x

Uticaj kockarske industrije u sportu

Uticaj kockarske industrije u sportu
Kockanje i sport su na prvi pogled dve potpuno različite industrije, koje se veoma često (sve češće) povezuju i nadopunjuju. Klađenje koje je sve više zastupljeno u sportu je jedan od oblika igara na sreću poznat još od doba Grka i Rimljana koji je onda kao i danas služio kao dobar način zabave ali i pružao mogućnost novčanog dobitka. Profesionalni takmičarski sport takođe proizvodi pobednike i gubitnike što predstavlja osnovni element za klađenje. U današnje vreme je gotovo nemoguće zamisliti sport na profesionalnom nivou a da kraj njega ne stoji inudstrija kockanja u nekom svom obliku.

Zašto je sport toliko zanimljiv industriji kockanja?
Sport a naročito profesionalni sport ima neverovatnu moć da privuče i zadrži pažnju masovne publike. Sport vrši rastući uticaj na glavna područja ljudske aktivnosti, uključujući politička, ekonomska i kulturna poprišta. Njegovo prisustvo može takođe da se oseti u oblasti obrazovanja i zdravstva. Sport je prožeo velike društvene institucije, porodice, škole, opštine i privatna preduzeća, a takođe se ukotvio u svim glavnim medijima, postajući jedna od velikih društvenih pojava. Čoveku je urođena potreba za igrom, a igre na sreću su kao i sport jedan od načina da čovek zadovolji ovu svoju potrebu.

Zakoni su odigrali možda i ključnu ulogu u odnosima između sporta i kockanja. Dugi niz godina bilo je zakonom zabranjeno kockanje i klađenje na svim sportskim takmičenjima i nadmetanjima, sve do 1961. godine kada je klađenje legalizovano. Kada je klađenje prvi put bilo prihvaćeno od strane državne uprave kao normalan deo potrošnje potrošača samim tim i sav prihod od klađenja postao je predmet oporezivanja.


Prema nekim procenama ukopan svetski kladioničarski ulog na razoznorazne sportske igre na sreću u 1998. godini iznosio je približno 36 milijardi dolara, do 2003. godine ukupan ulog je narastao na gotovo 56 milijardi dolara, a prema nezvaničnim informacijama za 2008. godinu ulog je dostigao astronomskih 120 milijardi dolara. Imajući u vidu da se u kockarsku industriju slivaju ogromna finansijska sredstva od ranoraznih sportskih igara na sreću, ali i da svoju korist u tome ostvaruju državna uprava putem poreza ali i sam sport (sportske organizacije, klubovi) putem sponzorstva od strane te iste industrije i državne uprave nije teško doći do zaključka zašto je kockarska industrija ušla na velika vrata u svet sporta.

Kolika je moć i uticaj industrije kockanja u sportu može se videti i na sve češćem primeru sponzorisanja klubova, ali i celih takmičenja od strane svetski poznatih kladionica i kockarnica. Jedan od najpoznatijih primera ovakvog sponzorskog odnosa je i generalno sponzorstvo italijanskog fudbalskog kluba AC Milan-a od strane privatne sportske kladionice "Bet and win" (BWIN), gde se vrednost sponzorstva procenjuje na 50 milona eura po sezoni. Sportska kladionica "Bet at home" takođe je generalni sponzor fudbalskih klubova Real Madrid, Bajern Minhen (Bayern Munich), St. Pauli (FC St. Pauli), Portugalske fudbalske lige (Portuguese Professional Football League) i Moto gran prija (MotoGP), ali i FIBA upravljačkog tela svetske košarke, pa i evropskog prvenstva u košarci koje je održano u Srbiji (Srbija i Crna Gora) 2005. godine.

Glavni izvor zabrinitosti zbog sve većeg prisustva kockarske industrije u sportu ogleda se u regularnosti određenih utakmica ali i celih takmičenja. Veliki obrt novca u kladionicama i kockarnicama dovodi do raznih spekulacija i malverzacija. Podmićivanjem igrača, funkiconera i ostalih sportskih učesnika pojedinci kojima je u interesu  da zarad ostvarenja velike novčane dobiti utiču na krajnji ishod određenih utakmica ili takmičenja, mogu sebi i malom broju ljudi oko sebe doneti određenu dobit ali svakako nanose nemerljivu štetu samom sportu.

U poslednjih nekoliko godina bili smo svedoci velikih afera, u nekim zemljama su pokrenute istrage, bilo je drastičnih kažnjavanja sportskih klubova ali i igrača koji su učestvovali u nezakonitim kockarskim aktivnostima. I pored toga što se o industriji kockanja u sportu (tzv. sportsko klađenje) sve više i glasnije govori u negativnom kontekstu, sportsko klađenje je postalo nezaobilazni deo svih većih sportskih takmičenja. Više je nego očigledno da je sportsko klađenje izuzetno primamljivo za sve učesnike u sportu (navijače, igrače, itd.), što oni sami i priznaju, naglašavajući da je mnogo zanimljivije pratiti neku utakmicu, kad po završetku iste potencijalno možete ostvariti dobitak i dobro zaraditi.


Igre na sreću danas predstavljaju značajan izvor sredstava kako kockarskoj industriji (kladionice, kockarnice) tako i državi koja ubira porez ali i samoj industriji sporta (klubovima, organizacijama) putem sponzorstva. Velika moć i uticaj kockarske industrije u sportu predstavlja mač sa dve oštrice, sa jedne strane kockarska industrija može pomoći daljem razvoju i popularizaciji sporta, a sa druge strane može totalno urušiti integritet i kredibilitet sporta i sportskih takmičenja.

Autor: Marko Skorić Objavljeno: 07.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ