x

Kratka istorija NHL-a

Kratka istorija NHL-a
Mnogi se pitaju šta ima interesantno u posmatranju 10 igrača sa kacigama, štapovima i klizaljkama kako se međusobno guraju i bore u osvajanju male gumirane spravice zvane pak (eng.puck). Međutim, svako ko uđe u suštinu ove plemenite igre zvane hokej na ledu oduševljen je majstorstvom kojim plene igrači i njihovom sposobnošću da u isto vreme klizaju, bore se sa protivnikom i pronalaze način da pak smeste u mrežu. Ovaj sport uživa veliku popularnost u Rusiji, Češkoj, Švedskoj... ali je najviši nivo dostigao u SAD i Kanadi gde ima status kultnog sporta i gde se u NHL (eng. National Hockey League) igra najbolji hokej na svetu.

NHL je nastao 1917. godine kao produžetak Nacionalne Hokejaške Asocijacije koja je postojala od 1909. godine pa do tada. Iste godine (1909) oformljen je prvi profesionalni hokejaški klub - Montreal Kanadians (eng.Canadians). Prvi američki klub koji je učestvovao u NHL-u je Boston Bruins od 1924. godine. Već 1926. godine liga je brojala 7 timova: Montreal, Toronto, Boston, Njujork, Pitsburg, Detroit i Čikago.

Krajem 30.-ih i početkom 40.-ih godina 20.-og veka, velika ekonomska kriza nije zaobišla ni NHL, ni njene klubove. U periodu od 1942. do 1967. godine liga broji samo šest klubova (poznatih kao Originalnih šest (eng.Original six) - svi gore navedeni klubovi sem Pitsburg-a). Hokej polako,u tim godinama poprima današnje konture, pravila se menjaju iz godine u godinu, ali jedno ostaje isto - čar ove magične igre. Od 1968. do 1980. godine mnogo novih klubova uključuje se u takmičenje koje polako postaje i više od igre. Filadelfija Flajers (eng.Philadelphia Flyers) postaje prvi klub van Originalnih šest koji postaje prvak Lige 1974. godine. Od 90.-tih godina 20. veka pa do danas NHL postaje međunarodno takmičenje u pravom smislu te reči. Mnogi veliki majstori ove igre iz zemalja Istočne Evrope preplavljuju Severnu Ameriku i podižu nivo hokeja na ledu do maksimalnih visina.

Kao i u svim sferama života, pa tako i u hokeju na ledu, Amerikanci su vremenom preuzeli primat od Kanađana. Kanadski klubovi nisu osvojili popularni Stenli Kup (eng.Stanley Cup) od  sezone 1992/ 93 kada su Montreal Kanadiansi doneli u svoje vitrine 25. titulu prvaka, po čemu su ubedljivo najbolji klub u istoriji NHL-a. Daleko iza njih nalazi se još jedan kanadski ponos od kluba - Toronto Mejpl Lifs (eng.Toronto Maple Leafs) sa osvojenih 13 titula. Najtrofejniji američki hokejaški klub je Detroit sa 11 naslova prvaka.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="7364782146">


Verovatno najveći i najpoznatiji igrač u NHL istoriji je Vejn Grecki (eng.Wayne Gretzky), koji u svojim rukama drži preko 60 različitih rekorda Lige. Vejn je u svojoj bogatoj karijeri ostavio neizbrisiv trag, naročito u malenom kanadskom gradiću Edmontonu kome je tokom 90.-tih godina prošlog veka doneo 4 titule prvaka. Statua sa njegovim likom krasi Centralni trg u tom gradu. Titule, nagrade, priznanja, rekordi... od Vejnove karijere može da se napiše scenario za poduži film. Grecki je naravno, za sve svoje zasluge u popularizaciji hokeja na ledu, postao član Kuće Slavnih (eng.Hall of Fame) u Torontu.

Pored Greckog, mnogi drugi velikani igre "štapa i paka" doprinosili su razvoju ovog ledenog sporta dižući hiljade navijača na noge svojim velemajstorijama na veštačkom ledu. Pomenućemo neke od njih: golmani Osgood, Vachon, Barrasso, Bower, Fuhr, Esposito, Smith, Broda, Dryden, Hasek, Plante, Roy... velika imena brane i u danasnje vreme: Lundqvist, Brodeur, Thomas, Giguere i mnogi drugi. Ipak, jedan golman zaslužuje posebno mesto u istoriji NHL. Džordž Vezina (eng.Georges Vezina) je bio unikatan na svoj način. 16. sezona nije propustio nijednu utakmicu svog Montreala. Najbolji golman svog vremena (10.-ih i 20.-ih godina 20.-og veka) preminuo je od tuberkuloze u svojoj 39.-oj godini. Trofej koji se svake godine dodeljuje za najboljeg golmana Lige nosi ime ovog velikog čoveka.

Ostali igrači koji su obeležili istoriju ove igre: Beliveau, Keon, Savard, Orr, Parent, Lafleur, Robinson, Messier, Ranford, Mario Lemieux, Claude Lemieux, Sakic i mnogi drugi. Igrači koji su legende, a još uvek igraju su: Lidstrom i Jaromir Jagr. Zvezde sadašnjeg vremena su: Crosby, Malkin, Ovechkin, Datsyuk, braca Sedin, Krejci, Kopitar, Stamkos...

Pre stotinak godina hokej na ledu posmatralo je jedva stotinak gledalaca, a danas se traži karta više za svaki meč. Koliko je NHL popularan najbolje govore zarade igrača koje su izražene u milionima dolara. Sponzori, TV stanice... svi su pronašli računicu kako da zarade na ovom interesantnom sportu. NHL je iz godine u godinu sve jače takmičenje i nema nameru da stane...
 
Autor: Radivoje Mitrić Objavljeno: 13.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ