x

Korupcija u sportu

Korupcija u sportu
Ako je pre sto godina osnivač modernih Olimpijskih igara Pjer de Kuberten izjavio "da je novac najveći neprijatelj sporta", onda se s pravom možemo zapitati: Zašto je moderno društvo svesno žrtvovalo najvažniju sporednu stvar u životu svakoga čoveka na kugli zemaljskoj?

Šta je to korupcija i kako je definišu?
Korupcija predstavlja svaki oblik zloupotrebe vlasti radi lične ili grupne koristi koja je prisutna u svim društvima, nezavisno da li je u privatnom ili javnom sektoru.

Ima li korupcije u sportu?
Na ovo pitanje svi oni koji se bave sportom i pitanjama koji su povezana sa sportom trebalo bi da imaju makar približno sličan odgovor, a odgovor u najkraćim crtama bi bio sledeći: Kao i ostale društvene svere, tako i sport nije ostao imun na korupciji (što je posebno istaknuto na našim prostorima). Kao najveći problem, čiji je glavni uzrok korupcija u sportu, javlja se negativan uticaj na razvoj celokupnog sporta.

Iako se kod nas još uvek vrlo malo studiozno bavi (govori i piše) o problemu korupcije u sportu, u javnosti se vrlo često etiketiraju pojedini (sportski radnici, institucije i klubovi) kao glavni krivci ovog problema. Prisustvo korupcije u sportu, najčešće imamo priliku da vidimo u vrhunskom sportu, koji danas po mnogima predstavlja čist biznis (interes i ništa drugo),  dok su amaterski a posebno rekreativni sport za sad pošteđeni ove negativne pojave.

Razmatranjem teza o nastanku i pojavi korupcije u sportu, možemo se osloniti na empirijsku tvrdnju o uzročnosti, po kojoj sport neminovno sve više postaje komercijalizovan, i po kojoj "sile" tržišta teže da "obore" (potisnu) najvažnije principe etike i sportske etike.

Šta utiče na razvoj korupcije u sportu?

  1. Rastuća komercijalizacija sporta;
  2. Sportsko klađenje (kladionice);
  3. Politizacija sporta (svojstveno našem regionu);
  4. Nedovoljna transparentnost transfera profesionalnih igrača;
  5. Nedovoljna transparentnost trošenja budžetskih sredstava sportskih klubova.
U prilog ovoj tvrdnji idu podaci koji su navedeni u "Beloj knjizi" evropske komisije koja govori o korupciji i pranju novca u branši fudbalskih menadžera. Kao primer navodi se podatak da na konto nedozvoljenih radnji u džepovima sportskih menadžera godišnje završi najmanje 60 miliona eura, što nas navodi na zaključak da se radi o vrlo unosnom poslu za sve one kojima sportska - radna etika i moral nisu jača strana.

Prvi ozbiljniji skandal u novijoj istoriji, izazvan korupcijom u sportu (Nameštanje fudbalskih utakmica) spominje se 1960-ih godina, kada je u Velikoj Britaniji ozakonjeno sportsko klađenje. Prvi takav slučaj zabeležen je 1964. godine, kada je manja grupa ljudi iz engleskog fudbala na čelu sa Jimmyjem Gauldom namestila utakmicu između Šefilda (Sheffield Wednesdaya) i Istviča (Ipswicha). Iako postoji još mnogo primera korupcije u sportu i na osnovu ovog jednog jedinog primera možemo zaključiti da je korupcija u sportu tada još uvek bila u povoju (razvoju), a danas je ona nažalost sasvim isprepletana sa sportskom stvarnošću.

Ako uzmemo u obzir problem koji se javlja u društvenim sistemima Zapadnog Balkana kao celine, poseban akcenat moramo staviti na rešavanje problema korupcije bez obzira na njen oblik i formu. Rešavanje ovog problema sve više postaje pre svega nužno zbog integracionih procesa i težnji svih zemalja u regionu da postanu punopravne članice Evropske unije, ali i dovođenje u red celokupnog sportskog sistema koji bi trebalo da predstavlja jednu od glavnih snaga koja će za cilj imati da promoviše naše kulturne, religijske i civilizacijske vrednosti ka tom putu.

Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 02.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ