x

Australijan open 2021

Australijan open 2021

Otvoreno prvenstvo Australije (Australijan open), prvi od četiri Gren Slem turnira u sezoni, održaće se u periodu od 08. do 21. februara 2021. godine, na Melburn park stadionu u Melburnu (Australija).


Otvoreno prvenstvo Australije, teniski Gren Slem turnir kojim rukovodi "Tenis Australija" (ranije poznat kao Teniska asocijacija Australije) i koji se svake godine održava u januaru - februaru, u sred Australijskog leta poznat po ekstremno toplim uslovima za igru, prvi put je održan daleke 1905. godine. Prvi održani turnir bio je poznat kao Australijsko prvenstvo, da bi zatim 1927. godine promenio naziv u Prvenstvo Australije, a 1965. godine dobio naziv Otvoreno prvenstvo Australije, koji je i danas aktuelan. Ovogodišnje izdanje Australijan opena (2021.) startovaće u februaru, što predstavlja presedan u više od 100 godina dugoj istoriji ovog takmičenja.


Australijan open u doba korone


Ovogodišnje izdanje Australijan opena predstavlja, jedan od najvećih sportskih događaja u Australijskom sportskom kalendaru, ujedno ono predstavlja i jedan od najvećih teniskih događaja u svetu, što potvrđuje činjenica da je još 2007. godine turniru prisustvovalo blizu 555 000 posetilaca i da taj broj iz sezone u sezonu nastavlja da raste. Broj posetilaca na mečevima ovogodišnjeg izdanja Australijan opena biće redukovan u skladu sa preporučenim merama zaštite usled pandemije virusa korona (COVID19).


KO? Otvoreno prvenstvo Australije (Australijan open)

ŠTA? tenis, turnir, gren slem

KAD? 08. - 21. februar 2021

GDE? Melburn (Australija)


Programom Australijan opena predviđena su takmičenja u singlu u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i u parovima i u mešovitim parovima u seniorskoj konkurenciji, na kojima će učestvovati sam krem svetskog tenisa. Takođe programom manifestacije, predviđeno je održavanje i takmičenja u tenisu u kolicima za osobe sa invaliditetom, u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i u parovima. * Takmičenje u juniorskoj konkurenciji biće održano kasnije u toku ove godine.


Danilovićeva i Troicki u glavnom žrebu Australijan Opena


Titulu sa prethodnog turnira (Australian open 2020.) brane u muškoj konkurenciji Novak Đoković, dok titulu u ženskoj konkurenciji brani Sofia Kenin. Branioci titule u muškom dublu su Rajeev Ram i Joe Salisbury, dok titulu u ženskom dublu brane Tímea Babos i Kristina Mladenovic. Branioci titule u mix dublu su Barbora Krejčíková i Nikola Mektić.


Novak Đoković u najtežem delu žreba na AO 2021



Zanimljivosti Australijan opena:

-Prvi turnir u muškoj konkurenciji održan je 1905. godine, dok je prvi turnir u ženskoj konkurenciji održan 1922. godine.

-Pobednici prvog Australian opena su Rodney Heath u muškoj konkurenciji i Mall Molesworth u ženskoj konkurenciji.

-1977. godine Australian open održan je dva puta u toku jedne kalendarske godine. Prvi turnir održan je u januaru, a drugi u decembru iste godine. 

-Australian open 2021. biće 109. izdanje ovog takmičenja.

-Prodaja ulaznica za Australijan open 2021 počela je 23. decembra 2020. godine putem sajta ticketmaster.com.au

-Kvalifikacioni mečevi za AO 2021 održaće se u januaru u Dubaiju i Dohi.

-Takmičari na AO 2021 boriće se za nagradni fond od preko 80 miliona $ 

-Takmičari/ke koji ispadnu u prvom kolu osvojiće po 100 000$ što je 15% više nego prethodne godine.

-Pobednici u muškom i ženskom singlu; muškom, ženskom i miks dublu osvojiće po 2000 ATP bodova.

-Glavni sponzor AO 2021 je Kia Motors u saradnji sa Emirates, Luzhou Laojiao i Rolex-om.


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 08.02.2021. do 21.02.2021.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Tenis Australija
Mesto: Melburn (Australija)
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: http://www.ausopen.com
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...