Fed kup 2018

Takmičenje teniskih nacionalnih timova (reprezentacija) za žene, pod nazivom Fed kup (eng. Fed Cup) održaće se u periodu od  10. februara do 11. novembra 2018. godine, u organizaciji Međunarodne teniske Federacije (International Tennis Federation - ITF).

Prvi Kup Federacija (Federation Cup) održan je 1963. godine, u čast pedeset godina postojanja  Međunarodne teniske Federacije (ITF). Dalji razvoj takmičenja doveo je do uvođenja regionalnih kvalifikacija 1992. godine, da bi 1995. godine bilo usvojeno novo skraćeno ime Fed kup (Fed Cup) koje se koristi i danas. Danas, Fed kup predstavlja najveće međunarodno takmičenje ženskih nacionalnih timova koje se održava svake godine, oko 100 nacija.

Današnji format, takmičenje je dobilo 2005. godine, i od tada se 8 najboljih reprezentacija bore za čast i slavu u okviru svetske grupe (engl. World Group), dok su ostale, slabije rangirane, reprezentacije raspoređene u svetsku grupu II (engl. World Group II), kao i u tri regionalne grupe u zavisnosti kom regionu pripadaju.

KO? Takmičenje teniskih nacionalnih timova - Fed kup ŠTA? tenis, nacionalni timovi, žene KAD? od 10. februara do 11. novembra 2018. GDE? više lokacija

Na ovogodišnjem Fed kup takmičenju svoje učešće uzeće oko 100 nacija (reprezentacija), što ovaj turnir čini jednim od najvećih međunarodnih sportskih takmičenja u ženskoj konkurenciji. Učešće u Svetskoj grupi, obezbedilo je osam reprezentacija, i to: Belorusija, Belgija, Češka Republika, Francuska, Nemačka, Holandija, Švajcarska, Sjedinjene Američke Države.

Programom Fed kupa predviđena su nadmetanja (takmičenja) u tenisu za žene, od strane 8 reprezentacija koje su se plasirale u Svetsku grupu, drugih 8 slabije plasiranih reprezentacija takmičiće se u Svetskoj grupi II (u kojoj će se takmičiti i reprezentacija Srbije), dok će ostale reprezentacije biti razvrstane u tri regionalne zone, u zavisnosti kojem regionu pripadaju.

Takođe programom manifestacije, predviđeno je da se četvrtfinale Svetske grupe održi (10. - 11. februar), nakon čega će uslediti polufinale (21. - 22. april) i finale (10. - 11. Novembar). Reprezentacije koje budu ostvarile pobedu u prvoj rundi, plasiraće se u narednu rundu takmičenja, i pri tom će obezbediti svoje mesto u svetskoj grupi i naredne godine, dok će ekipe koje izgube u prvoj rundi, morati da se takmiče za opstanak, odnosno za popunu Svetske grupe.

U dosadašnjoj istoriji, od 1963. godine do danas, ukupno 11 reprezentacija je osvajalo trofej Fed kupa, a kao najsupešnije izdvajaju se Reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koja ima  18 osvojenih titula, zatim slede Češka Republika sa 10 osvojenih tirula, Australija sa 7 titula, Španija sa 5, Rusija sa 4, itd.

Program takmičenja:
  • 10. - 11. februar 2018. - Četvrtfinale
  • 21. - 22. april 2018. - Polufinale
  • 10. - 11. novembar 2018. - Finale

 


Autor:
Održavanje: od 10.02.2018. do 11.11.2018.

PODACI O ORGANIZATORU
Naziv Organizatora:
Međunarodna teniska Federacije (ITF)
Mesto:
/
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt:
https://www.fedcup.com

Facebook:
nije dostupno
Twitter:
nije dostupno

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI DOGAĐAJI...
+ Dejvis kup 2018
+ US Open 2018
+ Vimbldon 2018
+ Rolan Garos 2018
+ Sajam motocikala 2018

POVEZANE VESTI...
+ Raspored i rezultati - Fed kup 2018

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...