x

Kratka istorija umetničkog klizanja

Kratka istorija umetničkog klizanja
Umetničko klizanje je nastalo sredinom 19 veka. Prvi poznati klizač u ovoj disciplini je bio Robert Jones. Formu i stil klizanja izmislio je američki klizač Jackson Haines (koji se smatra ocem umetničkog klizanja). On je predstavio svoje slobodne i zadivljujuće tehnike sredinom 1860. godine. Uprkos popuralnosti u Evropi, Haine-ov "Internacionalni stil" nije došao do Amerike sve do kasno posle njegove smrti.

Međunarodna klizačka organizacija osnovana je 1892. godine.  Prvo evropsko prvenstvo, tada samo za muškarce, održano je 1891. godine, a prvo Svetsko prvenstvo, takođe samo za muškarce održano je 1896. godine gde je pobedio Gilbert Fuchs. Madge Syers, je prva žena koja je 1902, ušla u takmičenje, i završila kao drugoplasirana učesnica. ISU je odmah posle toga zabranio ženama takmičenje protiv muškaraca, ali je zato osnovao odvojeno takmičenje specijalno za dame, 1906. godine. Sportska disciplina je prvi put uvedena 1908. godine na Svetskom prvenstvu, gde su prvu pobedu odneli Anna Hübler & Heinrich Burger. Prva olimpijada sa umetničkim klizanjem kao standardnom disciplinom održana je te iste 1908. godine

Tokom 20. marta, 1914.godine održano je međunarodno klizačko takmičenje u New Haven-u, i to je preteča američkog i kanadskog modernog nacionalnog takmičenja. Ono je prekinuto, i nikad nije održano do kraja zbog izbijanja Prvog svetskog rata.

Tokom 1920. i 1930. godine, klizačkom scenom je dominirala dama po imenu Sonja Heni, koja je razvila i iskoristila takmičarski uspeh da bi započela i glumačku karijeru na filmu. Ona je osnovala i modu za klizačice uvodeći kratke haljinice i bele sličuge. Tih godina u muškoj konkurenciji najbolji su bili Gillis Grafström kao i Karl Schäfer.

Drugi svetski rat je ponovo prekinuo klizačka takmičenja., Dok se Evropa još oporavljala od gubitaka, klizačkom scenom su počeli da dominiraju klizači iz SAD-a i Kanade koji su uveli neke tehničke inovacije . Dik Baton, je bio prvi klizač koji je izveo dvostruki aksel kao i triple loop jumps i do tada nepoznatu piruetu flying camel.

Prvo Svetsko prvenstvo u disciplini plesnih parova održano je tek 1952. godine. U prvim godinama, u plesu su ubedljivo dominirali Britanski klizači. Prvi osvajači klizačkih titula u plesu bili su Jean Westwood & Lawrence Demmy.

Ceo tim umetničkih klizača SAD-a je 15. februara, 1961. godine, poginuo u avionskom udesu na putu ka Svetskom prvenstvu koje se održavalo u Pragu. Ova tragedija znatno je unazadila američku klizačku scenu koja je morala nanovo da se izgrađuje.

U istom trenutku, Sovjetska unija postaje dominantna figura u celom sportu, naročito u sportskim i plesnim disciplinama. Na svim Zimskim Olimpijskim igrama od 1964. godine do danas, Sovjetski (kasnije Ruski) parovi osvajali su zlato, što se smatra najdužom uzastupnom pobedom jedne države u modernoj istoriji sveta. (Tokom 2002 godine, Rusi Yelena Berezhnaya i Anton Sikharulidze podelili su zlato sa kanadskim parom Jamie Sale i David Pelletier, uspevši da ne prekinu lanac uzastopnih pobeda Rusije.)

Kako je televizija počela da prati i izveštava sa klizačkih događaja, čitavo klizanje je postalo više od ozbiljnog sporta. Početkom 1968, ISU počinje rigoroznije da kontroliše telesnu težinu takmičara, a 1973, uveden je prvi put kratki program. Vremenom su figures potpuno eliminisane iz ovog sporta. Midori Ito je 1990. godine izvela trostruki aksel  i ušla u istoriju kao prva žena kojoj je to pošlo za rukom, dok je Kurt Browning prvi izveo quadruple skok.

Umetničko klizanje je veoma popuralan i važan deo Zimskih Olimpijskih igara, u kojima elegancija i gracioznost pokreta učesnika privlači veliku pažnju i izaziva oduševljenje ogromnog broja navijača. Većina najboljih dolazi upravo iz Rusije i SAD-a.
 
Autor: Sanela Kesegi Objavljeno: 14.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ