Sport i politika

Moramo na početku druge decenija ovog veka polako ali sigurno da menjamo naše poglede o sportu, i počnemo da radimo na tome da politici smanjimo uticaj koji danas ima na sport. Sve su glasnije (i jasnije) priče o tome kako sport postaje samo još jedan u nizu alata za sve veću ekomosku moć i profiterstvo pojedinaca i grupa, a sve manje za društvenu sferu za koju je sport i formiran, kako bi širem krugu ljudi (društvu) pružio  zabavu, razonodu, druženje i još mnogo toga.

Upravo zbog ovih pojedinaca i grupa koji u sportu (naročito elitnom) vide samo lični interes i ništa drugo, na sport se u našem društvu još uvek gleda kao na izolovanu oblast koja se uzima sa rezervom.

Međutim i politika (naročito na našim prostorima) ima veliki uticaj u stvaranju ovakve (negativne) slike o sportu, jer politika sport vidi kao svog taoca i svoju privilegiju, a ne kao društvenu privilegiju ili privilegiju svih socijalnih slojeva društva.

Raznovrsnost sadržaja područja sporta karakteriše i njegovu dinamiku, razvoj složenosti unutrašnje stukture, relevantnost odnosa i veza sa celinom, isto tako složene društvene strukture, ali i izvesnu protivrečnosti, sa stanovišta društvenog značaja fenomena, odnosa i aktivnosti koje se na tim područijama odvijaju (forme socijalne patalogije).

U zavisnosti sa kojih aspekata i iz kog ugla se posmatra sport, a pre svega, u pogledu značaja ovog podračja za život i egzistenciju ljudi, društvenih grupa i drugih činilaca društva, razlikujemo i njegove pojedine segmente. Tako, sa stanovišta njegove pozicije u društevno-ekonomskoj strukturi, sport predstavlja primarnu oblast plasmana kapitala i podračje ostvarivanja ekonomske egzistencije miliona ljudu, i ne samo to već i polje na kome se mnogo zarađuje i stvaraju se milionski profiti kako pojedincima tako i raznih interesnih grupa.

Sa stanovišta pozicije ljudskih individua, njihovih potreba i interesa, društevnih odnosa u kojima se ona kreće, aktivnosti koje se sve preduzimaju, kao i način društvene proizvodnje života, sport predstavlja proizvod materijalnog bogatstva savremenog društva, njegovih tehnoloških mogućnosti i rešenja, saobraćajnih, kulturnih, estetskih, duhovnih i idejnih komunikacija i kao takav i područje užitaka i zadovoljivanja kulturnih poterba ljudi.

Sport se izražava i kako područje afirmacije ljudske humanosti, i uopšte kao sredstvo humanizacije društvenih odnosa, nasuprot razližitim podsevsnim i racionalnim atavističkim elementima čoveka. On je, ujedno, i oblast kordinacije i izgrađivanja demokratije, nasuprot etatističkim pretenzijama i zloupotrebi vlasti. Pod određenim društevnim okolnostima, sport može da postane oblast zloupotreba političkog faktora, sfera prikrivene militarizacije društva, oblast vladavine aspolutizma i zavođenje ljudi.

On je i jedna od primarnih oblasti demokratske kontrole i ograničavanja elementarnih zloupotreba političke vlasti, podučje socijalne indetifikacije i široki prostor raznovrsnih društevenih aktivnsti ljudi. U isto vreme, sport se manifestuje i kao sredstvo političke reprezentacije suprenacije društva, odnosno kao jedan od vidiova efikasne komunikacije među ljudima, država i nacija.

Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski
Objavljeno: 02.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Institucionalni okviri sporta
> Političko nasilje u sportu
> Sportski profesionalizam danas
> Sport i moda
> Snaga sporta
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...