Potencijal kvalitetnog i vrhunskog sporta u Srbiji

"Vazno je učestvovat", "brže, jače, više",upotreba steroida, dopinga i drugih po zdravlje opasnih supstanci. Teško da bi se kraće, snažnije i sa preciznijim parametrima mogla opisati novija istorija sporta tj. vreme od, recimo, prvih Olimpijskih igara modernog doba, do danas. Ukoliko bi krenuli korak dalje svakako bi nam termin "nauka u sportu" zauzeo značajno mesto u opisu istog, ali lično bih ipak to uzeo za razmatranje sa rezervom jer još uvek ni sam, kao uostalom ni svi koji su na bilo kakav način uključeni u vrhunski sport, načisto sa tim kuda će nas zapravo to odvesti. A još jedna stvar koja bi išla u korist mojoj tvrdnji je da u osnovi u temelju sporta kao svrsi njegovog postojanja, sporta kao delu kulture svake nacije i socijalizcije stanovništva, vrhunski sport u kome je nauka veoma važna ipak na lestvici zauzima mesto koje svakako nije primarno. Ipak za korak napred u budućnost i veliki, pravi i zdrav iskorak u arene modernih gladijatora, nauku u sportu bar na ovaj način treba pomenuti jer ćemo se neminovno kasnije u izlaganju dotaći.

Da bi se uopšte upustili u razmatranje potencijala u sportu,a posebno potencijala kvalitetnog i vrhunskog sporta, moramo se prestrojiti na kolosek ostalih sfera našeg društva. Ma koliko često i sam zatvarao oči i lagao sebe da volja i samo volja mogu "podići" ili "srušiti" carstvo, to ipak nije istina. Verovatno pogađate, dotičemo se ekonomije. Sve naše ideje, namere a veoma često i snovi ostaju u senci nemogućeg ostvarenja iz ekonomskih razloga. Svaki dalji komentar u vezi mogućnosti i nemogućnosti, a posebno ostvarivanju vrhunskih rezultata bio bi u najmanju ruku neozbiljan. Ali posebno u sportu nemoguće je ekonomiju razdvojiti od školstva. I najvećem laiku je jasno da su i druge sfere veoma bitne, ali ne i presudne ukoliko ih posmtramo kroz prizmu sporta. Dakle, od prve samosvesti deteta a u pojedinim slučajevima i disciplinama i ranije potrebno ga je uklučiti u sport. Veoma bitna je i mogućnost izbora. U tim takozvnim prvim koracima već se srećemo sa ekonomskim momentom, jer kako i da li uopšte govoriti o vrhunskom potencijalu ako izuzetno talentovano dete za vodene sportove nema u svom gradu , od recimo sto hiljada stanovnika, bazen. Na isto se svodi i izbor roditelja, da li da u zimskim danima vodi svoje dete, od četri, pet, šest godina, na trening recimo karatea, u sale koje se uopšte ili nedovoljno greju.

    style="display:block; text-align:center;"
    data-ad-layout="in-article"
    data-ad-format="fluid"
    data-ad-client="ca-pub-3680394444982515"
    data-ad-slot="7364782146">


Izuzetno banalni primeri koji pokazuju kako se neodgovorno, sistemski, već na prvom koraku uništavaju možda vrhunski potencijli. Dakle, od prvih svojih školskih dana pa do zavrsetka iste, način, kvalitet i obim za neke upoznavanja, podsticanja i edukovanja bavljenja sportom je na izuzetno niskim granama. Sam problem školstva je ponovo nemoguće posmatrati bez ekonomskog faktora (ono ekstra talentovano dete bez bazena u građu nema ga ni u školi, što jače potvrđuje pređašnju pretpostavku o potencijalima). Pre nego sto bi i zapravo počeli priču o potencijlima potrebno je reći da su naša ekonomija i školstvo nažalost "sita potencijala". Sledeće, sam potencijal dece u školama, klubovima i sportskim organizacijama iluzorno je posmatrati sa talentom dece. Veoma veliki broj talentovane dece,nemerljivo veliki a da ga toga nismo ni svesni, ostao je u istom "potencijalnom situ", a takozvni potencijali su više sticaj po njih srećnih okolnosti nego bilo čega drugog, posebno ne uopštenog kvalitetnog rada. Jednostavno, nemoguće je govoriti o potencijalu kvalitetnog, a posebno ne vrhunskog sporta, ako nisu postavljeni najosnovniji uslovi za to. Ukoliko bi se u nekom budućem vremenu ostvarili uslovi za stvaranje zdravog potencijala, a ne potencijala po sistemu spleta srećnih okolnosti, mogla bi se nadovezati i nauka u sportu što bi zapravo bio i jedini pravi put tamo, gde želimo da idemo. Do tada...

Do tada dakle mi, sportski radnici a i svi koji su na bilo kakva način uključeni u po zamisli najzdraviju vrednost svake nacije, imamo zadatak da na svim poljima i "frontovima" ispišemo svojim radom i znanjem pre svega a i podsticemo na jedini ispravni put svoje savremenike, zarad svojih potomaka. Ne moramo imati na Olimpijskim igrama deset olimpijskih šampiona, ali možemo imati 70% sportski "pismenog" stanovništva jer je to potencijal da ćemo imati i toliko zdraviju naciju u svakom drugom pogledu.

Što se tiče dostignuća naših sportista tokom više decenija, postavlja se dodatno pitanje koji su to "naši" sportisti??? Nije isto posmatrati državu od dvadeset miliona stanovnika, i državu od šest miliona, koliko nas sada ima. Jasno je da je u "staroj" Jugoslaviji ekonomski momenat bio naglašeniji, uslovi za rad bili bolji te je ostalo samo da se iz kvantiteta probere kvalitet, što je po mom skromnom mišljenju rađeno sasvim solidno. U prilog toj mojoj tezi ide i činjenica da je Jugoslavija na mnogim pa i najvećim svetskim takmičenjima ne samo nosilac mnogobrojnih, već i medalja u velikom broju sportova. Ako bi se vratili u bližu prošlost i posmatrao sportiste Srbije smostalno od raspada "bivše" Jugoslavije, mogli bi napraviti neraskidivu vezu pređašnje napisanog o potencijalu i sportskim rezultatima. Na prste jedne ruke mogli bi se nabrojati uspesi iza kojih stoji snaga organizacije, kvalitetan rad u kontinuitetu, što je i u tim slučajevima uglavnom zaostavština stare države. Pojedini bljesci naših sportista uglavnom su plod vešte improvizacije koja je dobra kao i deo naše prirode i talenta, ali se na njoj ne mogu graditi kvalitetni rezultati u kontinuitetu. Od ovoga treba razdvojiti pojedinačne sportove čiji se uspesi uglvnom zasnivaju na žrtvovanju roditelja i odricanju porodica tih sportista, gde je država realno, ulozila veoma malo.

Na kraju, ukoliko želimo zdravu naciju, zdrav i uspešan vrhunski sport, moramo se upustiti u borbu sa "vetrenjačama" i to svojim pre svega znanjem i zalaganjem, čekati pripremljeni svoje sanse i ne dozvoliti da se pojedinci a ni grupe zarad svojih interesa kriju iza pojedinih bljesaka za koje nisu uopšte ili su veoma malo zaslužni i igraju se zdravljem i kulturom nacije, što je sport zapravo oduvek i predstavljao.

Autor: N/A Objavljeno: 02.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI TEKSTOVI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...