost/ nestabilnost
> Značaj sporta
> Sportski marketing
> Sport i politika
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...