Sportski menadžment
Sportski menadžment se bavi izučavanjem proverenih i sređenih znanja o tome kako sportska organizacija postiže svoje ciljeve, pribavljajući, raspoređujući i koristeći ograničene ljudske, materijalne, informacione i novčane izvore svog uspeha. U centru interesovanja nauke sportskog menadžmenta su objektivne funkcije menadžmenta koje menadžeri različitih nivoa nužno obavljaju, društvene uloge koje preuzimaju i lične sposobnosti koje moraju da razvijaju kako bi ove funkcije i uloge uspešno nosili.

Sportski menadžment kao veština i zanatsko/ empirijsko, nestruktuirano iskustvo talentovanih menadžera pojedinih sportista, timova i klubova nastao je sa pojavom prvih profesionalnih sportskih organizacija. Pojava sistematskog, naučnog znanja o sportskom menadžmentu vezuje se sa rastom profesionalizacije sporta i njegovog podređivanja zakonitostima tržišne ekonomije, i nastankom nauke menadžmenta, prvo u profitnom sektoru korporativnog biznisa a potom i njenim širenjem na sektor neprofitnih javnih i privatnih delatnosti.

Početak sportskog menadžmenta kao naučne oblasti vezuje se sa 1980-tim godinama. Tome je prethodio razvoj istraživanja u oblasti poslovno menadžmenta podstaknut novim mogućnostima informatičke tehnologije. Tokom 1980-tih godina, teoretičari menadžmenta su razvili nove modele strategijskog planiranja i odlučivanja sa rastućim naglaskom na preduzetništvu i korišćenja marketinške tehnike. Sa ovim razvojem vezuje se period uspostavljanja akademske discipline sportskog menadžmenta.

Iako su se programi sportskog menadžmenta pojavili kasnih 1960-tih i ranih 1970-tih godina, univerzitetski nastavni planovi su počeli da uključuju opširne programe za pripremu sportskih menadžera tek od 1980-tih godina. Tokom 1970-tih i 1980-tih godina, usled ekspanzija mogućnosti i kpmercijalizacija sporta, narasli su zahtevi da se otkriju načini efektivnog i efikasnog upravljanja sportskim organizacijama.

Posle 1970-tih godina mnogo se promenilo u pogledu menadžmenta sportskih preduzeća. Uticaj mnogih subdisciplina: sociologije sporta, psihologije sporta, obrazovanja i poslovne administracije - stavio se u službu oblikovanje prakse menadžmenta u modernim sportskim organizacijama. Ovaj kombinovani uticaj, dopunjen rastom sportske administracije/ sportskog menadžmenta, kao akademske discipline, doprineo je obećavajućim izgledima sportskih organizacija.
 
Autor: N/A
Objavljeno: 08.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Lider u sportu
> Naučno posredovanje i sport
> Sportska anatomija
> Sportska biomehanika
> Sportska ekonomika
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...