Metode za prevazilaženje nasilnog ponašanja u sportu
Zaključak mnogih studija na temu nasilja i nasilnog ponašanja na sportskim događajima u poslednje dve decenije, jeste da nasilje i nasilničko ponašanje doživljava svoju eskalaciju, i postaje jedan od ozbiljnijih i primarnih problema svakog društva. Broj ubistava se povećao, imamo porast maloletničke delinkvencije, pljačke su u porastu, problem huliganizma je sve veći, sportsko nasilje se širi velikom brzinom, takođe raste ne tolerancija između generacija i ljudi, rasizam je sve veći,  a to je se sve u najvećoj meri javlja kao odraz visoke nezaposlenosti društava u regionu, socijalne nesigurnosti čoveka kako na Balkanu tako i u svetu.

Zato je važno napomenuti da i pojava rasizma, netolerancije i nacionalizma sve više uzima svoju snagu na sportskim događajima kod nas i nanosi veliki štetu ne samo sportu već i društvu.  Sve ove pojave se ogledaju u sportu kao segment društva, gde je nasilje u svimm svojim oblicima i funkcijama našlo svoje mesto u sportu i društvu.

Ceo savremeni svet sprovodi ozbiljne napore da se suzbije nasilničko ponašanje u sportu i na sportskim događajima. Sav naučni, stručni i sportski potencijal uključen je u funkciji pronalaženja načina za borbu protiv ovih devijantnih pojava u sportu i na sportskim događajima, i  tom problemu prilaze veoma seriozno i studiozno.

Manje ili više većina nas je upoznata ili je bar čula za neku od brojnih debata, radionica, kongresa... koji se organizuju sa ciljem da se sasvim otvoreno razgovara o ovim pitanjima, kako bi zajedničkim snagama pronašli odgovarajuće rešenje. Mnoge države su upravo tako došle do sistemskih zakona (rešenja) o sprečavanju nasilja na sportskim terenima i usvojile ih (među kojima su i naše države).

Pošto ovaj problem nije pitanje jednog ili drugog društva, već problem svakog društva ali i ozbiljna pretnja bilo kom društvu. Pored nacionalnog, neophodno je razviti strategije i na lokalnom, i regionalnom nivou sve u cilju sprečavanja nasilja u sportu i na sportskim događajima.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="6919562611">


Mora se raditi na ostvarvanju preventivnih aktivnosti u okviru zajednice sa ciljem podizanja svesti javnosti i razmatranja pitanja, podsticanja zajednice na akciju, ukazivanja na društvene i materijalne uzroke nasilja u zajednici kao jednoj celini. Kontinuirano sprovođenje kampanja na nivou populacije obrazovanja kroz medije u zajednici ili u određenim oblastima, kao što su škole, radna okruženja, zdravstvene i druge ustanove, kao i vanškolske aktivnosti za mlade u okviru nastave fizičkog vaspitanja i promeni nastavnih planova i programa osnovnog i srednjeg obrazovanja.

Preventivne mere usmerene ka iskorenjivanju nasilja mogu biti:
Mentorski programi
- ovi programi se sprovode u odnosu na mladog čoveka, pogotovo ako oni razvijaju anti-socijalno ponašanja, prijateljski osobu van porodice, kao pozitivan primer.

Porodične terapije
- ovi programi imaju za cilj da poboljša odnosa i komunikacije između članova porodice i da ponudi pomoć roditeljima i detetu da se prevaziđu problem.

Programi za kućne posete
- postoje programi koji se sastoje od redovne posete stručnih lica domovima porodica kojima je potrebna podrška i pomoć za uzgajanjem deteta. Ovakvi programi su takođe korisni za sprečavanje delikventnog ponašanja. Oni se realizuju putem savetovanja, upućivanja i obuka stručnih i drugih usluga.

Obuka za razvijanje socijalnih veština
- ovi programi se uglavnom realizuju u mešovitim grupama muškaraca i žena koji uz pomoć stručnjaka diskutuju o razlikama kod polova i odnosa koji igraju važnu ulogu u pojavi nasilja, gde mogu naučiti kako da se nose sa njima.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski
Objavljeno: 15.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Društvena svera i vaspitni aspekti sporta
> Sport, nasilje i terorizam
> Sport i politika kao perspektiva za razvoj i mir
> Od agresije do nasilja u sportu II
> Od agresije do nasilja u sportu
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...