Istorija sporta
Da bi smo razumeli kako istorija može pomoći u izučavanju sporta, najpre moramo sagledati šta to istorija i istoričari sporta izučavaju. Istorija i istoričari sporta mogu izučavati "samo" delove prošlosti iza kojih su ostali dokazi. Dominantan tip dokaza predstavljaju dokumenti kao što su vladine arhive, privatna dokumenta, novine i objavljeni materijali koji su dugo vremena predstavljali najčešće korišćeni oblik izvora informacija.

U novije vreme sa napredkom tehnologije pojavili su se i novi oblici kao što su vizuelni dokaz, usmena svedočanstva, i mnogi drugi nepisani izvori. Uz pomoć dokaza (dokumentovanih informacija) istoričari sporta mogu jasno da opišu šta se dogodilo, da objasne kako i zašto se nešto dogodilo, povežu prošle događaje, opširnije ih objasne i vremenski povežu. Istorija sporta nam omogućava da se uz pomoć dokaza, i istorijskih činjenica izdignemo i da prošle događaje umesto emocionalno sagledamo realno.

Sport je igrao različite uloge u različitim vremenskim periodima. Istorija sporta nam omogućava da bolje preispitamo i što realnije sagledamo naše poglede na sport, da sagledamo sve njegove aspekte i njihov razvoj kroz istoriju. Sam pojam sporta je promenljiv i relativan kroz istoriju. Naime sve do sredine devetnaestog veka pod pojmom sporta su se podrazumevali lov, streljaštvo i ribolov. Nakon toga pojam sporta je prisvojen za timske igre (ekipni sportovi) i pojedinačne fizičke aktivnosti, a sada pokriva širok raspon kako fizičkih tako i psihičkih aktivnosti (sportova) kao što su atletika, fudbal, košarka, odbojka, rukomet, tenis, plivanje, šah, golf, streljaštvo, streličarstvo, auto trke, moto trke, jet ski, rafting, itd.

Istorija sporta nam omogućava da lakše sagledamo i shvatimo društvene promene i realno sagledamo njihov uticaj na sport. Istorija sporta i sportski istoričari nam mogu pružiti detaljnu sliku kako je sport izgledao u prošlosti. Istoričari sporta pronalaze i ispituju veze između sportova i njihovih različitih konteksta, prate i proučavaju neprekidne promene koje su se dešavale, dešavaju se i dešavaće se u sportu, i daju nam mogućnost da sagledamo celokupnu sliku sadašnjeg sporta.
 
Autor: Marko Skorić
Objavljeno: 07.07.2014.


PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI TEKSTOVI...
> Pedestrijanizam
> Istorija antičkih Olimpijskih igara
> Srbija pobednik Dejvis kupa 2010
> Od drevnih do modernih olimpijskih igara
> Kratka istorija NHL-a
 
> Preporučeni tekstovi

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...