Nacionalizam i rasizam kao negativne pojave u sportu i na sportskim deššavanjima

Moramo se ponovo osvrnuti na ove negativne pojave koji vladaju sportom danas u svetu, a to su nacionalizam i rasizam, koji čine pogodno tlo za manipulacije raznih vrsta u sportu i na sportskim dešavanjima.

Koreni nacionalizma i rasizma nalaze se pre svega u društveno-ekonomskim i društveno-političkim odnosima. Ovo je jedno najopštije određenje. Nešto bliže i preciznije određivanje uzorka nacionalizma i rasizma moglo bi da se traži u prirodi odnosa, naime u etatizmu kao sveopštem i dominantnom društveno-ekonomskom i društveno-političkom odnosu. To znači, u takvoj poziciji i ulozi države u društvu koja obezbeđuje monopolsku (arbitrirajuću) kontrolu i usmeravajuću funkciju aparata drže  partije nad gotovo svim tokovima društvenog života (Štakić, Đ. 2000, str. 178)

Rezulati u sportu su deo naconalne samopotvrde. To je bila smisaona deviza prvim Olimpskim igrama gde je cilj bio da učestvuju sve nacije u svim sportovima,  Kepeska, J. 2000, str. 108). I dan danas ostaje kolektivna težnja za nacionalnim sportskim rezultatima i identifikacija sportskih upeha sa nacijom, odnosno sportkom naciiom. Otuda i stroga briga od strane nacija (država) za sport i sportske rezultate preko specijalnih pristupa pre svega profesionalnog sporta. Zato moramo reći da nacionalizam i rasizam u sportu egzistira i to moramo prihvatiti kao realnost.

Međutim, ono što je nepihvatljivo za nas to je manipulacija nacionalizmom i rasizmom u sportu i na sportskim dešavanjima, kao nove negativne pojave.
Svha sporta je da ujedinjuje i zbližava ljude i nacije, i to je njegova plemenita uloga i funkcija, nažalost u zadnje vreme neki moćnici (bilo sa aspekata politike ili biznisa)  žele da tu njegovu primarnu ulogu i funkciju, stave u drugi plan a kao primarno mu nameću negativnu ulogu i funkciju da preko njega šire mržnju, nacionalizam, rasizam itd.

Pojava nacionalizma i rasizma (nacionalističkih i rasističkih ispada) u sportu na sportskim dešavanjima, niti je slučajna, niti je odvojena od opšte strategije vladanja (Anastasovski, I. 2011). Nacionalizam i rasizam, posredno ili neposredno, aktivno ili "zatvaranjem očiju", se stimulišu, a to ponekad rade i sama društva. To je jedan od najrazličnijih vidova kanalisanja svesti masa, jedan od najperfidnijih oblika korumpiranja ljudi, razbijanja njihove aktivističke, kritičke svesti koja pokušava da se obračuna sa eksplatacijom i nametanjem, to je jedan od najmračnijih načina zaustavljanja istorije, pokušaj obračuna sa svim onim za šta se čovek već izborio.

Zato zaključak mnogih studija na temu nacionalizam i rasizam u sportu i na  sportskim dešavanjima, kaže da je u poslednje dve decenije eskalcija sve vec?a.
U svetu i kod nas činimo ozbiljne napore da to ponašanje, kao isključivo negativno,  u sportu i na sportskim dešavanjima suzbijemo. U sve to je uklučen sav naučni, stručni i sportski potencijal koji je stavljen u funkciji za pronalaženje načina za borbu protiv devijantnih ponašanja (nacionalizam i rasizam) na sportskim arenama širom sveta.

Možemo sa sigurnošću da zaključimo da se organizuju razne konferencije sa veoma otvorenom debatom u odnosu na ova pitanja. Mnoge države su u svoje društvene sisteme uveli i zakone o sprečavanju ovog vida ponašanja u sportu i na sportskim dešavanjima. Važno je preuzeti preventivne aktivnosti u okviru zajednice oko podizanje svesti javnosti i razmatranje pitanja ovog fenomena, a zatim podsticati akcije zajednice, koje ukazuju na društvene i materijalne uzroke nasilja u zajednici kao celini.

Literatura:
1.Anastasovski, I. (2011). Nacionaloizam I rasizam u makedonskom sportu (fudbalu), Beograd: FARE, Unite ageist nationalism and racism on the Balkan. Power point presentation.
2.Kepeska, J. (2000). Temi od socilogija na sport, Skoplje: Data-pons, str. 108.
3.Štakić, Đ. (2000). Sociologija sporta, Beograd: Univerzitet u Beogradu, str. 178.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 08.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...