x

Sportsko takmičenje kao potreba jednog društva

Sportsko takmičenje kao potreba jednog društva
Ne smemo zaboravti da je ova zemaljska kugla svima nama zajednički prostor na kojem živimo. Tvoje ponašanje i razmišljanje oblikuje našu zajedniču zemaljsku kuglu, zato uči razgovaraj, igraj se i deli, poštuj različitost, i budi tolerantan.

Društvo, sport, takmičenje to je sistem koje je vezan jedan za drugi u relacijji: jedno društvo ne bi moglo bez sporta, a ako ne bude takmičenja i sam sport bi ostao bez značenja. Uzbuđenje, pobeda, tuga, radost, fer-plej sve su to termini na jednom mestu.

Sportsko takmičenje jeste sportska priredba koja se odvija prema unapred utvrđenim i poznatim sportskim pravilima, koja mogu biti opšte važeća za konkretnu granu sporta ili samo za konkretnu sportsku priredbu i čiji je cilj, kojem svaki učesnik teži, ili pobeda protivnika ili postizanje izvesnog unapred određenog sportskog rezultata.

Moram opet ponoviti da vređanje protivnika zbog vere, boje kože, jezika socijlanog ili etničkog porekla predstavlja fizičko i verbalno nasilje. Sportsko takmičenje je mesto za prijateljsko okupljanje ravnopravno za sve, bez obzira na veru, boju kože, jezik, pol, uzrast, socijalnu, etničku ili bilo koju drugu različitost.

Reč sport nekad je označavala igru i zabavu, danas se pod sportskim tamičenjima podrazumevaju različite telesne aktivnosti u kojima dolazi do izražaja sportista koji je bolji. Pobeda je posedica boljih osobina nekog sportiste za vreme takmičenja od drugih sportista. Pobeda se slavi da bi se izrazila radost i zadovoljstvo zbog ostvarenih rezultata i pokazanih boljih osobina nekog sportiste ili sportskog tima. Pobeda sama sebi nije cilj. Tokom sportskog takmičenja svi učesnici moraju imati jednake šanse za pobedu. Pobeđeni su nakon završetka takmičenja i dalje naši prijatelji.

U modernom društvu sport nije više samo stvar zajednice, stvar društva, on je postao biznis koji se može nositi ravnopravno sa svim drugim društvenim delatnostima i pored svojeg slobodnog, dobrovoljnog, odnosno neobaveznog karaktera predstavlja domen delatnosti od velikog inetersa i značaja za moderno društvo, te stoga ne treba prezati ni od administrativnih mera, ni pojedinih efikasnih instrumenata da bi se dala znatna prednost razvijanju aktivnog sportskog masovnog pokreta.

Međutim moramo se zapitati šta to imamo danas na sportskim takmičenjima, gde ima i pozitivnih i negativnih strana. Ali u suštini danas sportska takmičenja igraju značajnu ulogu u široj sferi društevnog razvitka, a tu pre svega mislim na obrazovanje i naš lični život.
 
Autor: Prof. dr. Ivan Anastasovski Objavljeno: 19.07.2014.

PROČITAJTE JOŠ