x

Dejvis kup 2021

Dejvis kup 2021

2. izdanje finalnog takmčenja teniskih nacionalnih reprezentacija za muškarce, pod nazivom Dejvis kup održaće se u periodu od  25. novembra do 05. decembra 2021. godine, u Austriji, Italiji i Španiji, a u organizaciji Međunarodne teniske Federacije (ITF).


Prvo Dejvis kup takmičenje (eng. Davis Cup) održano je 1900. godine u Americi, između Amerike i Velike Britanije, sama ideja o takmičenju ovog tipa nastala je godinu dana ranije, zaslugom članova Harvardskog teniskog tima (reprezentacije) koji su želeli da organizuju tenisko nadmetanje ovog tipa. Samo takmičenje je u početku bilo poznato pod nazivom Međunarodni teniski izazov (engl. Lawn Tennis Challenge), ali je ubrzo potom promenjen naziv u Dejvis kup (engl. Davis Cup) u čast Dvajta Dejvisa (engl. Dwight Davis) organizatora i stvaraoca ovog takmičenja.


2019. po prvi put održano je takmičenje Dejvis kupa po potpuno novom sistemu. Stari sistem koji je trajao 118 godina otišao je u istoriju. Novi format Dejvis kup takmičenja podrazumeva kvalifikacionu rundu koja održava u februaru i iz koje će 12 selekcija (od ukupno 24 koliko će se u kvalifikacijama boriti) izboriti plasman na završni turnir koji će biti oraganizovan u novembru. Na završnom turniru koji će iznedriti novog vlasnika „salatare“ boriće se 18 reprezentacija (12 iz kvalifikacija, 4 polufinalista iz prethodne godine i 2 „vajld karte“).


Selektor Dejvis kup tima Srbije Viktor Troicki odredio konačan spisak igrača za finali turnir Dejvis kupa 2021


Drugo izdanje finalnog takmčenja teniskih nacionalnih reprezentacija za muškarce - Dejvis kup, prvenstveno je trebalo da bude održano od 23. do 29. novembra 2020. godine, ali je ITF doneo odluku o njegovom odlaganju zbog pandemije korona virusa.


KO? 2. Dejvis kup

ŠTA? tenis, kup

KAD? 25. novembar - 05. decembar 2021.

GDE? Insbruk; Torino; Madrid


Ovogodišnje finalno takmičenje Dejvis kupa održaće se na zatvorenim terenima sa tvrdom podlogom u Insbruku (Austrija), Madridu (Španija) i Torinu (Italija), u skladu sa pravilima Međunarodne teniske Federacije (ITF).


Dejvis kup tim Srbije započeo pripreme u Insbruku




Programom finalnog turnira Dejvis kupa, predviđeno je učešće 18 reprezentacija, koje će biti razvrstane u 6 grupa sa po 3 ekipe, i to:


Grupa A: Španija, Rusija, Ekvador.

Grupa B: Kanada, Kazahstan, Švedska.

Grupa C: Francuska, Velika Britanija, Češka Republika.

Grupa D: Hrvatska, Austrija, Mađarska.

Grupa E: SAD, Italija, Kolumbija.

Grupa F: Srbija, Nemačka, Austrija.


Takođe, programom takmičenja, predviđeno je da se prvoplasirane ekipe iz svake grupe, plus dve najbolje drugo-plasirane ekipe plasiraju u dalji tok takmičenja koje će se igrati po nokaut sistemu od četvrt-finala.


Dejvis kup tim Srbije odradio prvi trening u Madridu


Četvrtfinale

Rusija - Švedska

Velika Britanija - Nemačka

Italija - Hrvatska

Srbija - Kazahstan


Polufinale

Hrvatska - Srbija

Rusija - Nemačka


Finale

Rusija - Hrvatska


Raspored i rezultati - Dejvis kup 2021



Polufinalni dueli kao samo finale ovogodišnjeg Dejvis kup takmičenja održaće se na multi-sportskom stadionu “La Caja Mágica” (engl. “The Magic Box”; srb. “Magična kutija”) u Madridu (Španija).



Zanimljivosti - Dejvis kup-a:

-Na finalnom turniru Dejvis kupa, po novom sistemu, učestvovaće 18 reprezentacija (4 prošlogodišnja polufinalista + 2 wildkarte + 12 pobednika iz kvalifikacija).

-12 od ukupno 18 reprezentacija na finalnom turniru Dejvis kupa izborilo je svoje  učešće kroz kvalifikacionu rundu koja je održana u februaru 2019.

-U kvalifikacijama za finalni turnir Dejvis kupa učestvovuje 24 reprezentacije (4 reprezentacije koje su prošle godine izgubile u četvrt-finalu + 8 pobednika plejof-a svetske grupe od prošle godine + 12 reprezentacija najbolje rangiranih u svojim zonama).

-Prošlogodišnji polufinalisti (Hrvatska, Francuska, Španija i SAD) već su obezbedili učešće na  finalnom turniru Dejvis kupa, uz još dve reprezentacije koje su se kvalifikovale uz pomoć “vajldkarte” (Argentina i Velika Britanija).

-Svi mečevi na ovogodišnjem Dejvis kupu, po novom sistemu, igraće se na tvrdoj podlozi, u dva dobijena seta.

-Prodaja ulaznica za finalni turnir Dejvis kupa 2021 obavljaće se putem sajta https://www.daviscupfinals.com/ticketing

-Pobednik Dejvis kupa 2021 osvojiće Dejvis kup pehar, popularnu “Salataru” kao i novčanu nagradu. 

-U dosadašnjoj istoriji, od 1900. godine do danas, ukupno 15 reprezentacija je osvajalo trofej Dejvis kupa, a kao najsupešnije izdvajaju se Reprezentacija SAD koja ima  32 osvojene titule, zatim slede Australija sa 28 titula, Franscuska sa 11 titula, Velika Britanija sa 10, itd. dok je Reprezentacija Srbije svoju prvu i jedinu Dejvis kup titulu osvojila 2010. godine.

- Na širem spisku selektora Dejvis kup tima Srbije Viktora Troickog nalaze se: Novak Đoković (1. mesto na ATP listi), Dušan Lajović (35), Filip Krajinović (37), Laslo Đere (49), Miomir Kecmanović (60), Nikola Milojević (148), Danilo Petrović (209), Peđa Krstin (311), Miljan Zekić 320) i najbolji teniser Srbije u dublu Nikola Ćaćić (40. na ATP listi).

- Pobednik prvog takmičenja Dejvis kupa, održanog 2019. godine po novom sistemu je reprezentacija Španije.

- Takmičenje Dejvis kupa 2020. godine odloženo je zbog pandemije korona virusa.


Program finalnog turnira Dejvis kupa 2021:

26. - 29.11.2021. - Takmičenje po grupama

29.11. - 02.12.2021. - Četvrtfinale

03. - 04.12.2021. - Polufinale

05.12.2021. - Finale


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 25.11.2021. do 05.12.2021.

Još fotografija:
Dejvis kup 2021

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Međunarodna teniska Federacije (ITF)
Mesto: Madrid; Torino; Insbruk
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: https://www.daviscupfinals.com
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...