x

Održan žreb za kvalifikacioni meč Dejvis kupa 2019. - Uzbekistan - Srbija

Održan žreb za kvalifikacioni meč Dejvis kupa 2019. - Uzbekistan - Srbija

Predstojeća dva dana (1. i 2. februar 2019) donose veliki teniski događaj u prestonici Uzbekistana, Dejvis kup susret Uzbekistan – Srbija u okviru kvalifikacija za plasman na finalni turnir Svetske grupe prema novom formatu takmičenja koji je na snazi od 2019. Najbolji teniseri Srbije boriće se protiv najbolje selekcije Uzbekistana u dvorani sportskog centra Saksovat na brzoj podlozi (Rebound Ace).


Žreb za ovaj meč održan  je u četvrtak 31. januara 2019. u International Tashkent Hotelu. Voljom žreba na teren će u petak od 13:00 časova po lokalnom vremenu (09:00 po srednjeevropskom vremenu kome pripada i Srbija) kada zvanično počinje susret Uzbekistan - Srbija, izaći prvi reket drugi reket domaćina Sanjar Fajzijev i prvi reket Dejvis kup tima Srbije Dušan Lajović. Po završetku ovog meča na teren će izaći najbolji teniser Uzbekistana Denis Istomin i snage će odmeriti sa reprezentativcem Srbije Filipom Krajinovićem.  

Drugog dana takmičenja (subota 2. februar) sa početkom od 13 časova po lokalnom vremenu (09:00 po srednjeevropskom vremenu kome pripada i Srbija) na teren će izaći dublovi za koji su na žrebu najavljeni sledeći timovi: Istomin, Fajzijev - Viktor Troicki, Nikola Milojević. Nakon dubla na teren će prvi reketi oba tima Istomin i Lajović, po završetku ovog meča sledi okršaj Fajzijeva i Krajinovića.


Selektori imaju pravo izmene igrača do sat vremena pre početka meča. 

Od 2019. startovao je novi sistem takmičenja u Dejvis kupu. Stari sistem koji je trajao 118 godina otišao je u  istoriju. Novi format podrazumeva kvalifikacionu rundu koja se održava u februaru i iz koje 12 selekcija (od ukupno 24 koliko će se u kvalifikacijama boriti) izbori plasman na završni turnir. Na završnom turniru koji će iznedriti novog vlasnika „salatare“ borit će se 18 reprezentacija (12 iz kvalifikacija, četiri polufinalista iz prethodne godine i dve „vajld karte“).

Meč kvalifikacija (koji menja nekadašnje prvo kolo Svetske grupe) Dejvis kupa Svetske grupe 2019. na programu je 01.i 02. februara 2019. godine. Susret se igra u dva dana (za razliku od dosadašnjih tri dana). Prvi dan (petak) igraju se dva singl meča na dva dobijena seta, u subotu se igra najpre dubl, zatim još dva singl meča. 

Žreb za finalni turnir Svetske grupe Dejvis kupa 2019. na programu je 14. februara 2019. u Madridu. Na finalnom turniru (18-24. novembra 2019) takmičiće se 18 selekcija podeljenih u šest grupa po tri ekipe. Pobednici svake grupe i dve drugoplasirane ekipe sa najboljim procentom osvojenih setova, gemova i poena plasiraće se u nokaut fazu. Na žrebu biće šest nosioca, prvi i drugi nosioci su finalisti Svetske grupe 2018. dok će se preostala četiri odrediti na osnovu nove rang liste koja će biti objavljena 4. februara 2019. Direktan plasman u finalni turnir 2019. obezbedili su polufinalisti Svetske grupe Dejvis kupa 2018: Francuska, Hrvatska, USA i Španija, kao i dve „vajld karte“ - Velika Britanija i Argentina.
 
Datum: 31.01.2019. Autor: Neda Miletić

PROČITAJTE JOŠ...