Umetničko plivanje od nastanka do danas

Vodeni balet, kako još neki nazivaju sinhrono plivanje nastao je u kasnom XIX veku. Iako danas graciozne pokrete u kojima su objedinjeni plivanje, gimnastika, balet, akrobatika i ronjenje pretežno izvode žene, na samom početku takmičari su bili muškarci. Kao jedna od najtežih disciplina, umetničko plivanje je 1984. godine ušlo u redovan program Olimpijskih igara i u sebi objedinjuje 3 takmičarske discipline, figure koje najčešće  izvode mlađe kategrije, te tehničke sastave koji su dosta teži i stoga su namenjeni seniorkama i slobodne sastave. Za figure je karakteristično da se izvode samostalno, a kada govorimo o sastavima, njega može da izvede jedna takmičarka ili da to bude duet, tim od osam takmičarki i kombinacija koja broji četiri do deset takmičarki.

Sa psihološke tačke posmatrano ovaj sport je pravi izazov. Neophodna je velika mišićna snaga i izdržljivost da bi se pokreti najčešće sa licem u vodi izveli pravilno.  A da bi pokret imao punoću kojoj se teži bez stila i elegancije ovaj sport je nezamisliv. Primamljivo oku sinhrono plivanje zahteva da plivačke tehnike budu dovedene do perfekcije. Takmičarke koje plene u ovom vodenom sportu moraju da dostignu kontrolu disanja, vremensku preciznost, snagu mišića i da imaju savršenu koordinaciju pokreta.  A da bi figure i elementi kako sa tehničke, tako i sa umetničke strane bili prezentovani na očekivan način, mora se savladati još jedan izazov, a to su sile potiska i gravitacije.  One su posebna prepreka prilikom izvođenja asimetričnih pokreta, od čije lepote se zaista očekuje mnogo.

Od figura i slobodnih sastava, napredak u sportu je doneo i podelu sastava na dva dela, te tako imamo tehničke i slobodne. Svetska međunarodna plivačka federacija je odredila elemente tehničkih sastava, a slobodni sastavi su plod kreativnosti svakog tima pojedinačno.

U zavisnosti od vrste sastava Svetska međunarodna plivačka federacija je odredila i trajanje. Prilikom određivanja trajanja sastava u obzir se uzima i godište takmičarke, te tako se trajanje sastava kreće u rasponu od 2 minuta do 4 minuta i 30 sekundi. Zdravlje takmičarki je na prvom mestu, te je s tim u skladu uvedeno i ograničenje trajanja ronjenja u toku sastava na 30 sekundi. Ako su u takmičenje uvrštene i figure, uglavnom se izvode četiri i od toga dve koje su obavezne, a dve se izvlače pred samo takmičenje, naravno njih određuje FINA, a grupe figura se smenjuju na svake četiri godine.

Kada je reč o našoj zemlji prva sekcija sinhronog plivanja pod vođstvom Vukašina Vuletića otvorena je 1968. godine na Tašmajdanu, a prvu školu predvodio je Franc Senica i to na bazenu "25 maj", bilo je to 1973. godine. I Kruševac je 1984. godine dobio svoju školu sinhronog plivanja koja se zvala "Sirena". Klub "Banjica" formiran je 1986. godine,  a klub Tašmajdan 1989. Nakon prvog državnog prvenstva koje je održano u Beogradu 1993. godine, ovaj vodeni sport je dobio na popularnosti te svoje klubove dobijaju i Niš i Šabac i Obrenovac.

Za istoriju ovog sporta svakako je značajno napomenuti da je prvo Svetsko prvenstvo u sinhronom plivanju održano baš u Beogradu 1973. godine.
 
Autor: Sanela Kesegi Objavljeno: 13.08.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...