x

Dejvis kup 2018

Dejvis kup 2018

Takmčenja teniskih nacionalnih timova (reprezentacija) za muškarce, pod nazivom Dejvis kup (eng. Davis Cup) održaće se u periodu od  02. februara do 25. novembra 2018. godine, u organizaciji Međunarodne teniske Federacije (ITF).


Prvo Dejvis kup takmičenje održano je 1900. godine u Americi, između Amerike i Velike Britanije, sama ideja o takmičenju ovog tipa nastala je godinu dana ranije, zaslugom članova Harvardskog teniskog tima (reprezentacije) koji su želeli da organizuju tenisko nadmetanje ovog tipa. Samo takmičenje je u početku bilo poznato pod nazivom Međunarodni teniski izazov (engl. Lawn Tennis Challenge), ali je ubrzo potom promenjen naziv u Dejvis kup (engl. Davis Cup) u čast Dvajta Dejvisa (engl. Dwight Davis) organizatora i stvaraoca ovog takmičenja.

Današnji format, takmičenje je dobilo 1981. godine, i od tada se 16 najboljih reprezentacija bore za čast i slavu u okviru svetske grupe (engl. World Group), dok su ostale, slabije rangirane, reprezentacije raspoređene u tri regionalne grupe u zavisnosti kom regionu pripadaju.

KO? Takmčenja teniskih nacionalnih timova - Dejvis kup ŠTA? tenis, nacionalni timovi, muškarci KAD? od 02. februara do 25. novembra 2018. GDE? više lokacija

Na ovogodišnjem Dejvis kup takmičenju svoje učešće uzeće ukupno 130 nacija (reprezentacija), što ovaj turnir čini jednim od najvećih međunarodnih sportskih takmičenja. Učešće u Svtskoj grupi, obezbedilo je šesnaest reprezentacija, i to: Australija, Belgija, Kanada, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Velika Britanija, Mađarska, Italija, Japan, Kazahstan, Holandija, Srbija, Španija, Švajcarska, Sjedinjene Američke Države.

Programom Dejvis kupa predviđena su nadmetanja (takmičenja) u tenisu za muškarce, od strane 16 reprezentacija koje su se plasirale u Svetsku grupu, dok će ostale reprezentacije biti razvrstane u tri regionalne zone, u zavisnosti kojem regionu pripadaju.

Takođe programom manifestacije, predviđeno je da se nakon prve runde "kvalifikacija", u okviru Svetske grupe, održi četvrtfinale (06. - 08. april), polufinale (14. - 16. septembar) i finale (23. - 25. novembar). Reprezentacije koje budu ostvarile pobedu u prvoj rundi, plasiraće se u narednu rundu takmičenja, i pri tom će obezbediti svoje mesto u svetskoj grupi i naredne godine, dok će ekipe koje izgube u prvoj rundi, morati da se takmiče za opstanak, odnosno za popunu Svetske grupe.

U dosadašnjoj istoriji, od 1900. godine do danas, ukupno 15 reprezentacija je osvajalo trofej Dejvis kupa, a kao najsupešnije izdvajaju se Reprezentacija SAD koja ima  32 osvojene titule, zatim slede Australija sa 28 titula, Franscuska i Velika Britanija sa 10, itd. dok je Reprezentacija Srbije svoju prvu i jedinu Dejvis kup titulu osvojila 2010. godine.


Program manifestacije:
  • 02. - 04. februar 2018. - Prva runda
  • 06. - 08. april 2018. - Četvrtfinale
  • 14. - 16. septembar 2018. - Polufinale
  • 23. - 25. novembar 2018. - Finale

 
Autor: Marko Skorić Održavanje: od 02.02.2018. do 25.11.2018.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Međunarodna teniska Federacije (ITF)
Mesto: /
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: https://www.daviscup.com
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...